Innehåll

Abit AT7-MAX2

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Mjukvara och dokumentation
Media XP
Prestanda
Slutsats


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

12/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Mjukvara och dokumentation

Vilken mjukvara som följer med ett moderkort må vara det sista man tittar på vid inköp, men det är ändå något som bör tas upp för att kunna få en bra helhetsbild över vad som faktiskt följer med moderkortet.

Förutom Direct X 8.1, drivrutiner för chipsetet och alla integrerade funktioner så medföljer följande programvaror på CD-skivan:

  • Norton AntiVirus 2002
    Detta antivirusprogram hör till de bättre på marknaden, som dessutom ser till att hålla sina virusdefinitioner automatiskt uppdaterade via Internet.
     
  • BuzzSoft
    Detta är en samling enkla kontorsprogram som kan användas för att skicka mail, skriva post- och visitkort med.
     
  • WinDVD
    Denna DVD-spelare känner nog de allra flesta till, WinDVD hör definitivt till de mest populära programmet för uppspelning av DVD och VCD.
     
  • E-System 3Deep
    Detta program används för att kalibrera skärminställningar för att få en så optimal bild som möjligt.
     
  • Hardware Doctor
    Detta program används för att avläsa de temperaturer, varvtal och spänningar som går att avläsa från moderkortet. Programmet hör inte till de mest avancerade i denna kategori, men erbjuder ändå användaren goda möjligheter till övervakning.

En diskett med drivrutiner för RAID-kontrollern medföljer även. För att sammanfatta mjukvaran som medföljer kan vi dra slutsatsen att Abit varit ganska generösa med sitt mjukvarupaket.

Om vi går in på dokumentationen så medföljer en manual. Denna är skriven på engelska, men i början av denna finns en sammanfattande installationsguide på sex språk. Även om manualen inte är skriven på värdens bästa engelska, så är den i vår mening välskriven och den tar upp allt ifrån hur RAID-kontrollern fungerar till hur man går tillväga för att montera processorkylare.

Media XP

Som vi nämnde tidigare finns moderkortet i tre olika varianter. Den första är den vanliga varianten utan några speciella tillbehör. Med de två andra varianterna medföljer Media XP alternativt Media XP Pro. Det är just detta, och bara detta, som är skillnaden mellan de tre olika varianterna. Väljer man någon av varianterna med Media XP så levereras moderkortet i en något tjockare kartong, och förutom de sakerna som följer med vanliga varianten medföljer följande:

  • Media XP-enheten.
  • Diverse kablar för montering.
  • 1st. manual med drivrutiner och program.
  • 1st. CD-skiva.
  • 1st. fjärrkontroll + batterier (endast Media XP Pro).

Ovan ser ni också skillnaden mellan varianten med Media XP och den med Media XP Pro; Media XP Pro säljs med fjärrkontroll medan fjärrkontrollen inte medföljer när man köper varianten med vanliga Media XP.

5.25"-enhetens design är inte särskilt upphetsande, men den fyller helt klart sin funktion. Det hade varit trevligt med en lite djärvare design eller möjligtvis någon form av färgval, men detta är naturligtvis en smaksak.

Funktionerna som finns på enheten är frontportar, möjlighet att läsa och skriva till olika lagringsmedium och möjlighet att i viss mån styra datorn med hjälp av fjärrkontrollen. Notera att det sistnämnda endast gäller Media XP Pro. Att högtalarutgång, mikrofoningång, optisk ljudutgång, en FireWire-port och två USB-portar finns på denna enhet gör att man smidigt får tillgång till dessa på framsidan av datorn. Enheten stöder skrivning till och läsning från tre typer av lagringsmedium: Secure Digital (SD), Compact Flash Typ 1 och 2 (CD) och Memory Stick (MS), vilka är de helt klart vanligaste formaten bland digitalkameror.

Vi hade tyvärr inga möjligheter att ta en titt på fjärrkontrollen som medföljer Media XP Pro, men med hjälp av denna får man möjlighet att totalt kontrollera programmet WinDVD och WinRIP (MP3-spelare) och möjlighet att styra MicroSoft PowerPoint. De två förstnämnda programmen finns på CD-skivan som medföljer, tillsammans med alla drivrutiner som krävs för enheten. Fjärrkontrollen kommunicerar med frontenheten genom hederlig IR-teknik, vilket man tydligt ser i övre vänstra hörnet av frontenheten.

Den fysiska installationen av enheten är relativt enkel, efter att man monterat frontenheten så är det bara att koppla in respektive kablar på respektive platser på moderkortet. Installationen på mjukvarunivå är enkel, följer man anvisningarna i den välskrivna manualen så bör man inte stöta på några svårigheter.

När enhetens drivrutiner är installerade så dyker det upp tre nya enheter i enhetshanteraren, där var och en av dessa enheter representerar de typer av lagringsmedia som enheten stöder.

Pristillägget för att få sitt AT7-MAX2 (eller något annat kort i MAX-serien) med denna produkt är ca 350 kr för Media XP och ca 550 kr för Media XP Pro. Känner man att man är ute efter en multimediaenhet som erbjuder de funktioner som Media XP / Pro erbjuder så är det väl investerade pengar, priset är förhållandevis lågt om man ser till vad andra moderkortstillverkare tar betalt för liknande lösningar och vad liknande lösa lösningar kostar.


« Föregående Nästa sida »


12/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!