Innehåll

Arctic Cooling Copper Silent

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till den svenska importören PCB Distribution som gjorde denna recension möjlig.

14/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I takt med att processorerna i våra datorer har blivit allt snabbare så har även kravet på kylningen ökat successivt. Högre krav på kylningen innebär generellt att man får ta till större kylflänsar, men även kraftigare fläktar. Kraftigare fläktar leder som ni säkerligen vet till en högre ljudnivå, vilket många användare idag irriterar sig på. För att lösa problemet med den höga ljudnivå som den genomsnittliga datorn idag faktiskt har så finns det en uppsjö med produkter såsom tysta processorkylare, dämpningsmaterial och dylikt. Dessa produkter är tänkta att råda bot på detta problem.

Arctic Cooling är en förhållandevis ny aktör på denna marknad, och deras produktion är inriktad på tysta processorkylare för användare som inte vill lägga ner en förmögenhet på just processorkylaren. Många tysta processorkylare är ofta mycket dyra, och genom att tillverka billiga tysta kylare så vill Arctic Cooling erbjuda seriösa alternativ till dessa dyra kylningslösningar.

Den kylare från Arctic Cooling vi nu ska ta en titt på heter Copper Silent, och är avsedd för socket A-processorer. Denna kylare är, liksom Arctic Coolings övriga kylare, avsedd för användare som har höga krav på en låg ljudnivå, samt ett lågt pris. Låt oss gå vidare och ta en titt på kylarens specifikationer.

Specifikationer

Nedan följer de specifikationer som tillverkaren angivit för kylaren, samt information om tillgänglighet och pris.

Pris 125 - 175 kr
Tillgänglighet Tillgänglig i flertalet butiker.
Processorstöd Samtliga socket A-processorer som  finns tillgängliga (upp till Athlon XP 3000+)
Storlek (BxLxH) 90 x 82 x 69 mm
Vikt 386 g
Kylflänsen  
Material Aluminium och koppar
Storlek (BxLxH) 80 x 64 x 40 mm
Fläkten  
Tillverkare Arctic Cooling
Storlek 80 x 80 x 25 mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 26 CFM
Ljudnivå 20 dBA
Rotationshastighet 2500 RPM
Strömförbrukning 1,44 W
Kontakt 3-pin

Specifikationerna bjuder inte på några särskilda överraskningar, det som dock är något ovanligt hos en kylare med ett så lågt pris som denna är vikten på nära 400 g. Vikten beror med all sannolikhet på den tjocka kopparbottnen som kylaren är utrustad med.

Valet att inte tillverka kylaren helt i koppar kan diskuteras, men troligen rör det sig om en ren kostnadsfråga. En kylare med samma utformning som denna, men istället tillverkad helt i koppar, skulle troligen prestera bättre än denna. Dock hade priset då ofelbart blivit högre och kylaren skulle inte längre bli en billig sådan.

I förpackningen

När vi öppnade förpackningen fann vi, förutom kylaren själv, följande:

  • Kiselbaserad kylpasta.
  • Ett klistermärke.

Tillverkaren har skickat med lös kylpasta, vilket helt klart är bättre än att montera en så kallad "Thermal pad" på kontaktytan. Att skicka med en Thermal Pad istället för lös pasta är mycket vanligt bland kylare i samma prisklass som denna, och det var en trevlig överraskning att upptäcka att så inte var fallet med denna kylare.

Någon manual medföljer inte; denna är istället tryckt på kartongen och består av några punkter samt ett par bilder. Mer behövs egentligen inte.

Kylflänsen

Tillverkaren har valt en ganska traditionell utformning av denna ganska stora kylfläns: ett antal blad sticker upp ur den ganska tjocka bottnen. Dessa blad är förhållandevis många till antalet, vilket ger en stor yta att avge värme på. Bladen sitter ganska tätt, dock ej så tätt att en fläkt med förhållandevis lågt luftflöde får några problem att trycka luften genom bladen.

Den yta som är i kontakt med kylaren, processorkärnan, är förhållandevis liten hos dagens processorer. Detta gör att majoriteten av dagens socket A-kylare som i grund och botten är aluminiumkylflänsar är försedda med kopparinlägg eller kopparplattor som ser till att sprida ut värmen mer effektivt över kylflänsen. Anledningen till materialvalet är att koppar som bekant klarar av att leda värme mer effektivt än aluminium. Kopparplattan hos denna kylfläns är förhållandevis tjock och stor, vilket bådar gått för en effektiv utspridning av värmen.

Något som man bör ta i beaktning då man tittar på kylflänsar är kontaktytans släthet. En slätare yta gör att värmen inte samlas i onödiga springor mellan kylfläns och processorkärna, vilket tveklöst leder till bättre kylningsförmåga. Kontaktytan hos denna kylare är godkänd; märken syns efter tillverkningsprocessen men ytan är ändå förhållandevis slät.

Fläkten

Som fläkt hos denna kylare har tillverkaren valt en egentillverkad fläkt med dimensionerna 80x80x25 mm. Fläkten är något bredare än kylflänsen, vilket normalt sett innebär att en del av luften som fläkten blåser hamnar utanför kylflänsen. För att komma till rätta med detta problem har tillverkaren monterat en liten tratt mellan fläkten och kylflänsen, som ser till att i princip all luft passerar genom kylflänsen.

Fläkten är en förhållandevis svag sådan; med hjälp av 1,44 W ger den ett luftflöde på 26 CFM samtidigt som den låter runt 20 dBA. 20 dBA är förhållandevis lågt, och det ljud som kylaren avger är inte särskilt högfrekvent, vilket gör att det troligtvis inte uppfattas som störande av de flesta användare.


  Nästa sida »


14/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!