Innehåll

Altec Lansing VS4121

Inledning
Specifikationer
Läcker silverfinish
Ingående systemfakta
Fullt ös, medvetslös
Slutsats


Ett stort tack till Captech som gjorde denna recension möjlig.

6/1 -05 | Erik Blomqvist | erik.blomqvist@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Läcker silverfinish

Jag blir smått upphetsad över att kunna släcka ner i rummet, slå på högtalarna och lyssna det lugnaste man kan hitta (Alice Coltranes "Translinear Light" ligger farligt nära att kallas "Absolut Koppla av 3"). Samtidigt lyser en perfekt ljussatt blå lampa på högra satelliten som indikerar att systemet är påslaget.


Hela VS4121 får mig att hoppa i taket så fort jag kollar på det. Utformning visar sig ha haft stor prioritet när Altec Lansing planerade och skapade detta högtalarpaket. Inte för att Altec i allmänhet gör några fula kreationer, tvärtom, men dessa får mig direkt att drömma mig bort mot BMW:s toppklassbilar. Det svarta djupet blandat med läcker silverfinish (och såklart den blåa lampan) ger både ett kvalitativt och snyggt förstaintryck.

Efter en mer ingående titt på systemet letar jag febrilt efter hörlursutgången som jag läst om. Det slog mig hastigt att Altec har gjort det igen; placerat utgången på ett mindre synligt ställe. Längst ner till höger på sidan av satelliten för kontrollenheten hittar man något som ser ut att likna det vi söker. Resten av kontrollenheten består av en aningen större volymreglage för huvudvolymen, jämfört med de två mindre för diskant och bas. Längst ner sitter en inte allt för svåråtkomlig strömbrytare.

Kontrollenhetens vänstra granne ser precis likadan ut, med undantaget att den inte har några reglage eller hörlursutgång.

Ingående systemfakta

Bakom de 23 centimeter höga högtalarna har Altec valt att placera elementen under ett kupolformat skydd. Elementen består i sin helhet av två full-range på 28 millimeter och en 3 tums mid-bass.

Subwoofern i sin tur är utrustad med ett 6,5 tums long-throw-element. Altec har länge kört på portad subwoofer och gör inga undantag denna gång. Hålet är alltså synligt högtalarlådan och släpper ut lufttryck, vilket ska ge bättre fas i basregistret.

Det är inte bara på detta område som Altec är konservativa, utan de låter även baslådan byggas i trä, något som är mer eller mindre standard på dagens marknad.

Som vanligt när det gäller baslådor som inte är avskärmade gäller det att inte placera de när saker som dator, monitor eller tv, då de kan ta skada.


Altec Lansing VS4121 har en total uteffekt på 31 watt vilket inte är något jätteimponerande för ett 2.1-system, men inte heller något dåligt. Om man jämför direkt med Trust 4000P 5.1 HTS så ser man lätt vilken rejäl skillnad det är på vikt och wattstyrka, två saker som ofta följer varandra parallellt. Samtidigt skulle jag bli rejält förbryllad om något högtalarpaket skulle kunna släppas med samma specifikationer som Trust hade två år tillbaka i tiden.

Att bedöma av systemets storlek, vikt och utseende blir det minst sagt intressant att höra hur högtalare och baslåda klarar sig när det gäller prestanda.


« Föregående Nästa sida »


6/1 -05 | Erik Blomqvist | erik.blomqvist@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!