Innehåll

Abit IT7-MAX2 V2.0

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

05/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS

IT7-MAX2 V2 använder sig av standard-BIOS från Phoenix, AwardBIOS. Något speciellt med denna version av AwardBIOS enligt Abit är dock den så kallade SoftMenu III. I denna del av BIOS ställer man in det mesta som har med processorn och minnet att göra. Ändrar spänningen till minnet och processorn, ändrar dess hastighet, man kan låsa hastigheten på PCI-bussen och mycket mera. Det sista är mycket användbart vid överklockning eftersom grafikkort, hårddiskar och andra optiska enheter inte påverkas av överklockningen. Som ni ser är det alltså inte alls något särskilt med denna del av BIOS, det är precis som många andra BIOS från Award bara det att "Frequency/Voltage Control" har bytt namn till SoftMenu III. SoftMenu III är patenterad av Abit men på ytan är det alltså ingen som helst skillnad, om det är någon skillnad under ytan är svårt att svara på eftersom jag inte har de kunskaperna som behövs för att kunna hacka runt i olika BIOS-filer. Men när Abit för några år sedan lanserade SoftMenu var det ett stor försäljningsargument. Vid den tidpunkten var det mycket ovanligt att man hade så många inställningar som SoftMenu gav.

Hastigheten på systembussen går att ändra mellan 100- och 250 MHz med 1 MHz-intervall. Det går också att ändra latencyn (CAS, RAS med mera) på minnet, denna inställning påverkar också minnets hastighet. Men till skillnad från de flesta andra inställningsmöjligheterna skall dessa värden vara så låga som möjligt. Som man hör på namnet så har denna inställning något att göra med väntetider (latency betyder ungefär väntetid, reaktionstid på svenska). Man vill alltså att minnet skall ”vänta” så litet som möjligt och därför sänker man denna inställning så mycket som minnet klarar av. Man kan också visualisera denna inställning på ett annat sätt. Standard CAS-inställningen är satt till värdet 2,5, detta betyder att minnet måste "springa" runt en stolpe två och ett halvt varv innan den kan fortsätta. Sänker man värdet till två behöver alltså minnet bara "springa" runt stolpen två varv innan den kan fortsätta, den kommer alltså vidare mycket snabbare.

Multipeln på processorn går att ändra mellan 8 och 32, men för att detta skall ge någon effekt måste man ha en upplåst processor. Detta är dock inte vanligt bland Pentium 4-processorerna. Det är endast processorer som kommer direkt från Intel och som är avsedda för t.ex. utvecklare av moderkort som är upplåsta.

Spänningen till processorn kan man öka till 1,85 V vilket bör räcka till de flesta, även de som överklockar måttligt. Spänningen till minnet är det dock lite sämre med, den kan man enbart öka upp till 2,8 V i standardläge. Många överklockare använder sig idag av över 3,0 V till minnena för att få ut så mycket som möjligt av dem. Dessutom har vissa mindre väletablerade minnestillverkare börjat släppa moduler som enligt specifikationerna kräver en spänning på hela 2,9 V för att kunna köras i sin avsedda hastighet. Detta är alltså inte möjligt som standard utan man måste modifiera kortet för att kunna använda en sådan spänning till minnet.

En annan viktig del av detta BIOS är ”PC Health Status”. I denna del kan man se vilken temperatur processorn har, man kan också se vad lufttemperaturen (System Temperature) är. Andra värden man kan se är vilken spänning nätaggregatet ger på de olika spänningarna. De bör inte avvika mer än runt 5 % från de avsedda värdena om datorn skall bete sig stabilt. Andra saker man kan göra här är att ställa in om datorn automatiskt skall stänga av sig om processorns temperatur överstiger ett visst värde eller om en fläkt stannar. Detta förhindrar att processorn och moderkortet överhettas och på så sätt skadas.

Överklockning

Möjligheterna till överklockning är lysande om man enbart kollar i BIOS. Där finns en mängd inställningar och funktioner för att både få ett snabbare och stabilare system. I denna recension använder jag mig av en Intel Celeron 2 GHz och det är således en sådan jag har testet överklockningsmöjligheterna med. Denna processor har heller inte möjligheten att ändra multipel så det var klockning genom ökning av systembussen som gällde.

Jag överklockade först med standardspänningen till processorn vilket är 1,525 V. Med denna inställning kom jag upp till en hastighet av 20*154 MHz, alltså 3080 MHz. Denna processor som kostade en bra bit under tusenlappen gick alltså att överklocka hela 54 %! Nu ställde jag mig frågan, om den klarade över 3 GHz med standardspänning, vad klarar den då om man ökar spänningen? Till min besvikelse skiljde det inte så enormt mycket. Vid en spänning på 1,65 V till processorn stannade överklockningen på 20*164 MHz, 3280 MHz, alltså ”endast” 200 MHz mer än med standardvolten. Ökade jag spänningen ytterligare skedde ingen förändring, datorn ville inte bli stabil i högre hastighet. I dessa två hastigheter testade jag stabiliteten genom att köra Prime95 i 24 timmar, eftersom datorn klarade detta så klassade jag systemet som stabilt.

Hur är det då med överklockningen av minnet? Som ni säkerligen känner till har Intel 845PE-chipsetet enbart officiellt stöd för en hastighet av 133 MHz på minnet. Men som vi tidigare visat i våra recensioner är detta chipsetet kapabelt till hastigheter på över 200 MHz. Jag använde mig av en TwinMOS PC3200 256 MB CL 2.5 modul vid testerna. Med detta minne lyckades jag komma upp i en hastighet på 205 MHz med CAS-inställningen 2-5-2-2 och en spänning på 2,7 V. Detta får anses som klart godkänt med tanke på chipsetets avsedda hastighet.


« Föregående Nästa sida »

 

05/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!