Innehåll

Abit IT7-MAX2 V2.0

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

05/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout

Moderkortet är svart till färgen vilket får det att se lite annorlunda ut. Tyvärr finns samma modell med gulfärgad PCB vilket enligt mig inte ser alls lika trevligt ut som den svarta färgen. Vad som gör saken värre är att man inte har en aning om vilken modell man får. Varför helt enkelt inte enbart göra svartfärgade? Det hade enligt mig varit det ultimata, men färgen på moderkortet avgör varken hur det presterar eller hur det fungerar i övrigt så nu lämnar vi den diskussionen.

Moderkortets layout är mycket genomtänkt och välfungerande med ett fåtal undantag. Vi börjar med de bra aspekterna av layouten.

IDE- och floppykontankterna sitter uppe i högra hörnet till höger om minnesplatserna. På denna plats brukar de vara monterade på de flesta moderkort vilket är helt rätt ur kylningssynpunkt. Eftersom dessa kontakter sitter ute i kanten av moderkortet kan man dra dessa tjocka kablar ute i kanten på lådan och på så sätt hindra luftflödet ytterst lite. Ungefär på samma plats sitter ATX-kontakten. Den återfinns längst upp till höger på moderkortet. Denna plats gör att det enbart är en kort sträcka till nätaggregatet som ATX-kontakten kommer ifrån. Men som man kanske kan tro är detta inte bara fördelaktigt. Om man har en lång ATX- kabel som kommer från nätaggregatet får man ett problem, kabeln är alldeles för lång och det blir således krångligt att gömma undan den på ett snyggt sätt. Men eftersom det inte finns någon standardlängd på denna kabel är det inte lätt ur moderkortstillverkarnas ögon att placera kontakten. Med detta i bakhuvudet så kan man nog inte sätta denna kontakt på ett mer ultimat sätt om det skall passa så många som möjligt. ATX12V-kontakten är monterad uppe till vänster på moderkortet. Denna placering är den bästa bland alla de moderkorten jag testat. Den sitter inte som brukligt längre ner på moderkortet vilket gör att man inte behöver dra dess kabel över processorn.

Minnesplatserna är monterade precis nedanför ATX-kontakten uppe till höger. ATX-kontakten sitter dock tillräckligt långt ifrån för att man skall kunna sätta i och ta loss minnesmoduler utan att dra ut kabeln som går till nätaggregatet.

I det högra hörnet längst ner på moderkortet sitter som vanligt RAID-kontakterna. Här återfinns både de vanliga ATA- och de mer udda SATA-kontakterna. I samma område sitter också BIOS-kretsen monterad, och en liten display. Denna display visar under uppstart vilket stadium det går igenom. Får man problem med datorn kan man alltså lätt se vad det är som orsakar det genom att ta sig en titt på displayen och sedan slå upp felkoden i den medföljande manualen. Något mer udda som också sitter i samma hörn är en power- och reset-knapp. Mig veterligen finns det inga andra moderkort med sådana knappar.

Runt processor-sockeln är det gott om plats, med ett undantag. De två fläktkontakterna sitter relativt nära sockeln vilket gör att om man monterar en stor fläns får man svårt att fästa fläktkontakten. Detta råkade jag själv ut för när jag monterade en Alpha 8942T. Jag var då tvungen att med våld få dit fläktkontakten. Men i övrigt är det rent och snyggt runt processor-sockeln så om man inte använder sig av dessa kontakter bör det inte vara några som helst problem att montera några större flänsar på processorn.

Något annat som ni kanske har lagt märke till vid det här laget är att moderkortet "endast" har fyra PCI-platser. Detta är en, kanske t.o.m. två, mindre än vad som brukar återfinnas på moderkort. Men eftersom det mesta finns integrerat på detta moderkort tycker jag inte det gör något. Det finns idag inte många som använder fler än fyra PCI-platser om man bortser från RAID-, ljud- och nätverkskort.


« Föregående Nästa sida »

 

05/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!