Innehåll

Antec P160

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan
Montering
Slutsats

Tack till Antec som gjorde denna recension möjlig.

21/05-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Utsidan

Antec P160 är som redan nämnts gjort i aluminium vilket gör det mycket lätt, enbart 6,5 KG. En risk med den låga vikten är dock att chassit känns lite billigt, men så är inte fallet med det här chassit. Det känns båda välbyggt och högkvalitativt trots den nätta vikten. Vi lyckas inte sätta fingret på exakt vad de är som ger den här känslan. Men en av de bidragande orsakerna kan mycket väl vara att alla luckor och liknande passar perfekt, och ger ifrån sig det fina ”klonkande” ljudet när de stängs, precis som dörrarna i lyxbilar.

Aluminiumet håller inte bara nere vikten, utan gör också att chassit ser bra ut. Tyvärr är själva fronten gjord i lackad plast, som ser bra ut, men känns lite billig. Runt fronten sitter det en kromad kant som även den ger ett intryck om elegans, fast efter ett tags användning blir den ganska flottig och ser tämligen ohygienisk ut. Detsamma gäller aluminiumet som blir betydligt mörkare på de ställen man varit i kontakt med det, på grund av kroppsfett. Med andra ord blir det en del putsande för att chassit skall kunna behålla sitt ursprungliga utseende.

Ett problem med fronten av chassit är täckplattan som finns framför det ena 3.5”-facket, det är utformat så att man kan placera en diskettenhet bakom. Om man nu fortfarande använder sig av en sådan gammal komponent blir det betydligt snyggare att placera enheten bakom den plastbit, men vi som inte använder diskettstationer då? Tyvärr verkar Antec inte ha tänkt så långt, utan man får snällt ha kvar hålet i fronten fast man inte har en diskettstation bakom. Detta hade enkelt kunnat avhjälpas genom att skicka med täckplåt utan urfräsningen. Samma problem har vi med de täckplattorna framför CD- och DVD-enheterna. Det medföljer som standard två stycken frontar som placeras framför de optiska enheterna man installerar så att man inte ser en ful grå front, utan en mer passande silverfärgad. Även här kommer man alltid ha två stycken sådana frontar, oavsett om man har två enheter installerade eller inte. Antec borde helt klart ha skickat med en extra 5,25”- och 3,5”-ersättningsplåt som man kunde placera i fronten om man så önskade.

De skydden som skall sitta framför de optiska enheter man installerar måste först justeras för att gå att använda eftersom knapparna på de enheterna inte sitter exakt likadant på alla enheter. Antec har löst detta genom att ha skjutbara distanser så att den alltid hamnar framför knappen, så i princip alla optiska enheter går att använda bakom dessa frontar.

Längst upp på chassit hittar vi start- och resetknappen tillsammans med några kontakter. Placeringen av knappar är ganska udda, men de sitter riktigt bra där de gör, eftersom man inte behöver böja sig halvvägs ner till golvet för att starta datorn. Lite synd är det dock att kontakterna som sitter här uppe alltid är synliga. Vissa andra tillverkare har valt att dölja dessa bakom en lucka så att de enbart syns när de används. Det är som sagt mycket tacksamt att ha dessa kontakter på framsidan, men att hela tiden ha dem synliga förstår vi inte riktigt vitsen med. Något annat som också är placerat här uppe är en liten display som kan visa temperaturen från två medföljande sensorer. Dessa två kan man placera vart man vill i chassit och sedan enkelt i denna display se temperaturskillnaden.

Längst ner hittar vi tre spalter, och dessa är till för att man skall kunna placera en fläkt inne i datorn som suger in luft. Men med luft kommer damm, vilket till skillnad från kall luft är något man inte vill ha in i datorn. Här har Antec tänkt till och placerat ett dammfilter som både är mycket enkelt att komma åt och tvätta, man behöver enbart skölja det under ljummet vatten. Längst upp i dessa tre spalter sitter dessutom tre blåa lysdioder för dem som tycker sådant är snyggt. Som tur är kan man enkelt koppla bort dessa genom att dra ur strömsladden som går från dem och in till datorn.

Hela fronten går mycket enkelt att ta loss, det enda man behöver göra är att dra i nederkanten så lossar hela. Sedan kan man enkelt koppla bort en strömkontakt så är fronten helt lös. Nu kommer man enkelt åt vad man skall göra, till exempel att ta bort en plastbit som sitter framför en 5,25”-plats eller att ta loss dammfiltret för rengöring.

Som tillval kan man välja att få den högra sidan av chassit med en plexiskiva monterad. Detta gör att man ser rakt in i datorn, vilket kan vara intressant för dem som vill visa upp vad de har för komponenter inuti datorn. Plexiskivan som man kan få inmonterad är inte helt plant utan har en del inbuktningar och frostningar vilket får hela sidan att se mer levande ut.

Under lådan sitter det fyra fötter som har kontakt med golvet. Dessa brukar vanligtvis vara gjorda i hårdplast men de som sitter på Antec P160 är gjorda i gummi. Valet av material till dessa är fördelaktigt eftersom gummit absorberar en del av vibrationerna så att dessa inte fortplantar sig och sprider massa oljud.


« Föregående Nästa sida »


21/05-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!