Innehåll

ABIT Siluro OTES FX5900 128 MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestandatester
Quake III
Unreal Tournament 2003
Slutsats


Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

07/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylning & ljudnivå

Kylningen som återfinns på det här specifika grafikkortet är det värsta som jag någonsin har sett bland de grafikkort jag testat. På framsidan av grafikkortet sitter det en enorm fläns gjord av aluminium som kyler båda processorn och minneskretsarna. På denna fläns sitter sedan en riktigt stor fläkt om man tänker på vilka små pyttefläktar som brukar återfinnas på grafikkort. Något annat intressant med den här fläkten är att den har hela 17 stycken fläktblad vilket är många fler än normalt. Värt att nämna kan även vara att det sitter fyra blå LED:s i fläkten vilket får en trevlig effekt tillsammans med den transparenta plasten som finns på grafikkortet.

Men inte nog med detta, ABIT använder sig av sin patenterade OTES-kylning på det här kortet. För att enkelt förklara kan man säga att OTES-kylningen bygger på en lufttunnel som leder ut till baksidan av datorn. Fläkten som sitter på grafikkortet suger luft inifrån datorn som färdas genom flänsen på grafikkortet och sedan ut bakom datorn genom lufttunneln. Fördelen med det här systemet är att den varma luften som kommer från grafikkortet inte stannar kvar inuti datorn utan blåser ut direkt. Men hur det riktigt skulle hjälpa kylningen av själva grafikkortet som ABIT hävdar har jag svårt att förstå. Något som dock är säkert är att datorns övriga delar mår bättre och går att överklocka högre med en sådan här kylning. Det eftersom den energi som grafikkortet avger i form av värme åker direkt ut ur datorn utan att först ta vägen om processorn, nordbryggan med flera och på så sätt värma upp dem ytterligare.

Vänder vi sedan på grafikkortet hittar vi ytterligare en fläns och även den här är gjord helt i aluminium. Att ha en fläns på baksidan av grafikkortet är inte direkt vanlig, än mindre en sådan enormt stor som denna. Dock finns det ännu värre exempel, ett annat grafikkortsföretag har till och med monterat en fläns med tillhörande fläkt på baksidan!

Som ni kan se är kortet välutrustat ur kylningssynpunkt. Enda nackdelen är att den kylning som ABIT har valt att använda sig av tar upp en PCI-plats. Men det bör inte vara några som helst problem för de flesta personer eftersom många har minst en extra PCI-port över.

Hur är då ljudnivån på det här kortet? Med tanke på att Nvidia:s föregångare fick en hel del smeknamn relaterat till sin ljudnivå blir man lite orolig. Men det finns ingen som helst risk att det här grafikkortet kommer bli kallat dammsugaren, hårtorken eller liknande. Faktum är att det faktiskt är riktigt tyst, faktiskt tystare än Radeon 9600 PRO-kortet vi testade tidigare.

Överklockning

All överklockning skedde inifrån själva drivrutinen om inget annat nämns. Ökningen skedde med steg om 5 MHz. För att testa om den nya hastigheten var stabil kördes 3DMark2001 SE i ungefär en timme. När vi hade uppnått en sådan hastighet som vi trodde var maximal lät vi grafikkortet stå och köra 3DMark2001 SE i runt 12 timmar.

Vi började med att överklocka själva processorn på grafikkortet. Men tanke på den massiva flänsen och den stora och effektiva fläkten som satt på grafikkortet hoppades vi på att få se en relativt hög överklockning.

Det visade sig att våra förväntningar höll i sig och från standardhastigheten på 400 MHz kom vi upp i hela 470 MHz, alltså högre än den hastighet som FX5900 Ultra har. En överklockning på 18 % på ett grafikkort i toppsegmenten är inte illa. Ökade vi frekvensen ytterligare resulterade det i slumpvisa låsningar i spel och liknande. När vi körde grafikkortet i hastigheten av 470 MHz blev flänsen mycket varm, så grafikkortet utvecklar en hel del värme så OTES-kylningens funktion att blåsa ut all varmluft från datorn är helt klart välkommen.

Nästa steg är att överklocka minnet, eftersom det sitter 2.2 ns-chip på kortet och att minneskretsarna är välkylda borde de gå att överklocka en hel del. Överklockningsäventyret slutade till slut på 930 MHz, alltså en ökning på 80 MHz mot standardhastigheten på 850 MHz, med andra ord ”bara” en ökning på runt 10 %. Ärligt talat hade jag hoppats på mer med tanke på minneskylningen, fast 930 MHz är helt klart godkänt.

Att köra kortet i den överklockade hastigheten på 470/930 MHz istället för standardhastigheten resulterade i en ökning på runt 10 % rent prestandamässigt vilket inte är helt fel med tanke på att den ökningen kommer helt gratis.


« Föregående Nästa sida »


07/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!