Innehåll

ABIT Fatal1ty AA8XE

Inledning
Specifikationer
Fatal1ty
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester

För alla testerna som redovisas längre ner på den här sidan användes följande system:

  • Intel Pentium 4 2,8 GHz 1MB, 800 MHz busshastighet @ 3,3 GHz (235 * 14).
  • Corsair TWIN2X1024-5400C4PRO (4-4-4-12).
  • Processor-/minnesförhållande: 3:4.
  • Maxtor Diamondmax 10 300GB SATA.
  • PowerColor X800XT 256MB PCIe.
  • Plextor 712SA.
  • Windows XP Professional SP2.
  • ATI Catalyst 4.12.
  • Intel Chipset Software Installation Utility 6.2.1.1001.
Som tidigare nämnt har vi lyckats få tag på ett ASUS P5AD2-E Premium som skall vara motståndaren till ABIT Fatal1ty AA8XE i de här testprogrammen.

I BIOS valde vi först att återställa alla inställningar till standard. Det vi sen gjorde var att stänga av alla integrerade kontrollers som inte behövdes, ljud, nätverk, Firewire och så vidare. På ABIT kortet lät vi dessutom ”Game Acceleration” stå kvar på enabled, och hos ASUS-kortet valde vi att ställa om PEG Link Mode till ”Slow”. Det senare är en funktion som gör att moderkortet kan överklocka grafikkortet, vilket kan vara både en för- och nackdel. Problemet i det här fallet är att ASUS har aktiverat den funktionen som standard vilket kan leda till att datorn blir instabil på grund av att grafikkortet inte klarar den högre hastigheten. Sätter man dock PEG Link Mode i läget ”Slow” sker ingen överklockning av grafikkortet, utan allt fungerar som det bör.

Mjukvaran som vi använde för att testa moderkorten var följande:

  • 3DMark2001 SE build 330.
  • 3DMark05 build 110.
  • Far Cry v1.1.
  • Doom3 v1.10.
  • Gun Metal 2 Benchmark v1.20.
  • Lame/EAC.
  • ScienceMark 2.0 beta.
Vi börjar våra tester med att köra det välkända programmet 3DMark 2001SE. Även om många ogillar detta program på grund av diverse tveksamma optimeringar från grafikkorttillverkarnas sida anser vi det ändå vara ett bra verktyg i de här sammanhangen eftersom man hela tiden använder sig av samma grafikkort och drivrutiner.

3DMark05 är den senaste versionen i 3DMark-serien. Den använder sig av DirectX 9.0 och de allra senaste funktionerna host grafikkorten. Detta gör att resultatet i det här testet blir relativt begränsat av grafikkortet.

Far Cry är på inget sätt ett purfärskt spel, men är ändå ett mycket krävande spel, bland annat på grund av att det aktivt nyttjar en hel del DirectX 9-funktioner. Vi testade detta spel genom att använda oss av ett verktyg kallat ”HardwareOC Far Cry Benchmark 1.3”. I detta program valde vi oss att köra testet ”HardwareOC – Steam” med inställningen Ultra Details.

Doom 3 släpptes i mitten på förra året men är fortfarande ett av de mest krävande spelen idag. Ryktet om att man mer eller mindre skulle behöva det värsta på datormarknaden för ett ens kunna spela i den lägsta upplösningen visade sig vara falskt. Det gick relativt bra att spela spelet med medioker hårdvara, om man höll sig till de lägre inställningarna. Men Doom 3 är ett mycket krävande spel, och ställer en hel del krav både på grafikkortet och processorn.

Demo-versionen av Gun Metal 2 har två inbyggda hårdvarutester och vi körde båda, med intakta inställningar. Gun Metal 2 är ett mycket krävande spel och har därför inte fått något större genomslag på spelmarknaden.

Vid användningen av EAC och Lame valde vi att komprimera en 606 MB stor fil till MP3 med variabel bitrate och tog sedan tiden som det tog för att utföra denna uppgift. Kommandoraden vi använde oss av i EAC för inställningarna var "%l--alt-preset 128%l%h--alt-preset standard%h %s".

I programmet ScienceMark 2.0 valde vi att köra två tester. Dels ett som testar minnesbandbredden och dels ett som utför diverse beräkningar och därigenom tester hela systemets beräkningskapacitet.

Som ni kan se presterar de båda korten i princip identiskt. Något vi däremot kan se är att ASUS-kortet presterar något bättre i de flesta test, men skillnaderna mellan de två är i princip helt obefintliga. Detta är heller inte speciellt förvånande med tanke på att de båda moderkorten är baserade på samma moderkortskrets, 925XE.

Slutsats

ABIT Fatal1ty AA8XE är en mycket intressant produkt, men många unika funktioner, även om det säkerligen inte kommer tilltala mängden. Om ABITs Fatal1ty-serie kommer att lyckas kan bara tiden utvisa, även om AA8XE verkar vara en genomtänkt produkt.

Layouten på moderkortet är så bra det kan bli, med vissa undantag. För det första gör OTES-tunneln det väldigt trångt runt processorsockeln, man får alltså inte plats med de riktigt stora kylflänsarna, till exempel Zalman CNPS7700-Cu. Något annat vi saknar är fläktkontakter, om man kopplar in de medföljande fläktarna ämnade för arbetsminnet finns det inte en enda fläktkontakt över på moderkortet! Å andra sidan går det utmärkt att koppla in fläktar direkt till nätaggregatet.

Vi saknar också en del funktioner som extra SATA-portar, dubbla Gbit-anslutningar och stöd för den snabbare Firewire-versionen, 1394b. Å andra sidan har ABIT ämnat det här moderkortet åt extrema överklockare och gamers som vill få ut så mycket prestanda som möjligt ur sin dator, och inte folk som söker efter moderkort med så mycket som möjligt integrerat.

Något vi gillade med moderkortet var dock att alla ljudkontakter har samlats på ett ställe, och att dessa placerats på ett eget kretskort. Ytterligare något som vi uppskattade var att moderkortet inte lät som mycket som vi befarande. Tack vara uGuru som sköter fläkthastigheterna snurrar alla 40mm-fläktar inte speciellt fort, och de som sitter i OTES-tunneln och ovanför arbetsminnet står för det mesta stilla. uGuru fungerade för övrigt helt perfekt under våra tester och man kan utan problem sköta de flesta BIOS-inställningara direkt inifrån Windows.

Tyvärr hade vi ingen möjlighet att kontrollera exakt hur bra moderkortet är vid överklockning på grund av att processorn vi använder helt klart hämmar moderkortets potential. Dock lyckades vi få upp får processor i en ny högsta hastighet vilket säger en del om moderkortets potential.

ABIT Fatal1ty AA8XE är ett mycket unikt moderkort och om man gillar det eller inte beror på flera faktorer. Är man ute efter ett moderkort med många finesser men inte skall överklocka eller finjustera inställningar är Fatal1ty-kortet troligen inget som eftersöks. Men gillar man ett flashigt moderkort med lysdioder och eleganta färger samt att man gillar att leka med småinställningar och överklocka är troligen Fatal1ty AA8XE något som kommer att vara intressant.

Priset för ABIT Fatal1ty AA8XE ligger i skrivande stund på ungefär 2300 SEK med moms vilket placerar det i det övre segmentet, även om det inte är det dyraste moderkortet för LGA775-processorer som finns på marknaden.

Fördelar Nackdelar
Överklockningspotentialen Priset
Inställningsmöjligheterna Halvsnåla specifikationer
uGuru
Utseendet (?)
OTES-kylningen



« Föregående  


11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!