Innehåll

ABIT Siluro OTES FX5900 128 MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestandatester
Quake III
Unreal Tournament 2003
Slutsats


Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

07/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Slutsats

Efter att ha lekt och använt det här kortet kan vi inte annat än erkänna att vi gillar det. Nvidia har lyckats att ta bort många av de barnsjukdomar som NV30 hade, i mångt och mycket kan man säga att NV35 är vad NV30 alltid borde ha varit. Hur det ställer sig gentemot konkurrenten ATI Radeon 9800 kan vi som sagt tyvärr inte svara på eftersom vi inte hade något sådant kort att tillgå, men förhoppningsvis blir det ändring på det inom kort. Men en sak är säker och det är att FX5900 presterar bra, till och med riktigt bra, men frågan är om Radeon 9800 också presterar så pass bra, eller rent ut sagt bättre?

Vad är då fördelarna med just det här specifika kortet från ABIT? För det första måste jag berömma ABIT för ljudnivån på det här grafikkortet, det är långt ifrån lika högljutt som de NV30-kort vi såg (hörde) i vintras. Andra fördelar är OTES-kylningen som gör att alla delar på kortet håller en vettig arbetstemperatur trots viss överklockning. Ytterligare en fördel med OTES är att all varmluft som kommer från grafikkortet hamnar utanför lådan, inte inuti som i vanliga fall. Ytterligare fördelar är naturligtvis prestandan, att kunna köra de senaste spelen med hög upplösning med både AA och AF påslaget är en trevlig syn. En annan fördel är kortets överklockningspotential, 470/930 MHz är inte dåligt på något sätt, till och med högre än vad FX5900 Ultra har som standard. Ännu en fördel är enligt många utseendet, ett stort kort, med en massiv kylfläns och en fläkt som lyser blått är något som många skulle vilja visa upp genom ett plexifönster i sidan, varför gömma en sådan skönhet inuti en datorlåda över huvud taget?

Även om kortet är riktigt bra finns det även nackdelar med det, två av de främsta är storleken och föga förvånande också priset.

Eftersom kortet är så pass stort som det är kan man nästan helt glömma det om man tänkt montera det i ett så kallat barbonsystem av modell mindre. Att få det att passa rent fysiskt är svårt, att sedan få det att fungera smärtfritt är ännu värre eftersom det drar så pass mycket ström och de flesta nätaggregat i barbonesystem inte är utvecklade för att driva sådana här kraftfulla kort. Men i en normalstor datorlåda ställer storleken inte till med lika mycket besvär, även om vissa problem kan uppkomma men de löses oftast enkelt genom att flytta runt lite enheter och kablar inuti lådan.

Jämför man priset på de FX5900-kort som finns ute på marknaden ligger ABIT bra till, framförallt med tanke på dess OTES-kylning, men över 4000 SEK inklusive moms kan var lite väl saftigt för många. Men å andra sidan får man då ett av de kraftfullaste korten på marknaden. Något man dock bör ha i åtanke är att man kan hitta ett ATI Radeon 9800 PRO 128 MB för runt 3500, man kan i och för sig hitta ett FX5900 128 MB för samma summa, dock från en annan tillverkare men då med sämre kylning och liknande. Vilket som är det bästa valet är upp till var och en att bestämma, vilket kort du än väljer av de två lär du knappast bli besviken. Men vi kan inte annat än rekommendera ABIT Siluro OTES FX5900 128 MB, om plånboken tillåter det vill säga.

Fördelar Nackdelar
Prestandan. Priset.
Överklockningspotentialen. I vissa fall storleken.
Kylningen.  
Utseendet.  
Ljudnivån.



« Föregående  


07/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!