Innehåll

Aspire 5021WLMi

Inledning
I förpackningen
Utseende, byggkvalité & funktioner
Genomgång av komponenter
Skärm
Tangentbord
Touchpad
Högtalarna
Ljudnivå och värmeutveckling
Testsystem
Prestandatester 1
Prestandatester 2
Prestandatester 3
Överklockning & batteritest
Slutsats


16/02-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Slutsats

Efter att ha testat Aspire 5021WLMi under en tid kan man konstatera att det är en dator som efterlämnar ett blandat intryck. Datorn är på pappret en mycket intressant produkt för den som funderat på en bärbar dator, men samtidigt inte vill göra alltför stora eftergifter i förhållande till en medelmåttig stationär dator.

Vid en närmare undersökning är dock intrycket att Acer i vissa avseenden har gjort ett antal tveksamma komponentval, som bidrar till att prestandan inte riktigt blir vad den annars skulle kunna ha varit. Framförallt upplever vi att Acer har snålat när det kommit till valet av hårddisk och minne. Valet av en 4200 rpm hårddisk bidrar till markant försämrad generell prestanda, något som främst upplevs i form av långa laddningstider.

På det stora hela kan man dock inget annat säga än att Aspire 5021 WLMi är en mycket prisvärd dator som har ett osedvanligt brett användningsområde. Förutom till vanlig ordbehandling, surfning och film, fungerar den även bra till mer avancerad bildredigering och de mest krävande spelen på marknaden i dagsläget; med höga inställningar. Det är framförallt det sistnämnda som gör att den här Aspire 5021WLMi skiljer sig från de billigare bärbara datorerna på marknaden. Datorn bör dock inte enbart ses som ett bra val för den som även vill kunna spela spel, utan även ett alternativ för den som i framtiden har planer på att uppgradera till Microsofts kommande operativsystem Windows Vista, vilket kräver en processor med 64bit-stöd samt ett bra grafikkort med hårdvarustöd för DX9.

Diskussion

För den som idag står och väljer mellan en medelmåttig stationär dator och en bättre bärbar dator för 10 000 kr, är valet inte längre lika självklart som förr. För samma pengar får man visserligen en stationär dator med genomgående bättre komponenter, men bärbara datorer i klass med Acer Aspire 5021WLMi erbjuder idag prestanda som räcker för att tillfredsställa en stor del av dagens normalanvändare, med medelmåttiga krav på grafikprestanda i spel. En stor del av den stationära datorns fördelar ligger dock fortfarande i möjligheten att byta ut samtliga komponenter, något som i dagsläget inte är helt möjligt på en bärbar. Vi ser dock med spänning fram emot vad ett ökat intresse från industrin att göra detta möjligt kommer att resultera i.

Acer Aspire 5021WLMi är en bärbar dator som ger köparen osedvanligt mycket mycket för pengarna. 64bits tilldelar därför Aspire 5021WLMi utmärkelsen "Nice Price".


Acer Aspire 5021WLMi
Fördelar Nackdelar
Mycket för pengarna Långsam hårddisk (4200rpm)
Bra prestanda i spel Pc2700-minnen
Bra bildskärm Skärmen reflekterar ljus
Batteritiden Högljudd fläkt vid hård belastning« Föregående  


16/02-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!