Innehåll

Albatron GeForce 4 Ti4280PV

Inledning
NV28 - NV25 med AGP 8X
Specifikationer
I förpackningen
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Mjukvara & dokumentation
Prestanda
Slutsats

 


Tack till Albatron som gjorde denna recension möjlig.

10/12-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestanda

För att testa kortets prestanda användes nedstående testsystem:

Processor: AMD Athlon XP 2400+ (166 MHz X 12)
Moderkort: Asus A7V8X KT400 (BIOS: 1010)
Minne: 512 MB DDR-SDRAM PC3200@333 MHz
Hårddisk: Seagate Barracuda V 120 GB
Nätaggregat: Chieftec 340W
Ljudkort: ALC650, ljudet var dock avaktiverat under alla tester


OS och drivrutiner:
MS Windows 2000 Professional med SP3
NVidia Detonator 41,09
VIA 4in1 4,43 + AGP-driver 4,40

Vi har valt att testa kortet i tre frekvenser: standard (250/500), samma som Ti4400 (275/550) och den maximala frekvensen vi kunde överklocka kortet till (290/620). Vi provade även att ställa ner AGP-läget till 4X och kunde således jämföra prestandan mellan 4X- och 8X-AGP.

3DMark2001 SE

Vi börjar med att en titt på hur kortet presterar i det populära benchmarkprogrammet 3DMark 2001 SE. Diagrammet anger antal poäng och högre värde är bättre.

Här kan vi dels se hur viktigt klockfrekvenserna faktisk är för hur kortet presterar. Men vi kan även se att skillnaden mellan AGP 4X och 8X i 3DMark är mycket liten, i princip försumbar.

Quake III (v1,32)

Benchmarkprogram som 3DMark i all sin ära, men det är ändå hur kortet presterar i praktiken som är viktigt. Quake III känner nog de flesta till, men förutom att vara ett häftigt spel så är det även ett utmärkt verktyg för att mäta 3D-prestanda. Under alla testerna kördes demot Four, och High Quality-inställningar användes. Siffrorna anger antal bilder/sekund, och högre värde är bättre.

Här blir skillnaden mellan AGP 4X och 8X faktisk märkbar. Den procentuella skillnaden blir något större i högre upplösningar och vid högre klockfrekvenser, troligen eftersom högre bandbredd krävs då. Skillnaden mellan AGP-lägena pendlar mellan ca 2 och 3%.

Unreal Tournament 2003 Demo

Vi går vidare och testar ett spel i samma genre som Quake III, demoversionen av Unreal Tournament 2003. När man testar prestanda i detta spel så får man ut två värden, ett värde då man bara flyger runt på banorna (flyby) och ett värde under intensiva strider (botmatch). Vi börjar med att ta en titt på prestandan under flyby-testet. Siffrorna anger bilder/sekund, och högre värde är bättre.

Här blir skillnaderna mellan AGP 4X och 8X större, speciellt vid högre frekvenser. I 290/620 är skillnaden 2-4 % beroende på upplösning.

Vi går vidare och tar en titt på värdena från botmatch-testet, som är ett något tyngre test.

Även här ser vi att skillnaderna mellan AGP 4X och 8X blir störst vid de högre frekvenserna. Skillnaderna i detta test är dock lite mindre än i flyby-testet, runt 2 %. 

Slutsats

GeForce Ti4200-baserade kort är fortfarande det bästa valet om man har en budget på 1500 - 2000 kr och vill ha ett grafikkort till spel. 9500 Pro från ATI verkar vara en värdig utmanare, men kort baserade på denna GPU är idag mycket svåra att få tag på i Sverige. Dessutom ligger dessa kort på en något högre prisnivå.

Har du Albatron lyckats skapa ett kort som står ut i mängden av Ti4200-baserade kort?
Både ja och nej. Med tanke på det uppskattade priset så får man ganska mycket för pengarna jämfört med konkurrenterna. Trots ganska enkel kylning så gick kortet att överklocka till ganska höga frekvenser. Med bättre kylning så går det troligen att köra i frekvenser strax under de som Ti4600 använder. Stödet för AGP 8X ger inte direkt iögonfallande bättre prestanda, men ändå en prestandaökning på 1-4 % vilket inte är fy skam. Mjukvaran som medföljer är ganska medelmåttig och ligger på samma nivå som de flesta andra tillverkare. Bland nackdelarna hittar vi den ganska dåliga kylningen och att ingen DVI till D-SUB-adapter medföljer. Med andra ord är Ti4280-korten från Albatron ganska medelmåttiga kort, men som trots ganska dålig kylning gick att överklocka ganska bra.

Notera dock att hur högt man kan överklocka varierar mellan olika exemplar av grafikkort, även om de är av samma modell. Man brukar dock kunna urskilja klara tendenser, och utifrån resultaten med vårat kort så vågar vi dra slutsatsen att Ti4280 från Albatron går att överklocka lite högre än sina motsvarande konkurrenter.

Kortet finns inte att köpa i handeln än, men med tanke på att Albatrons grafikkort idag finns att köpa i en uppsjö av butiker så är det troligen bara en tidsfråga innan vi får se kortet i handeln. De uppskattade priset för 64 MB-modellen med TV-utgång är ca 1600 kr. Vill man ha Video-ingång får man lägga till ca 100 kr. Vill man dessutom ha 128 MB så kan man räkna med att betala ca 150 kr extra. Dessa priser placerar korten strax under konkurrenternas prisnivåer.

För att sammanfatta det hela så rekommenderar vi Albatron Ti4280-korten till de som vill ha billiga grafikkort som erbjuder bra prestanda och som går att överklocka relativt mycket. Garantin på 3 år bidrar till detta positiva omdöme.   

Fördelar Nackdelar
Mycket prestanda för pengarna Något klen kylning
Relativt hög överklockningspotential Ingen DVI till D-SUB-adapter medföljer
Går att få med Video-ingång  
3 års garanti  
Stöd för AGP 3,0  



« Föregående  

10/12-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!