Innehåll

Asono 250f

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Asono som gjorde denna recension möjlig.

15/11-04 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

MP3-spelare, MP3-spelare och fler MP3-spelare. Marknaden kryllar av dem och man kan hitta dem i tusentals. En del är runda, en del är fyrkantiga, men de flesta är ändå ganska lika. Därför är det viktigt för företagen som säljer dem att stå ut ur mängden för att kunderna skall lägga märke till och välja just deras spelare. Ett av de företagen som säljer lite udda spelare är Asono. Deras modell vid namn 250f ser ut och fungerar som ett halssmycke och är extremt liten.

Det är just denna spelare vi idag skall ta oss en titt på, och är denna lilla skapelse verkligen något vettigt att satsa på, eller har form verkligen gått före funktion?

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanställning av specifikationerna för Asono 250f.

Storlek 53,0 x 45,0 x 17,0 mm (LxBxH)
Vikt Cirka 25 gram (batteri inkluderat)
Lagringskapacitet 128 MB och 256 MB
Stöd för MP3
Batteri Inbyggt
Batteritid Cirka 16 timmar
Överföring USB 1.1
Upplösning på skärmen 40 x 96-pixlar
Uteffekt 7 mW + 7 mW (vänster- respektive högerkanal)
Övrigt Färgskärm (4096 färger).
Pris Cirka 1295 och 1595 (128 respektive 256 MB) med moms.

Det finns egentligen tre saker som utmärker den här spelaren när vi tittar på specifikationerna. Den första är storleken och vikten, och speciellt det senare. Att en MP3-spelare med 256 MB inbyggt minne och skärm skulle kunna väga så lite som 25 gram var för en inte allt för lång tid sedan något helt omöjligt. Men nu är det alltså verklighet, och den låga vikten tillsammans med de små fysiska måtten gör den ypperlig att hänga runt halsen (vilket enligt Asono är det rätta sättet att bära den här spelaren).

På bilden nedan ser ni Asono 250f bredvid Niob NB-110 (recension kommer inom kort) och Jens of Sweden MP-130. Här ser vi verkligen skillnaden i storlek. Jens of Sweden-spelaren är till exempel betydligt längre, men i gengäld något smalare.

Apropå skärmen så är det en färgskärm, men inte en sådan som många andra MP3-spelare idag använder sig av som bara klarar av två stycken olika färger (vanligtvis orange och blå-grön), utan här pratar vi om ungefär 4000 stycken. Detta leder till att menysystemet och hela spelarens mjukvara ser betydligt fräschare ut än de andra spelarna. Något annat som också är möjligt är att importera bilder som man kan visa i spelarens skärm.

Ytterligare en sak som får spelaren att stå ut från mängden är faktiskt avsaknandet av funktioner. Vi ser inte en massa ”onödiga” saker såsom diktafon, radio, kamera eller liknande. Utan Asono 250f är en renodlad MP3-spelare, vilket i många avseenden kan vara en fördel.

Men det finns en hel del brister med spelarens specifikationer. Den första är den låga uteffekten, enbart 7 mW per kanal. Detta leder till att man inte kan använda några större hörlurar eftersom spelaren helt enkelt inte orkar driva dem. Något annat är att man fortfarande envisas med att använda den äldre USB-standarden. Men detta kanske inte är så konstigt eftersom Asono har satsat på att få spelaren så liten som möjligt. Att spelaren bara klarar av MP3-formatet är det sista vi skall klaga på. WMA och OGG Vorbis kan man med andra ord glömma. Lägger man över sådana filer tystnar musiken.


  Nästa sida »


15/11-04 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!