Innehåll

Albatron PX845PEV

Inledning
Specifikationer
845PE
Moderkortet
BIOS
Tester
Resultat
Överklockning
Sammanfattning


Tack till Network technical AB för recensionsexemplaet.

8/11-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Moderkortet

Vi börjar med att kika på designen och funktionerna på moderkortet. Moderkortet är till att börja med väldigt enkelt och saknar det mesta gällande extrautrustning. Det finns inte någon integrerad grafik eller RAID samt att det endast har "endast" fem PCI-platser. Det enda som det kan skryta om är tre minnesplatser och integrerat AC97-ljud med stöd för sex kanaler.

Moderkort idag följer trenden att ha mycket integrerat; SerialATA, Firewire, extra USB-portar, integrerat nätverkskort, ljud med mera är nästan så gott som standard på många av korten idag. Förutom att det bidrar till ett ganska så högt pris så får det säkert många gamla PC-användare att rynka på näsan och skräckfyllt minnas hur det var med integrerat förr i tiden.

Kort sagt så var det ofta väldigt negativt med integrerat. Det beror på att man oftast fick offra något för att kunna integrera. PCI-portar, AGP-portar och annat fick ge vika för att man på ett kostnadseffektivt sätt skulle få så mycket integrerat som möjligt. Tyvärr så tog man i samma veva bort alla möjligheter att uppgradera. Till råga på allt var det som man integrerade ofta av usel kvalité samt att man med nöd och näppe kunde bli av med "skräpet". Ville man byta/ersätta något så var det enklare att mäkla fred i mellanöstern än att stänga av det som satt integrerat.

Då kan vi fråga oss hur det är idag. Idag är situationen betydligt ljusare. Ibland kan det hända att det krånglar med att saker och ting förblir installerade men för det mesta så kan man stänga av det integrerade enkelt i BIOS. Dessutom så tar det integrerade oftast inte någon av de förr så dyrbara expansionsplatserna i form av AGP och PCI. Om jag får säga det själv så är det rätt imponerande att kunna ha 8 IDE, 10 USB, FireWire och LAN samtidigt som man har 1 AGP och 6 PCI-platser (ni som tyckte att det där var endast en samling förvirrande ord är förlåtna).

Den senaste trenden är alltså att ha så mycket som möjligt integrerat, och priset man får betala för det är idag rimligt, både när det gäller kvalité och pris. Dock så verkar det numera som att man ibland sätter likamedstecken mellan saknade funktioner och dåliga moderkort. Saknar ett moderkort alla dessa finesser så är det en budgetlösning som inte är värd sitt namn.

Vi skall kika på ett kort som bryter mot trenden och levereras så enkelt som det kan bli. Det enda som finns integrerat är ett ljudkort.

PX845PEV är tillsynes ett ganska så enkelt moderkort utan många synliga finesser. Det första som slår en är att moderkortet är ganska så litet med dagens mått mätt. Eftersom man inte har funktioner så som RAID med mera har man kunnat skära ned på bredden en hel del. När det sedan är dags att montera kortet så slås man dessutom av att det är aningen kortare än normalt. Eftersom kortet har "endast" fem PCI-platser så har man helt sonika minskat ned aningen på höjden av kortet.

Om vi börjar med I/O-enheterna. Det vill säga sådant som USB-portar, skrivarport och liknande på baksidan av kortet så följer man standardformatet vilket gör att man inte behöver någon annan plåt där. På modellen med integrerat LAN så placeras den porten ovanför de två USB-kontakterna där det normalt skall finnas en ledig plats. Moderkortet stödjer totalt sex USB-kontakter men endast två av dem finns fastmonterade. Vill man använda resten så måste man skaffa kontakterna själv eftersom de ej medföljer moderkortet. Det finns uttag på moderkortet för detta ändamål vilket gör att man kan få anpassade lösningar så som man själv vill ha. Dock hade vi gärna sett att fyra portar fanns på bakstycket av moderkortet eller att man i vart fall fick med en ytterligare kontakt för detta ändamål. Kontakterna på moderkortet sitter ganska så långt "fram" på moderkortet vilket underlättar om man vill ha dem fram på chassit.

Flyttar vi oss till området runt processorn så ser vi att det är helt befriat från ATX-kontakten från nätaggregatet. Här hittar vi istället den smidigare 12V-kontakten som man nog måste säga är ett krav att P4-moderkort har idag. Nedanför processorsockeln hittar vi nordbryggan på vilken man har placerat en tämligen stor kylfläns som är passivt kyld. Att ha aktiv kylning på nordbryggan bör ses som ingen annat än negativt när tillverkarna gör det själva på grund av att komponenterna då oftast är av bedrövlig kvalité. Vill man ta loss kylflänsen så är det tämligen enkelt. Under kylflänsen hittar vi den "gummiliknande" pasta som måste värmas för att formas ordentligt. Det ordnar sig efterhand som man använder datorn. En lösning som detta är i stort sett standard och det är i vart fall bättre än ingen pasta alls.

