Innehåll

Abit KT7A Extreme

Inledning
Specifikationer

Installation & Utseende
Extreme
KT133A
Softmenu III
överklockning & Benchmark
överklockningsfunderingar

Slutsats


Tack till TJ Computer för ett sponsrat exemplar.


6/10-01 | Whiz | whiz@64bits.se

överklockning & Benchmark

KT7A har en rejäl potential för överklockning, men hur långt kommer vi, hjälper verkligen KT133A chipsetet något och behöver vi verkligen den där extra spänningen på 0,65 Volt?

Testsystem:

Hårdvara:  
CPU: Duron 700
Moderkort: Abit KT7A Extreme
Kylning: Taisol CGK742092
Minne: Apacer 128MB PC133 (Original)
Grafikkort: Asus Geforce DDR v6800 (Oklockat)
HDD: IBM Deskstar 34GXP UDMA66/7200RPM
Mjukvara:  
Benchmarking: SiSoft Sandra Standard 2001 (2001.0.7.10)
Operativsystem: Windows 98 SE (4.10.2222 A)

För att testa stabiliteten användes bl.a. CPU Stability Test 6.0 (Build 154) i samband med GLQuake, Winamp m.fl. för att verkligen belasta processorn max.

CPU: Duron 700
Vår processor visar sig vara ett riktigt rötägg. Trots våra försök att låsa upp den med olika hårdheter på blyertsen vägrar den bli stabil ens i originalhastigheten. Vi suddar och låter chipsetet visa framfötterna, enda chansen nu är att höja FSB.

Efter en stunds experimenterande stannar vi på 1015MHz (145x7) med 1.88V. Temperaturen ligger stabilt runt 44°-45°C både när den är overksam samt vid full belastning. Tilläggas bör att den bootade in i Windows vid 150MHz buss och 2.15V men vi fick den aldrig stabil.

Benchmarking:
SiSoft Sandras Minnes Benchmark visar ungefär vad vi redan vet. Den smäller en Athlon vid samma klockfrekvens på fingrarna.

Slutsats:
Chipsetet visar var skåpet ska stå. 145MHz FSB är klart godkänt och vi får en trevlig överklockning trots att vi inte låser upp den. Att överklocka via FSB är bättre än multipel p.g.a. den ökade minnesbandvidden, men hade vi kunnat sänka multipeln hade vi kanske fått den stabil i 150MHz FSB.
överklockning - En hederssak?

På senare tid har det dykt upp en mängd specialsaker som ska göra mödan mindre för överklockare. Det här modifierade moderkortet är bara toppen på isberget. Vi har idag specialinriktade överklocknigsbutiker som säljer allt från omlödda moderkort till garanterade paket så du verkligen lyckas nå 1GHz med din 600MHz processor. är det en naturlig utveckling eller något som den tvättäkta överklockaren från den "gamla skolan" undviker.

Frågan vi bör ställa oss är varför vi trimmar datorerna? Självklart kan det tyckas, i en bransch där produkterna blir utdaterade efter några månader är det ett försök att få hårdvaran att leva längre, att få mer för pengarna. Punkt två är för att "man kan göra det", för att det är skojigt och lärorikt. Ju mer du skruvar och fixar desto mer lär du dig.

är det då moraliskt riktigt att inhandla en garanterad processor, med ett specialmoderkort, handplockade minnen och super kylpasta i silver? Självklart ska vi inte döma. Men visst tappar man en del på vägen med ett öK-paket? Klockning är ju ett chansspel och ibland får man uppleva att medaljongen också har en baksida - alla processorer går inte lika högt. Men visst kan vi ta den smällen ibland, roligast är ju att utföra något själv och att sedan stolt kunna skryta om det ;-) Det finns dock en annan sida av det hela. Att ge sig på att löda om en processor eller ett moderkort utan rätt sakkunskap och verktyg är inte modigt - bara dumt. Bättre att stå där med skammen än att ha en tom plånbok.

Tar du en chans med din framtida överklockning, eller väljer du paketlösningen? Det spelar ingen roll så länge du har trevligt, din dator fungerar, och megahertzen skjuter i höjden!
Slutsats

Abit väljer att marknadsföra KT7A med orden power, stability och speed. överlag kan jag inte göra annat än att hålla med. Det finns en del småsaker att klaga på, men fördelarna väger upp nackdelarna tungt. Den största nackdelen jag ser i dagens läge är priset. TJ tar 300 SEK extra för Extreme varianten vilket i sig inte är mycket. Men Abit har på senare tid blivit ökända för saftiga priser och normalt sett ligger KT7A högre än sina konkurrenter vilket utgör en större skillnad. Lyckligtvis får man vad man betalar för.

Ska du överklocka, och menar allvar med det är det ett sådant här kort du ska ha. Jag vågar nästan säga att det är dumt att inte välja ett moderkort med KT133A chipset idag. Visst, vi har DDR alldeles runt hörnet, men känner du att inte vill slänga ut dyra slantar på att byta upp dig till DDR minnen så är KT133A ett trevligt alternativ som du ska kika vidare på. Kan inte annat än gratulera TJ Computer som har gjort ett bra moderkort ännu bättre genom Extreme biten.

Fördelar
  • Stabilt
  • Användarvänligt
  • Konfigurerbart
  • KT133A Chipset
  • UDMA 100
  • Upp till 2,5V

Nackdelar

  • Trångt i vissa avseenden
  • Dålig dokumentation inom ett område
  • Dyrt!


 

6/10-01 | Whiz | whiz@64bits.se