Innehåll

Antec P180

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan-nedre kammare
Insidan-övre kammare
Montering
Minimering av ljudnivån
Slutsats

Tack till Antec, PCB Distribution, och GTek, som gjorde denna recension möjlig.

29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Antec P180 är en av de mest efterlängtade datorlådorna på länge och man har under det senaste halvåret kunnat läsa en hel del spekulationer och förhandsinformation ute på Internet. På pappret inför lanseringen verkade P180 var en udda skapelse med flera innovativa lösningar och färdiga funktioner för att kyla datorkomponenterna väl. Men inte nog med detta, Antec har också lagt ner tid och energi på att optimera kylningsmöjligheterna och luftgenomströmningen för att göra det möjligt att bygga en så tyst dator som möjligt.

Några veckor efter lanseringen av P180 har nu produkten äntligen nått fram till Europa, och så fort båten lagt till i hamnen, budades ett exemplar upp till oss på 64bits för en recension. Efter en tids användning är det alltså nu dags för utvärderingen. Vi har valt att inte enbart fokusera på själva lådan och dess egenskaper, utan också hur man rent praktiskt kan använda den. Därför har vi inkluderat en del där vi beskriver hur vi med hjälp av P180 och produkter från Zalman och GTek byggde en så tyst dator som möjligt. Men för att göra det hela lite mer komplicerat använder vi oss av datorkomponenter som är mycket kraftfulla samt genererar en hel del värme, närmare bestämt en Pentium 4 3,73 GHz Extreme Edition, ASUS GeForce 6800 Ultra med mera.

Specifikationer

Nedan är en tabell med de viktigaste specifikationerna för Antec P180.

Storlek 206 x 541 x 505 mm (Bredd x Höjd x Djup).
Material Kombination av aluminium och plast i tre lager.
Vikt 14,1 kg.
Standard ATX och mATX.
3,5”-platser 7 st (en extern, och sex interna).
5,25”-platser 4 st.
Fläktplatser 4 st 120 mm samt en 80 mm i grafikkortstunneln.
Medföljande fläktar Tre stycken Antec Tricool 120 mm, varav en 38 mm tjock och två 25 mm tjocka.
Nätaggregat Medföljer ej.
Övrigt Extra frontkontakter, en Firewire-kontakt, två USB-, och två ljud-kontakter, gummiupphängningar på alla 3,5”-platser samt tvättbara dammfilter.
Pris Cirka 1500 SEK med moms.

Antec P180 är varken gjord i plast, aluminium eller stål, utan en kombination av dessa. Själva grundstommen är gjord i 0,8 mm- och 1,0 mm-tjockt stål. Sidoplåtarna och fronten består sedan av en kombination av plast och aluminium. Fördelen med det här är att man med ett trekomponentskikt kan absorbera båda ljud och vibrationer på ett enkelt sätt, samtidigt som vikten kan hållas nere eftersom man använder sig av aluminium.

Fläktplatser finns det gott om i P180, totalt fyra stycken 120 mm-platser och ytterligare en 80 mm plats i lufttunneln för grafikkortet. Antec har också valt att inkludera hela tre stycken 120 mm-fläktar, med andra ord är det alltså enbart en 120 mm-fläktplats som är tom. Däremot medföljer det ingen fläkt till lufttunneln. Alla medföljande fläktar är av Tricool-typen, vilka går att justera fläkthastigheten i tre olika lägen på. Den ena (den som är monterade i den lägre kammaren) är hela 38 mm tjock, istället för normala 25 mm. Fördelen med det är att man kan förflytta mer luft vid samma varvtal vilket är optimalt ur ljudnivåsynpunkt. I tabellen nedan ser ni de två olika fläktarnas prestanda i de tre olika lägena.

120x120x25   120x120x38
RPM CFM dBA   RPM CFM dBa
High 2000 79 30   1500 60 28
Medium 1600 56 28   1200 48 23
Low 1200 39 25   900 36 17

I fronten sitter två lättåtkomliga dammfilter som enkelt kan tas bort och tvättas. För att komma åt dessa trycker man enbart på skyddet framför så öppnas det och man kan lyfta ur dem. Fördelen med att ha dammfilter i datorlådan är att man slipper få in allt för mycket damm bland sina komponenter. Nackdelen är att dammfiltren efter ett tag blir igenproppade med damm och därigenom hindrar luft att ta sig in. Men eftersom dessa filter är låttåtkomliga och går att tvätta under rinnande vatten kan man alltid hålla dem fräscha på ett enkelt och snabbt sätt.

Antec har valt att leverera P180 utan något nätaggregat. Detta är troligen ett smart drag eftersom de potentiella köparna av den här produkten troligen är något mer kunniga än medel och därför också är intresserade av att välja vilket nätaggregat man skall använda. Därigenom hålls priset nere och valmöjligheten ökar.

Priset för hela produkten ligger idag på ungefär 1500 SEK med moms i Sverige. Detta kan ses som en ansenlig summa, framförallt med tanke på att det inte medföljer något nätaggregat och att denna kostnad således tillkommer. Frågan är om P180 har så pass många unika funktioner och egenskaper som kan motivera det höga priset.

I förpacknigen

Det som levereras förutom datorlådan är följande.

  • En manual.
  • Ett papper med garantiinformation.
  • En påse med skruvar.
  • Åtta stycken skenor för installation av 5,25”-enheter (varav sex monterade i datorlådan).
  • Två stycken skenor för installation i det externa 3,5”-facket.
  • Två nycklar till frontluckan.
  • En kåpa till den över fläktplatsen.

Tillbehören är inget som gör P180 speciellt unik, utan det som medföljer är mer eller mindre standard och är inget utöver det vanliga.

Något som däremot är lite udda är vart alla skruvar och liknande är placerade. De ligger i en plastpåse som i sin tur är placerad i ett plastfack som sitter på baksidan av det övre enhetsfacket. Med andra ord har man alltid alla skruvar och andra småattiraljer i närheten när man skruvar i datorn.


  Nästa sida »


29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!