Innehåll

Albatron PX845PEV

Inledning
Specifikationer
845PE
Moderkortet
BIOS
Tester
Resultat
Överklockning
Sammanfattning


Tack till Network technical AB för recensionsexemplaet.

8/11-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Överklockning

Albatron har som ett försäljningsargument att kortet är utmärkt att överklocka samt att de garanterar att det fungerar i en busshastighet på 166 MHz. Vi är böjd att hålla med på dessa punkter då överklockningen faktiskt har gått smidigt och att 166 MHz uppnåddes utan minsta problem. För att nå 166 MHz har vi använt en P4 2.26 överklockad till 2.82 GHz och en ökning av spänningen till processorn som var blygsam. Vi ökade från 1.5 till 1.6 på Vcore.

Däremot så har vi funderingar på hurvida kortet är bra att använda när man skall över 166 MHz i busshastighet. Vi hade problem vid 170 MHz och över, för det mesta så kunde vi inte ens starta i dessa hastigheter. Någon enstaka gång så gick det bra att starta med 173 i busshastighet och det fungerade utmärkt ända tills man startade om. Det kan vara vår processor som bråkar, det kan vara moderkortet. Våra misstankar ligger dock på moderkortet.

I försöken att överklocka så bekantade vi oss med Albatrons "Watchdog". En funktion som gör så att om man överklockat för långt och datorn är instabil i uppstarten så startar den automatiskt om i standardläge. Definitivt en trevlig funktion men efter ett tag så är den tämligen irriterande. Visserligen så slipper man krypa in under bordet och tömma BIOS-inställningarna via en bygel men tyvärr så är det inte bara inställningarna för busshastighet och Vcore med mera som går till "defaultläge". Nej, faktiskt så nollas alla inställningarna man har gjort. Så efter varje misslyckad överklockning så får man rota runt i BIOS och stänga av, ändra och få det så som man vill ha det. Ganska så irriterande i längden faktiskt.

Då finns de betydligt bättre lösningar där datorn startar upp i "safe mode" så att säga med alla inställningar kvar men inaktiva tills man startat om igen.

När det gäller spänningen till processor och minnen så har man lyckats med att leverera ett stabilt kort. Vcore ligger visserligen runt 1.45 (normalt är 1.5V)och liknande men detta kan vara en felmätning. Moderkort är långt ifrån exakta när det gäller saker som detta. Vad som är viktigare är att spänningen är stabil och det är den. Mycket tack vare 12V-kontakten.

I våra tester så gick det bra att använda ett nätaggregat på 300W likväl som ett 550W. Det svagare nätaggregatet gav lite lägre värden men inga förändringar eller onormala resultat.

När det gäller minnen så räckte 2.8V långt, Vårt Kingmax PC2700 som inte klarade DDR 400 med 3.1V på Epox moderkort gick utmärkt att köra i 400 MHz med 2.8V på Albatrons kort. Det var då med minnesinställningarna 2.5-3-3-7. Att köra med DDR333 i 2-2-2-5 gick även det utmärkt.

Notera att vi uppnådde DDR400 (PC3200) genom överklockning då moderkortet ej har stöd för dessa hastigheter oöverklockat.

Sammanfattning

För att sammanfatta texten något kortare än det jag har skrivit ovan så är moderkortet ett enkelt, tämligen väldesignat och kompetent kort. Överklockning och liknande är inte revolutionerande men definitivt inte någon svaghet för kortet. Vissa saker är lite udda placerade på moderkortet men för det mesta så kan man lätt hitta fördelen med detta.

Moderkortet är snyggt, det har funktionerna man behöver och priset är minst sagt rimligt med tanke på överklockningsmöjligheterna. Negativt är att vi är osäkra på hur det klarar 170 MHz och över på busshastigheten samt att PCI-platserna endast är fem till antalet. Just eftersom det är utan alla finesser så är det bra att ha de där extra platserna. Dessutom känns det att Albatron är nya på marknaden genom små detaljer som inte har någon egentlig betydelse. Det är snarare så att man märker det i "finslipningen" av kortet lite. Efter att ha installerat kortet så får man gå in och kika i BIOS för att ändra så som man vill ha det. Exempelvis på de senaste korten från Epox så var allt bra från början när vi testade.

Totalt sett så är ändock kortet så som man vill ha moderkort. Enkelt förvisso men det fungerar som det skall och möjligheterna med att bygga ut och liknande är goda. Albatron har gett oss ett riktigt billigt kort som ger oss mycket valuta för pengarna. Det är få kort som exempelvis är så kompetenta inom överklockning inom denna prisklassen.

Moderkortet beräknas kosta cirka 1100 kronor i butik och versionen med integrerat nätverkskort går på aningen mer. 

 

Fördelar Nackdelar
Litet och smidigt "Endast" fem PCI
Bra överklockningsmöjligheter Tveksamhet vid hög FSB
Klarar höga minneshastigheter Inga USB-portar medföljer
Snygg färg BIOS nollställs vid överklockning
Bra integrerat LAN på PRO- modellen Trångt vid AGP och minnesplatser 
Stabilt och snabbt  
Bra manual och komponentkarta  
Billigt!  « Föregående  

 

8/11-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!