Innehåll

AMD Athlon "Thunderbird" 1,33 GHz

Inledning
Vad är nytt?
Resultat
Framtidsutsikter
AXIA, AVIA eller AYHJA?

Slutsats



18/6-01 | CH | ch@64bits.se

Artikelsponsor

AMD - www.amd.com

Inledning


AMDs serie Athlon "Thunderbird" började på 750MHz och är nu uppe i hela 1,33GHz. Thunderbird har dominerat marknaden för lite kraftigare hemdatorer ett tag, men nu börjar serien närma sig sitt slut. Athlon 1,4GHz som släpptes nu i dagarna blir troligtvis den sista Athlon-processorn. Sedan tar Athlon 4, även känd som Palomino, över. Men i väntan på det har vi testat en Thunderbird på 1,33GHz. Dessutom reder vi ut begreppen om de omtalade bokstäverna på processorkärnan. En kortare presentation av Athlon 4 har vi också med.

Förövrigt vill jag be våra läsare om ursäkt för att denna recension kommer så sent. Egentligen skulle den varit uppe senast den nionde, men eftersom jag på grund av oförutsedda händelser inte blev klar innan jag skulle ut och resa dröjde det en vecka till. Vi på 64bits hoppas att ni finner recensionen intressant i alla fall. Bättre sent än aldrig kanske man skulle säga.


Vad är nytt?

Sist vi testade en Thunderbird var i februari i år. Det var en 1GHz:are som använde en 200MHz systembuss. Eftersom inte så mycket har ändrats sedan dess hävisar vi till den recensionen för en djupare genomgång av processorn och dess funktioner. Recensionen hittar ni här. Klicka på bilden till höger för en större version.

Alla 1333:or har redan L1-bryggorna slutna, så man slipper använda sig av silverfärg eller något annat ledande för att kunna ändra multiplier. Att L1-bryggorna redan är upplåsta syns tydligt på den större versionen av bilden till höger.

Men vad är då nytt med den här processorn? Förutom den högre klockfrekvensen är det faktiskt inte så mycket, bara två saker. För det första är det här en så kallad Athlon C, dvs den använder sig av en systembus på 266 MHz. Den andra skillnaden är att bokstäverna på kärnan är ändrade, men mer om vad det betyder och innebär senare.


Resultat

Testsystem

Athlon

AMD Athlon "Thunderbird" 1333 MHz (AXIA)
AMD Athlon "Thunderbird" 1000 MHz (AJFA)
Gigabyte 7DXR (AMD 760)
Soltek SL75-DRV (KT266)
Soltek SL75-KAV (KT133)
2*128 MB DDR-minne av okänt märke
Leadtek Winfast GeForce 2 Ultra 64MB @ 300/500
IBM Deskstar 75GXP 30GB

Pentium 4

Pentium 4 1.5 GHz
Intel D850GB (i850)
2*128 Mb RDRAM PC800
Elsa Gladiac Geforce 2 Ultra 64MB @ 300/500
IBM Deskstar 75GXP 30GB

Låt oss gå direkt på resultaten från vårt syntetiska benchmark, nämligen SiSoft Sandra 2001.


Som ni kan se vinner en Thunderbird över en Pentium 4 i samma hastighet. Störst skillnad är det i heltalstestet där Thunderbirden vinner med hela 50%. Som jämförelse har vi med en äldre Thunderbird med SDR-minnen. Minnena gör dock väldigt marginell skillnad i detta test. Det ska tillägas att det är Pentium 4 SSE-optimerade resultat som har antecknats.


Här vinner AMD-processorn med god marginal i både heltals- och flyttalstestet. Det här är faktiskt första gången vi når över 10 000 poäng i Sandras CPU Multimedia test med någon processor.


Självklart har vi testat Pentium 4:ans favoritspel också, nämligen Quake III. Pentium 4:an resultat bör ses som en parantes eftersom det gjordes vid ett annat tillfälle och med ett markant långsammare grafikkort. Hur som helst presterar vår Athlon mycket bra även i detta test.

Ja, vad kan man säga annat än att Athlonen fortfarande regerar i de allra flesta benchmarks. Men hur länge till vet vi inte, Intels Pentium III "Tualatin" kommer säkert att bli en svår match för Thunderbird. Konkurensen på processormarknaden kommer att hårdna ioch med Palominos och Tualatins inträde, och det innebär bara fördelar för oss konsumenter.


Framtidsutsikter

Thunderbird 1400 MHz släpptes för ett litet tag sedan, märmare bestämt den 6:e juni. Förmodligen går den redan att få tag i när ni läser detta. Pressreleasen hittar ni här. Lite senare kommer den att lämna över stafettpinen till Athlon 4, även känd som Palomino. Därför har vi med en liten introduktion till Palomino här, men se det bara som en liten inledning. Den stora tekniska genomgången väntar vi med tills vi fått tag i en Palomino att testa.

Athlon 4 (Palomino)

Från början var Palomino bara tänkt som en mindre uppdatering till Thunderbird-kärnan med syftet att minska strömförbrukningen och värmeutvecklingen. Men månaderna gick och Palomino utvecklades till något mer. Förutom den lägre strömförbrukningen har Athlon 4 fyra fördelar över sin föregångare varav tre är prestandaförbättrande. Den fjärde är till för den mobila versionen.

