Innehåll

Abit AN7

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
uGuru
Prestanda
Slutsats


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

23/12-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS, stabilitet & överklockning

Moderkortetstillverkaren har valt att använda det sedavanliga Award/Phoenix 6.0 som BIOS. BIOS:et är överskådligt och Abit har valt att följa samma upplägg som de flesta andra, vilket gör att man lätt känner sig hemma. Det som möjligtvis skiljer detta BIOS från de flesta andra är att tillverkaren valt att samla alla överklockningsfunktioner under en meny med namnet SoftMenu.

Det mesta man kan önska sig finns faktiskt i BIOS:et, alltifrån mängder av minnesinställningar till möjlighet att ställa in AGP-hastigheten. Faktum är att det inte finns någon inställning vi direkt saknar. BIOS:et är även kryddat med en del ovanligheter, till exempel går ändringar i SoftMenu att verkställa omedelbart, vilket tillverkaren kallar "OC on the fly". Vidare så stöder moderkortet "FanEQ", vilket innebär att både nordbrygge- och processorkylarens fläkt går att styra beroende på uppmätta system- respektive processortemperaturer. Med hjälp av denna funktion kommer man enkelt till rätta med problemet med att nordbryggans fläkt låter en del, om man nu är känslig för vinande ljud.

BIOS:et ger även ovanligt goda möjligheter till övervakning av spänningarna: AGP- och chipsetspänningarna, samt en rad andra spänningar, går att övervaka. Det finns även möjlighet att ställa in så att moderkortet stänger av sig om CPU-fläkten inte snurrar, eller om temperaturen når en valbar nivå. Det går även att ställa in så att moderkortet varnar då processorn når en viss temperatur.

I BIOS finns följande möjlighet att ändra följande associerat till främst överklockning:

  • Multiplier: 5 - 22x
    Att ändra multipliern kan vara mycket användbart vid överklockning, speciellt då man vill nå så hög busshastighet som möjligt eller få ner busshastigheten och samtidigt överklocka. Vi provade denna funktion i den mån det var möjligt, och den fungerade utmärkt med vår Barton-baserade processor. Moderkortet låser för övrigt upp automatiskt multipliern hos de flesta Thoroughbred samt Barton-processorer; en trevlig funktion som för övrigt återfinns på allt fler moderkort avsedda för oss slutkunder. Notera dock att detta inte gäller de allra senaste Barton-processorerna, som samtliga verkar levereras fullkomligt multiplierlåsta.
     
  • Processorspänningen: 1,375 - 2,313 V
    Här har tillverkaren varit mycket generös, att kunna ändra spänningen över 1,85 V är alltid trevligt och mycket bra om man ska överklocka mycket och har bra kylning. 2,313 V räcker tveklöst långt; för att kyla en processor som körs på så hög spänning krävs kraftig vattenkylning eller dylikt.
     
  • Busshastigheten: 100 - 300 MHz
    Busshastigheten går att i 1 MHz-steg (i vissa intervall är dock stegen något större) ändra från 100 till hela 300 MHz. Med hjälp av att sänka multipliern till en nivå som gjorde att processorn inte begränsade oss så började vi successivt att höja busshastigheten från 200 MHz. Till slut landade vi på 216 MHz; vid högre frekvenser klarade inte moderkortet av våra stabilitetstester. Högre busshastigheter har vi helt klart sett hos andra nForce2 Ultra 400-baserade moderkort, men detta moderkorts resultat får i varje fall ses som godkänt.
     
  • Chipset-spännningen: 1,60 - 1,75 V
    Att ändra den spänning som chipset matas med brukar leda till att man kan använda något högre busshastigheter, och så var även fallet hos detta moderkort. En ökning från standardspänningen 1,60 till 1,75 V resulterade i att vi kunde köra moderkortet helt stabilt i 219 MHz.
     
  • Minnesspänningen: 2,5 - 3,2 V
    Denna spänning kan med fördel ökas då man vill nå höga busshastigheter, men ändå köra minnet med relativt strikta inställningar. Många tillverkare snålar med inställningsmöjligheterna och tillåter inte justering över 2,8 V, men hos detta moderkort kan man som synes ändra till hela 3,2 V vilket bör räcka även för de lite mer inbitna överklockarna.
     
  • AGP-spänningen: 1,50 - 1,65 V
    Att ändra AGP-spänningen kan hjälpa vid överklockning av grafikkortet. Det kan även vara användbart att justera den för att lösa eventuella stabilitetsproblem. Att man kan ändra denna spänning börjar bli vanligare bland moderkorten och det är givetvis bra att denna funktion även återfinns hos detta moderkort.
     
  • AGP-hastigheten: 66 - 99 MHz
    AGP-hastigheten hos nForce2 går som ni kanske känner till att ändra oberoende av busshastigheten. Att öka AGP-hastigheten brukar inte ge någon prestandaökning utan snarare resultera i instabilitet, men att möjligheten att ställa in denna finns är naturligtvis inget annat än en fördel. PCI-hastigheten på detta moderkort går inte att ändra, den är alltid låst till standardfrekvensen 33 MHz, oavsett busshastighet.
     
  • Buss-/minneshastighetsförhållandet:
    Detta förhållande går, liksom hos de flesta andra nForce2-baserade moderkort, att ändra mycket frikostigt, och möjligheten att köra minnena i både lägre och högre hastighet än busshastigheten i en mängd förhållanden finns.

