Innehåll

Arkua 628 & 6228

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Kylflänsarna
Fläktarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Arkua som gjorde denna recension möjlig.

15/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Arkua är ett relativt nytt namn på kylningsmarknaden. Företaget grundades år 2000 och inriktade sig främst på att tillverka kylare avsedda för slutkunder. Deras stora genombrott kom under slutet av 2001 då deras dåvarande kylare blev kända för bra kylning till ett lågt pris. Nu ska vi ta en titt på två av deras socket A-kylare, 628 och 6228.

Specifikationer

Kylflänsen  
Storlek 60x60x42mm (LxBxH)
Material Aluminium och koppar
Vikt ca 250g (utan fläkt)

Fläkten (628)  
Tillverkare Everflow
Storlek 60x60x20mm (LxBxT)
Typ Ej angivet
Rotationshastighet 4800RPM
Luftflöde 23CFM
Ljudnivå 33dBa
Strömförbrukning 2.4W
Kontakt 3-pin

Fläkten (6228)  
Tillverkare Innovative
Storlek 60x60x25mm (LxBxT)
Typ Ej angivet
Rotationshastighet 7000RPM
Luftflöde 38CFM
Ljudnivå 47dBa
Strömförbrukning 4.7W
Kontakt 3-pin

I förpackningarna

Detta följer med i förpackningarna:

  • Kylaren
  • Kiselbaserad kylpasta
  • Monteringsinstruktioner


628


6228

Kylflänsarna

Båda kylarna baseras på identiska kylflänsar. Kylflänsarna liknar den som tillverkaren Thermsonic introducerade för ca ett och ett halvt år sedan som fick namnet Thermoengine. Skillnaden mellan dessa kylflänsar och den från Thermoengine är att dessa har kopparstavar som går rakt igenom hela flänsen. Dessa hjälper till att sprida ut värmen jämnt över hela kylflänsen.

Kylflänsens utformning är väldigt ovanlig. Man ser tydligt på kylflänsen att tillverkaren har satsat på att göra så att en så stor yta som möjligt har kontakt med luften. En större yta att avge värme på leder självklart till bättre kylning. Det som även är lite ovanligt med denna kylare är att den inte har någon botten, luften åker istället igenom flänsen och träffar till slut processorn. Därmed kyls även området runt processorkärnan, vilket leder till bättre kylning eftersom det blir en lite kallare omgivning för processorkärnan.

Undersidan av kylflänsen där processorkärnan nuddar kylaren har tillverkaren inte jobbat med särskilt mycket. Den är ganska grov och man ser tydliga märken från tillverkningen. Detta leder till att värmen inte leds optimalt och en del av kylningsförmågan går slarvigt förlorad.

Fläktarna

Det enda som skiljer 628 och 6228 åt är fläktarna.

628 har en ganska normalstark 60x60x20mm-fläkt från Everflow. Fläkten blåser ca 23CFM vid 4800RPM, samtidigt som den låter runt 33dBa. Ljudnivån är inte särskilt hög, men jag skulle inte heller vilja kalla fläkten tyst heller då den ger ifrån sig ett vinande ljud.

Fläkten drar ca 2.4W, därmed går det utmärkt att koppla fläkten till moderkortets fläktuttag.

Fläkten som följer med 6228 är en mycket kraftigare fläkt som tillverkas av Innovative och mäter 60x60x25mm. Med hjälp av runt 5W blåser denna fläkt ca 38CFM men låter ca 47dBa. Fläkten snurrar i ca 7000RPM och det leder till att fläkten är mycket högljudd och ger ifrån sig ett vinande ljud som de flesta användare uppfattar som mycket irriterande.

Pga att fläkten drar nära 5W rekommenderar jag inte att man kopplar in den till moderkortens fläktuttag. Risken med att göra det är att fläktuttagen helt enkelt kan gå sönder pga överbelastning. Jag rekommenderar istället att fläkten kopplas in via t ex en 3 till 4-pin-adapter. Någon sådan medföljer desvärre inte och en sådan bör tillverkaren skickat med med tanke på att fläkten drar relativt mycket ström.


  Nästa sida »

15/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!