I och med Palomino kommer AMD ha en fyrdelad produktserie. En processor för desktopmarknaden, en för den mobilamrknaden, en för arbetsstationer och till sist en för servrar. De båda sistnämnda kommer att finnas tillgängliga för flerprocessorsystem. Som jag nämnde tidigare kommer den säkert att mötas av tufft motstånd från Intels Pentium III "Tualatin". Djupare än så här går vi inte in på Palomino just nu, men vi hoppas på att få tag i ett recensionsexemplar av både den och Tualatin så snart som möjligt.


AXIA, AVIA eller AYHJA?

På senare tid har det snackats en hel del om de kryptiska bokstäver som finns på processorkärnan, framförallt i överklockningssammanhang. Alla verkar veta vad det ska stå på den processor de ska köpa härnäst, men få verkar veta vad de olika bokstavskombinationerna verkligen innebär.

Ett vanligt missförstånd verkar vara att AXIA och AVIA är nya steppings, det vill säga nya versioner med mindre uppdateringar av processorarkitekturen. Men så är det alltså inte. Om man kollar med något CPUID-program (t ex. WCPUID) så har en Thunderbird 850 "AGGA" och en 1333 "AXIA" samma stepping. Klicka här för en skärmdump från WCPUID på vår 1,33@1,5GHz (10*150). Precis samma stepping (6-4-2) har nästan alla Thunderbirds. Enda undantaget är AYHJA som man hittar på vissa 1,33:or och alla 1,4:or. Dessa processorer har stepping 6-4-4.


Detta är en skärmdump från WCPUID på vårt testexemplar, en 1333:a med bokstäverna AXIA på kärnan.


Den här skärmdumpen är tagen på en annan 1333:a som det står AYHJA på.


Tabellen ovan är hämtad från AMDs officiella specifikationer. Här ser man alltså att alla revisioner utom den senaste, A9, har samma stepping.

Om man tittar lite mer i AMDs specifikationer hittar man den här tabellen:

I den kan vi se att revision A9 skiljer sig från sina två närmaste föregångare på två punkter: Intruction Execution Deadlock och Reliable Microcode Patch Mechanism. Instruction Execution Deadlock är en bug som innebär att systemet hänger sig, den verkar dock bara inträffa väldigt sällan. Den finns i alla fall i alla revisioner utom A9, dvs alla Thunderbirds som har en stepping på 6-2-2 har denna bug. "Processor Does Not Support Reliable Microcode Patch Mechanism" antyder att revision A9 skulle ha problem med uppdateringar av mikrokoden. Uppdateringar av mikrokoden är ofta gjorda som en del av en BIOS-uppdatering. Om det betyder att alla AYHJA har problem med BIOS-uppdateringar har vi inte haft möjlighet att testa, men det har vi svårt att tänka oss. Förmodligen inträffar problemet bara ibland.

Thunderbirds med en stepping på 6-4-4 är svalare, och inte helt obetydligt heller. Enligt den här artikelnOverclockers.com handlar det om ungefär sex grader celsius i full-load och ännu mer i idle. Efter att själv ha testat en AYHJA Thunderbird 1333 lite snabbt har jag kommit fram till ungefär samma resultat. Om man bara utför lite lätt arbete håller den sig ofta under 45 grader C, och detta med en Taisol CGK med kopparbas. Självklart innebär detta att strömförbrukningen är lägre, och det är också välkommet. Anledningen till detta vet vi inte säkert, men vi och många andra tror att det beror på en vidareimplementation av ACPI.

Förutom det vi tagit upp hittills är bokstäverna på kärnan bara en beteckning på hur bra processorn klarat av AMDs kvalitétskontroller. Det är det som är anledningen till att processorer med en viss bokstavskombination går att överklocka bättre än andra. När det gäller 1000MHz:arna är den relativt ovanliga AXIAR bäst, följt av AXIA och AVIA. Dessa uppgifter är hämtade från denna artikel på AthlonOC.


Slutsats

AMD Athlon Thunderbird är fortfarande ett mycket bra köp, den har fortfarande klart bäst pris/prestanda förhållande av high-end processorerna. även om Intels Pentium 4 är mer intressant än den verkade vara vid en första anblick är den fortfarande alldeles för dyr i förhållande till vad den presterar i dagens program. Med Athlon 4 och Duron "Morgan" på väg verkar AMD ligga bra till.

Om man hade tänkt att överklocka sin processor ska man definitivt se till att få tag i en AYHJA. De flesta verkar landa någonstans mellan 1600 och 1700 MHz vilket är smått otrolig överklockning för en processor i slutet av sin serie. Om man ska köpa en ny Thunderbird 1333 tycker jag att man ska se till att det står AYHJA på den. men har man redan köpt en AXIA behöver man inte gråta sig till sömns för det, den kommer att räcka ett tag den också. Vårt testexemplar gick utan problem upp i 1500 MHz med enbart en höjning av FSBn. Förmodligen hade den kunnat gå lite högre om vi hade ändrat multiplier också.

Den som hade tänkt uppgradera sitt nuvarande Thunderbird eller Duron system, men inte är i akut behov av en snabbare processor kan med fördel vänta och se vad Athlon 4 har att erbjuda.


18/6-01 | CH | ch@64bits.se