Innehåll

Abit KT7A Extreme

Inledning
Specifikationer

Installation & Utseende
Extreme
KT133A
Softmenu III
överklockning & Benchmark
överklockningsfunderingar

Slutsats


Tack till TJ Computer för ett sponsrat exemplar.


6/10-01 | Whiz | whiz@64bits.se

Ursäkta, sa du Extreme?

För att lyckas med sin överklockning krävs det en hel del tur med processorn, eller ytterst gynnsamma omställningar av flerfaldiga faktorer för att påverka händelserna till ens fördel som en viss Jediriddare skulle ha uttryckt det.

Förutom ett lyckat val av CPU krävs det bra kylning, tåliga och stabila komponenter och allt som oftast - högre spänning. Sockel A processorer älskar rejält med spänning, volttalet skjuter i höjden och innan du vet ordet av så har du nått taket. De flesta moderkort stödjer inte högre än 1.85V +/- några tiondelar. TJ har tagit fasta på det här och modifierat moderkortet så det matar på en ännu högre spänning. Från 1.5 upp till 2.5 istället för originalen som rör sig från 1.1 till 1.85. Tänk på att BIOS i detta avseende visar "fel", kring 0,4-0,5V extra på varje nivå är att räkna med.

Något man kanske inte tänker på vid första anblicken av specifikationerna är något med det lustiga namnet MOSFET, det är ingen sjuk term för en ultrafragg i Quake III, nej det är Abits 3-fas lösning för strömförsörjningen. Enkelt förklarat blir det inte lika varmt med sex Mosfets än fyra. Högre hastigheter kräver högre spänning, högre spänning resulterar i mer värme, det lärde vi oss redan i förskolan (kanske inte). Enkel matematik säger då att en framtida sockel A CPU med högre klockfrekvens kommer kräva bättre kylning? Inte nödvändigtvis, Abits lösning är att köra med en 3-faslösning. Bättre för överklockning, bättre för framtiden.

Att tänka på när du plågar den stackars 0.18m kärnan med en så grym elektrisk kraft är att den behöver en bastant kylanordning. Vi har alla läst om "proffsen" på [H]ardOCP som bränner T-Birds på löpande band. Det krävs ett litet misstag och några enstaka sekunder för att omvandla ditt kraftpaket till något som sedan endast kan glädja dig som nyckelring.

Summan av kardemumman blir alltså att de här extrema spänningarna endast ska användas med lika extrem kylning. Vattenkylning är antagligen ett bra recept för framgång även om jag själv med hjälp av Taisolfläns och fläkt lyckades hålla min Duron under 50°C i 2.15V.



Chipset - Ett extra "A" och vi är i extas

Som vi såg i specifikationerna använder KT7A sig av det nyare KT133A chipsetet. Den norra bryggan (VIA 8363A) kan därför ge 133MHz FSB, 100/133MHz Minnesbuss och 4X AGP. Att överklocka via att höja busshastigheten har aldrig varit någon höjdare med de äldre moderkorten till AMDs K7 processorer. Konstigt nog så stödde de flesta tillverkare riktigt höga FSB hastigheter, men det var enbart en finess som såg fin ut på papperet. Många av problemen kan skyllas på KT133 chipsetet, oftast strandade man kring 110-115MHz (om man ens kom så högt). Nåväl, KT7A kan nu tysta allt gnäll, den här lilla rackaren går det att maxa bussen på.

Om du vill ha ut maximal prestanda är det bäst att se till att RAM minnet du har verkligen är 133MHz. Ska du köra processorn med 133MHz FSB synkar CPU sin hastighet med minnet så det är viktigt att det verkligen klarar de högre hastigheterna.



Softmenu III - Min nya bästis

BIOS är enkelt att navigera på det vanliga viset med piltangenterna. Du väljer konfigurationsmöjlighet i början och får sedan pilla med det mesta. Abit har sedan tidigare blivit kända för sin höga kvalitet och många valmöjligheter i K7 serien. KT7A är inget undantag. Vi kan förutom alla "normala" inställningar leka en hel del med olika minnesinställningar för att verkligen pressa systemet till det yttersta. På samma sätt kan du också göra en hel del saker som sänker prestandan om du inte är van. Om jag tidigare klagade en del på handboken tar jag tillbaka det nu. Abit har sammanställt massor med information om det mesta i BIOS. Det gör att det blir svårare att gå vilse i den djungel av inställningar som finns.

Som grädde på moset kommer då Softmenu III. Det är här som det börjar hända saker. Efter att ha lekt med jumprar på de flesta moderkort jag haft så dyker Softmenu ner som en blixt från klar himmel. Visst, många moderkort idag erbjuder samma möjligheter att ändra i BIOS, men Abit har gjort det lätt, och det utan att kompromissa med detaljinställningar. Du ändrar multipel, busshastighet, spänning m.m, m.m. Enda jag saknar är som sagt en funktion att spara fungerande konfigurationer, då det kan kännas lite segt att behöva nollställa CMOS enbart för att du sänkt spänningen lite.

Jag tänker inte komma med någon lång sammanställning över vad du kan och inte kan göra. Kortfattat kan jag säga att även den kritiske hårdvarugurun borde hitta vad han söker här.

Nästa sida -->>


 

6/10-01 | Whiz | whiz@64bits.se