Innehåll

Aspire 5021WLMi

Inledning
I förpackningen
Utseende, byggkvalité & funktioner
Genomgång av komponenter
Skärm
Tangentbord
Touchpad
Högtalarna
Ljudnivå och värmeutveckling
Testsystem
Prestandatester 1
Prestandatester 2
Prestandatester 3
Överklockning & batteritest
Slutsats


16/02-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För den som idag står och väljer mellan en bärbar och en stationär dator är valet inte längre lika enkelt. De bärbara datorerna har under de senaste åren minskat kraftigt i pris, samtidigt som deras prestanda har krupit allt närmre de stationäras.

Acer är ett företag som på senare tid rönt stor framgång på den europeiska marknaden för bärbara datorer. En av anledningarna till framgångarna kan ses i att bolaget erbjuder till synes prisvärda datorer i de billigare prissegmenten. Detta har visat sig vara en bra satsning då den här marknaden ökat markant under de senaste åren. I enighet med marknadsekonomiska grunder har vi kunnat se hur allt fler människor i dagsläget väljer att köpa en ny bärbar dator istället för en stationär, i takt med att priserna minskat; substitution av varor med lika egenskaper när priset sjunker.

Aspire 5021WLMi, som vi idag ska titta på, är en sådan produkt, dvs. en iögonfallande bärbar dator med ett brett användningsområde. Det som gör den här datorn extra intressant är att den, i förhållande till priset, ger intryck av att vara mycket välutrustad. För ett pris strax över 10.000 kr ser den ut att vara en kraftfull dator, som borde räcka till att skriva, se på film och spela större delen av dagens mest krävande spel på. Om så verkligen är fallet ska vi dock ta reda på i följande text.

I förpackningen

Lådan som datorn levereras i är tämligen liten och behändig. Den övre delen av lådan har även utrustats med ett plasthandtag så att det ska vara enkelt att bära den med sig.

Från ett estetiskt perspektiv är det kanske inte den mest i ögonfallande förpackning vi sett, samtidigt så upplevs den inte heller som direkt frånstötande. Vi på redaktionen föredrar en renare och enklare design framför en plottrig låda med mängder av klistermärken. Även om det inte går att förneka att förpackningens estetik har en viss inverkan på det första intrycket så är det i slutändan produkten i sig som är av störst intresse.

Lådans innehåll är uppdelad i två delar, datorn och en låda med tillbehör. Datorn är väl förpackad med plast samt frigolit och lådans innehåll är välinplastade. Vi börjar med att ta en titt på tillbehören.

Det tillbehör som Acer skickar med som standard är följande:

  • Operativsystem (Windows XP)
  • Systemåterställningsskivor (Svenska och Engelska)
  • Norton Antivirus 2005 (varar ett år)
  • Ett CD/DVD-brännarprogram
  • Snabbinstallationsguide
  • Manualer
  • Garantibevis
  • Två modemkablar
  • Batteri (ej i bild)
  • Batteriladdare (ej i bild)

Acer har skicka med ett relativt komplett tillbehörspaket, med sånär som det mesta man kan förvänta sig. Vi är dock inte helt nöjda då det, enligt oss, saknas en nätverkskabel och en TV-ut-kabel; något som borde vara standard till en dator som den här.

Vi tog oss en närmre titt på manualen och kunde snabbt konstatera att den räckte gott och väl för att en nybörjare ska kunna förstå sig på och få igång datorn. Det finns även en bra beskrivning över datorns speciella finesser samt hur man ska gå tillväga för att kunna använda dem. Vi saknar dock en beskrivning om hur man får tillgång till och ställer datorns BIOS, vilket kan vara viktigt i vissa sammanhang. Det saknas även helt information om hur man går tillväga för att uppdatera BIOS manuellt, något som även det borde ha funnits med. Som tur är så finns det en bättre användarmanual förinstallerad på datorn, där dessa delar tas upp.


  Nästa sida »


16/02-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!