Sammanfattar vi överklockningsfunktionerna så är dessa mycket goda, och moderkortet visade sig vara stabilt i busshastigheter som vi i varje fall ser som klart godkända. Med handen på hjärtat hade vi dock högre förväntningar vad gäller busshastigheten, speciellt med tanke på att vi nådde högre med NF7-S. Visst är det dock så att överklockningsresultaten varierar mellan olika moderkort av samma modell, men dessvärre har andra hårdvarusidor och användare fått erfara samma dystra överklockningsresultat som oss. AN7 verkar alltså, med nuvarande BIOS och i nuvarande revision, inte vara alltför piggt på att köras i höga busshastigheter.

Är du intresserad av att veta exakt vilka inställningar som går att göra i BIOS:et så rekommenderar vi dig att ta en titt i moderkortets manual.

Skulle man ha valt sådana BIOS-inställningar att man inte får bild på skärmen, och således inte har möjlighet att rätta till inställningarna, så är man tyvärr tvingad att nollställa CMOS (det minne där alla BIOS-inställningar lagras). Detta görs enklas genom att, när datorn är avstängd och moderkortet inte har ström, flytta en bygel och således kortsluta ett par pinnar under några sekunder. Detta medför dock att man måste öppna sitt chassi, och det hade naturligtvis varit smidigare med någon form av nollställning som inte involverar fysiskt arbete. En del moderkorts BIOS ignorerar de valda BIOS-inställningarna om en viss knapp trycks ner under uppstarten, och en sådan lösning hade varit perfekt på detta moderkort. Troligen går en sådan funktion att implementera i BIOS, och vi kan inte annat än hoppas att tillverkaren väljer att göra det i en framtida BIOS-uppdatering.

Vi provade naturligtvis att belasta moderkort hårt med hjälp av det massiva prestandatestningsprogrammet 3DMark03, och detta visade sig inte vara något problem ens efter ett halvt dygns körning. Detta är något man naturligtvis ska förvänta sig och kräva av ett moderkort, men som givetvis är viktigt att testa. Många moderkort brukar ha stabilitetsproblem och/eller prestandaproblem då man har minnen monterade i samtliga minnesplatser. Vi provade att montera tre stycken enkelsidiga 256 MB PC3200 DDR-SDRAM-minnen på moderkortet med framgång, moderkortet var lika stabilt som med två moduler monterad. Vi märkte inte heller av någon nämnvärd prestandaförsämring med minnen monterade i samtliga minnesplatser.

uGuru

Som vi redan nämnt lite försiktigt stöder moderkortet något som Abit valt att kalla uGuru. Vad är då uGuru? Jo, uGuru är bland annat en lösning för att i stor utsträckning ge åtkomst åt BIOS-inställningar via mjukvara i operativsystemet.

För att ge denna åtkomst har Abit tagit fram en egenutvecklad krets som syns på bilden ovan. Mjukvaran som hör till uGuru-funktionerna består av sex program (notera dock att inte alla direkt använder sig av kretsen):

  • Abit EQ
    Detta program ger möjlighet till övervakning av varvtal, spänningar och temperaturer. Programmet är i stor utsträckning anpassningsbart, och erbjuder avstängningsfunktioner vid exempelvis en för hög temperatur eller en kraftigt avvikande spänning.

Abit EQ
BlackBox
  • BlackBox
    BlackBox har tagits fram för att underlätta supportärenden, i programmet fyller man i (eller låter program känna av) vilken systemkonfiguration samt vilket problem man har, och sedan skickas informationen direkt till tillverkaren och förhoppningsvis fås ett svar inom kort.
     
  • FanEQ
    Detta program gör så att inställningarna för FanEQ går att göra direkt i Windows. Inställningar som görs här är permanenta och man måste således inte gå till BIOS:et för att spara dem.
     
    FanEQ
    FlashMenu

  • FlashMenu
    Vad detta program utför kan man ana från namnet. Ja, visst används det till att "flasha" BIOS:et inifrån Windows. Personligen har jag alltid varit lite skeptisk till att utföra detta direkt i Windows, men faktum är att programmet fungerade alldeles utmärkt.
     
  • AudioEQ
    AudioEQ har hand om en hel del av de ljudfunktioner som är förknippade med ljudkretsen. Här går det exempelvis att välja förinställda ljudinställningar för olika miljöer.
  • AudioEQ
    OCGuru

  • OC Guru
    Det sista programmet i paketet heter OC Guru, och det ger åtkomst till de allra flesta inställningar gällande överklockning som normalt sett återfinns i BIOS:et. Här går alltså det att ändra alltifrån busshastigheten till spänningarna och även här är inställningarna som görs permanenta.

Ska vi sammanfatta uGuru-funktionerna så är det helt klart trevliga, även om användningsområdet i många fall kan diskuteras. De fungerade hur som helst alldeles utmärkt, och att kunna ändra exempelvis processorns spänning direkt i Windows är ju knappast fy skam. Programvara för att utnyttja uGuru under andra operativsystem än Windows lyser dock med sin frånvaro, och vi får hoppas att Abit tar till förnuft till fånga och även släpper varianter av programvaran som fungerar under "*nix".


« Föregående Nästa sida »


23/12-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!