Till höger om processorn hittar vi tre minnesplatser vilka kan hantera upp till två GB. Kom ihåg att plats 2 och 3 är delade vilket innebär att de minnen man använder där måste vara enkelsidiga för att båda platserna skall kunna användas samtidigt. Enkelt sagt så är det bara att titta på sina minnen och se efter om det sitter kretsar på bara ena sidan eller på båda sidorna. Notera att om man har ett långt grafikkort så hamnar fästena för minnena oerhört nära grafikkortet. I så fall måste man ta ut grafikkortet för att kunna arbeta med minnesplatserna.

Aningen åt höger hittar vi ATX-kontakten. Placeringen är näst intill perfekt även om den eventuellt hade kunnat vara längre upp. Dock så lyckades vi i de två chassin vi testade med så gott som helt gömma undan kabeln så att den inte var ivägen på något sätt.

Längre ned hittar vi IDE-kontakterna. Placeringen av dessa är rätt bra även om vi hade föredragit om de hade varit längre ned. Har man ett stort grafikkort så som Geforce 4 Ti4600 så får man helt klart problem med att det är trångt här. Rundade kablar hjälper betydligt. I detta området blir det lite trångt och rörigt med ATX-kontakt, IDE-kablar, minnen och grafikkort men å andra sidan så får man allt samlat på ett ställe samt att man lätt kan gömma undan fula kablar.

Går vi vidare till AGP och PCI-portar så är det inte så mycket att orda om. Dock bör det nämnas att man dels har en strömkälla för fläktar väldigt bra placerad ifall man vill ordna egen kylning för grafikkortet samt att fasthållningsmekanismen för grafikkortet var väldigt enkelt och lätthanterlig. Längst ned i chassit så kommer det att bli en ledig plats eftersom kortet saknar en sjätte PCI-plats och där är det tänkt att man skall ha USB-uttag.

Längs hela nederkanten så har man försett moderkortet med ett rikt urval av kontakter vilka till stor del är väldigt trevliga. Dock så förundras vi över placeringen av floppy-kontakten. Den sitter i stort sett under sista PCI-porten och det är faktiskt den sämsta placeringen vi har sett hittills på något moderkort. Med hjälp av en ganska så lång rundad kabel så var detta visserligen inga problem men gissningsvis så har de flesta inte den möjligheten. Å andra sidan så kan faktiskt vi försvara placeringen aningen. Disketter är på utdöende och ett mycket bättre alternativ är att köpa en USB-enhet med flashminne, alltså en så kallad Thumbdrive eller liknande. I vår synvinkel har disketten äntligen fått en värdig efterföljare tack vare dessa enheter.

Längs kanten nedtill hittar vi USB-kontakter, IR-kontakter och CD-audio men även så finner vi S/PDIF in och ut här. Inga kablar och liknande medföljer men möjligheterna finns. Dessutom hittar vi en intressant kontakt där man kan flytta fram AUDIO-kontakterna till fronten. Så istället för att ha dem baktill så kan man genom att använda dessa få alla uttag i fronten på lådan. Placeringen av alla dessa kontakter är aningen tveksam men jämfört med att ha dem mitt på moderkortet så är det så bra som det kan bli. Man slipper i vart fall fula kablar som hänger överallt.

Något som är negativt dock är att man har lött fast BIOS-kretsen på moderkortet. Skulle man drabbas av virus eller en felflashning så är risken stor att man kan vinka adjö till sitt moderkort istället för att byta ut kretsen eller sätta dit ett extraBIOS. För de flesta är detta inget problem men för några få olyckliga kan detta betyda ett nytt moderkort.

Slutligen vill vi nämna att moderkortet är utrustat med ett AC97-ljudkort från Realtek vilket klarar upp till sex högtalare. Detta genom att man kan välja mellan att ha vissa av kontakterna antigen som "Audio in" eller "Audio ut". Ljudkortet är inte mycket att skryta om men det duger för det mesta. Förväntar man sig inga underverk från det så duger det fullgott.

I övrigt så är moderkortet tämligen välgjort och genomtänkt. Som alltid finns det vissa brister men överlag tycker vi att man har lyckats göra en bra design med ett bra upplägg. Moderkortet har dessutom en förföriskt mörkblå färg som tilltalar oss på 64bits en hel del. Albatron skall ha bra betyg för att man lyckats undvika alla kabelhärvor som lätt blir.


« Föregående Nästa sida »

 

8/11-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!