Innehåll

Albatron PX845PEV

Inledning
Specifikationer
845PE
Moderkortet
BIOS
Tester
Resultat
Överklockning
Sammanfattning


Tack till Network technical AB för recensionsexemplaet.

8/11-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS

Moderkortet använder sig av ett BIOS från Phoenix-Award. Ett ovanligt men inte så dumt val. Det absolut vanligaste är Award eller AMI numera. Dock så är det som man märker i slutändan egentligen bara skillnader i design.

I BIOS så hittar vi allt som vi förväntar oss att hitta. Inget att klaga på förutom eventuellt att man inte kan ställa in om man vill köra i AGP 1X, 2X eller 4X.

Letar vi oss vidare så hittar vi överklockningsfunktionerna samt inställningarna för vilken hastighet minnet skall gå i. Här hittar vi en liten godbit och det är att man kan utnyttja 3:4 inställningen i alla hastigheter. Normalt så är det den inställningen som gör att vi kan köra med PC2100 (133 MHz på minnet) när man kör i 100 på busshastigheten. Normalt skall det alternativet försvinna när man kommer upp över 133 men nu är det kvar. Det betyder att vi kan köra aningen snabbare på minnet än vad PC2700 är (DDR333). Som sig bör kan man ändra CAS-latency på minnet.

Alltså kan man i praktiken välja mellan PC2100, PC2700 och PC2800 om man håller sig till standardhastigheterna. För överklockaren betyder detta möjligheter till tämligen extrema minneshastigheter.

När det gäller överklockning så erbjuder moderkortet på en VCORE upp till 1.85V, faktiskt lite mer än vad vi rekommenderar att man kör på. AGP-spänningen kan ändras till blygsamma 1.6V och minnet kan ändras upp till 2.8V. Något blygsamma värden men som vi ser senare så visade de sig ge goda resultat.

Tester

Vi utförde alla tester på följande system.

 • P4 2.26 GHz
 • 256 MB KingMAX BGA PC2700 @ 2-2-2-5
 • Seagate Barracuda IV 40 GB
 • Gainward Ti4200 64MB
 • Windows XP Professional

  Moderkorten som testades

 • Albatron PX845PEV - 845PE
 • Epox 4G4A+ - 845G

  Minnet kördes alltid i DDR333/PC2700.

  Eftersom Albatron garanterar att moderkortet fungerar i en busshastighet på 166 MHz (666) så testade vi även att överklocka till denna hastighet. Kom ihåg att processorn kan hindra för att nå denna gräns.

  Resultat

  Sisoft Sandra 2002
  Om vi börjar med att titta på bandbredden i SiSoft Sandra så ser vi följande.

  Epox 845G har en liten men betydelselös marginal. Dock blir vi förvånade över att resultatet för Albatron faktiskt sjunker när vi ökar från 133 till 166 i busshastighet.

  3D Mark 2001
  Vi går raskt vidare till 3DMark.

  Här hamnar poängen för Albatron 162 under vad Epoxet får. Inte någon betydande mängd men det är vad vi fick återkommande och skillnaden är noterbart stor. Överklockningen gav en hel del poäng till. Räknar man i procent så fick man 8.5% extra vilket vi som en sidnotering vill påpeka att det är för lite för att det skall märkas. För att märka en tydlig prestandaförbättring bör man ligga på drygt 15%. Här begränsar grafikkortet en hel del vilket hämmar våra resultat.

  PC Mark 2002
  PC Mark 2002 kan man debattera om men för att testa hårdvara inom samma familj duger det utmärkt så länge man struntar i hårddisktestet. Vi börjar med CPU-testet.

  Här får Albatron faktiskt en betydande fördel med nära 500 poäng, resultatet förblev detsamma för oss även om vi hade förväntat oss mer lika värden. Här är det första gången som vi de en massiv förbättring av att överklocka processorn från 2.26 GHz till 2.82 GHz.

  Vi går vidare till minnestestet.

  Här vinner Albatron aningen med 100 poäng i PC Mark får nog sägas vara inom felmarginalen. Vi kan konstatera att PC Mark gillade den ökade busshastigheten betydligt mer än vad SiSoft Sandra gör.

  För att sammanfatta testresultaten så kan vi säga att moderkortet presterar som sig bör. Det överraskar inte men det gör oss ej heller besvikna.


  « Föregående Nästa sida »

   

  8/11-02 | Axman | axman@64bits.se
  Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

  Diskutera denna recensionen i vårt forum!