Innehåll

Albatron FX5200 Ultra 128 MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
NV34 mot NV31
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till Albatron som gjorde denna recension möjlig.

12/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I vintras lanserade NVIDIA en ny grafikkrets som döptes till GeForce FX. Detta grafikkort fick snabbt många mindre roliga öknamn och har inte blivit den succé som många hoppades på. Nu på senare tid har dock NVIDIA lanserat fler grafikkort i denna FX-serie och de finns nu att hitta i alla prisklasser. Det intressanta med detta är dock att NVIDIA har valt att inkludera DirectX 9.0 i alla sina grafikkortskretsar, från budgetsegmenten och ända upp till det värsta som de har. De fick en hel del kritik för att de valde en annan väg när de lanserade Geforce 4-familjen men nu har de alltså ändrat ståndpunkt.

Det var inte länge sedan Albatron etablerade sig på den svenska marknaden. Mycket har hänt sedan dess och de har nu blivit ett välkänt företag. Idag skall vi ta oss en titt på ett grafikkort från dem baserat på en av de budgetkretsar som NVIDIA lanserade för inte allt för länge sedan. Grafikkortet heter Albatron FX5200 Ultra 128 MB och är som man hör på namnet baserat på FX5200-kretsen, också känd som NV34.

I förpackningen

Lådan som grafikkortet levereras i står ut en del. Inte bara för dess glansiga färg utan också för bilderna och designen på själva lådan. Mitt på lådan ser man en lättklädd fe eller vad man skall kalla det. Detta kommer nästan garanterat dra till sig blickar, vilket med största sannolikhet också är meningen. I övrigt är det inget speciellt med själva lådan.

Det som återfanns inuti lådan förutom grafikkortet var detta:

  • 1 st. manual.
  • 1 st. CD-skiva med drivrutiner.
  • 1 st. CD-skiva med WINDVD Creator.
  • 1 st. S-Video till komposit-omvandlare.
  • 1 st. kort komposit-kabel.
  • 1 st. ”case badge”.

Som synes följer det i princip bara med det allra viktigaste. Vill man till exempel ha spel eller en hel mängd programvaror som medföljer får man definitivt leta efter ett annat grafikkort. Något som jag definitivt saknar är en omvandlare från DVI-kontakten till en vanlig D-SUB-kontakt så man kan koppla in två vanliga CRT-skärmar.

Manualen som medföljer är mycket torftig, det som står i den är hur du installerar grafikkortet i datorn och hur du sedan installerar drivrutinerna, inget mer, inget mindre. Detta räcker dock för de allra flesta.

WINDVD Creator är ett videoredigeringsprogram som enligt tillverkaren själv skall vara optimalt för den som vill kunna skapa egna DVD-filmer lätt och enkelt. Tyvärr hade vi ingen möjlighet att testa detta program speciellt ingående eftersom en videoingång saknades på kortet.


  Nästa sida »


12/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!