Innehåll

Antec Performance TX 1050B

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan
Montering
SmartPower 2.0
Slutsats

Tack till Antec som gjorde denna recension möjlig.

07/06-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Utsidan

Rent utseendemässigt hittar vi inte speciellt mycket nytt med den här datorlådan. Några av de mest populära lådorna de senaste åren ser i princip lika ut, men vissa undantag för fronten som delvis har fått en ny design. Som jämförelse kan vi använda oss av Antec SX1030B som vi utvärderade för lite drygt fyra år sedan.

Vikten på lådan är hela 14 kilo vilket helt beror på att man har valt att använda sig av 1mm tjockt stål. Om vi jämför detta med vissa av de aluminiumlådor som finns ute på marknaden idag väger TX1050B mer än dubbelt så mycket. Med andra ord är detta inte någon produkt för dem som ofta flyttar datorn och vill ha en lätt dito.

Färgen på hela härligheten är gråsvart vilket har sina fördelar. Den främsta är att man slipper den fula datorbeiga färgen som var vanlig fram till slutet av förra seklet. Ytterligare något positivt är att smuts inte syns lika tydligt som på en ljusfärgad låda, dessutom slipper man de jobbiga och synliga fettfläckar man lätt får på de flesta aluminiumlådor.

Om vi tar oss en närmare titt på fronten ser vi att alla synliga expansionsfack är dolda bakom en lucka. Det spelar alltså ingen roll om man idag har optiska enheter som är vita, eftersom dessa ändock inte kommer att synas när dator är igång, och därigenom också luckan stängd. Ljudnivån blir också lägre från datorn eftersom ljudvågorna skall ta sig igenom ytterligare ett lager plast. Luckan i fråga kan också låsas vilket gör att obehöriga inte kommer åt de optiska enheterna, eller start- och reset-knapparna. Värt att notera är också att det finns hela fyra stycken dioder på frontluckan, istället för de vanliga två till antalet. Ett möjligt användningsområde till dessa är att ansluta tre stycken olika hårddiskar, och därigenom få en individuell belastningsindikation. För övrigt kan luckan vridas en bit över 200 grader i det horisontella planet så att den inte är i vägen när man vill använda sina optiska- eller andra frontanslutna enheter.

Några centimeter under ovannämnda lucka hittar vi en mindre dörr som kan öppnas uppåt. Bakom denna hittar vi de frontanslutna anslutningarna, två USB-kontakter, en Firewire-kontakt och slutligen också två ljudkontakter. Dessa kommer säkert väl till pass idag när MP3-spelare, fickminnen och liknande enheter finns i var mans hand.

På baksidan av lådan hittar vi inte mycket värt att nämna. Det enda intressanta som ses här är hålet för den medföljande 120 mm-fläkten. Fläkten ifråga är märkt Antec och kan regleras i tre olika lägen, low, medium och high. I tabellen nedan återfinns de specifikationer som Antec själva delar ut. Vi kan dock passa på att nämna att fläkten är ytterst tyst i det lägsta läget.

Läga Low Medium High
Rotationshastighet 1200 1600 2000
Ljudnivå (dBa) 26 28 30
Luftflöde (CFM) 39 56 79

På högersidan av lådan återfinns två stycken stora hål. Dessa är naturligtvis till för att leda in sval luft direkt in i lådan. Bakom det översta hålet finns dessutom en reglerbar lufttunnel som gör det möjligt att rikta luften direkt mot processorn. Det något mindre hålet längst ner är till för att blåsa luft på grafikkortet, här använder man dock inte någon lufttunnel.

Under datorlådan hittar vi fyra stycken fötter gjorda av hårdplast. Tidigare har vi sett Antec montera gummifötter på dessa platser för att minska vibrationerna, men så är inte fallet denna gång. Längst fram på undersidan hittar vi däremot något mer innovativt, luckan till dammfiltret! Hos många av de konkurrerande produkterna inom detta segment finns det ofta inget dammfilter över huvud taget installerat, och om det mot förmodan finns ett är det relativt omständligt att ta loss det för rengörning. Men Antec har löst det på ett mycket smidigt sätt på TX1050B. Det enda man behöver göra är att ta tag i dammfiltret underifrån och dra ut det, hela proceduren tar mindre än en sekund!


« Föregående Nästa sida »


07/06-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!