Innehåll

Aspire 5021WLMi

Inledning
I förpackningen
Utseende, byggkvalité & funktioner
Genomgång av komponenter
Skärm
Tangentbord
Touchpad
Högtalarna
Ljudnivå och värmeutveckling
Testsystem
Prestandatester 1
Prestandatester 2
Prestandatester 3
Överklockning & batteritest
Slutsats


16/02-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester 2

I denna del kommer vi att testa datorernas spelprestanda med hjälp av de tre senaste versionerna av det välkända syntetiska testprogrammet 3DMark.

3DMark2001SE är det av de tre versionerna som tar störst hänsyn till processorns prestanda, vilket gör att det blir något svårare att dra en slutsats av grafikkortets prestanda. Utifrån resultatet kan vi se att referenssystemet klarar sig bättre än Aspire 5021WLMi, även med grafikkortet överklockat. Vi kan se att vår bärbara dator får markant försämrad prestanda när vi väljer att köra den på batteri.

Till skillnad från 3DMark2001SE så lägger 3DMark03 betydligt större vikt vid grafikkortets prestanda, vilket även syns på resultatet. Det mobila X700-grafikkortet klarar sig klart bättre i förhållande till den stationära datorns 9700Pro-grafikkort. Vid original-frekvensen ligger X700 något efter, men vid överklockning drar det ifrån. Då vi kör på batteri så uppstår samma markanta prestandaförlust än en gång; Aspire 5021WLMi:s prestanda nästintill halveras.

I 3DMark05 ser vi mer eller mindre en upprepning av 3DMark03; X700-grafikkortet presterar sämre än 9700Pro med originalklockning, bättre med överklockning och när man kör med batteri mer än halveras prestandan. Sammanfattning av prestandatest 2 Av testerna att döma kan vi se att det mobila grafikkortets prestanda varierar en hel del beroende på vilken version av 3DMark vi testar det i. Aspire 5021WLMi:s X700-grafikkort presterar mellan 10 och 18% sämre än referenssystemets Radeon 9700Pro med originalklockning. Med överklockning presterar det 5-7% bättre i två av testerna och 5% sämre i ett av dem.

Sammanfattning av prestandatest 2

Av testerna att döma kan vi se att det mobila grafikkortets prestanda varierar en hel del beroende på vilken version av 3DMark vi testar det i. Generellt så presterar Aspire 5021WLMi:s X700-grafikkort mellan 10-18% sämre än ett Radeon 9700Pro och i överklockat läge har det dels ett övertag med 5-7%; dels ett undertag med 5%.

Vid en närmre titt på resultaten ser vi att vårt mobila X700-grafikkorts sämre prestanda främst beror på att Radeon 9700Pro har betydligt bättre minnesbandbredd. I överklockat läge har X700 fortfarande sämre minnesbandbredd, men tack vare att kretsens arkitektur är effektivare blir resultatet bättre i de två senaste versionerna av 3DMark. Så blir dock inte fallet i 3DMark 2001SE, dels på grund av processorn, dels på grund av att detta test lägger större vikt vid minnesbandbredds-krävande tester. När vi testar datorn med batteri sjunker prestandan markant, vilket främst beror på att datorn sänker och höjer klockhastigheten på grafikkortets kärna och minne automatiskt. Detta beror på att grafikkortets batterisparsfunktion är aktiverad. Vi blev tvungna att stänga av grafikkortets batterisparfunktioner helt och hållet för att uppnå samma resultat som med den externa strömkällan är inkopplad.


« Föregående Nästa sida »


16/02-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!