Innehåll

Aspire AS-500W PSU

Inledning
Specifikationer
Kringutrustning
Kontakter
Produkten
Tester
Sammanfattning


Tack till SLC Scandinavian AB för att de ställt ett nätaggregat till vårt förfogande.

2004-06-01 | pwm | nospam_pwm@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kontakter

Samtliga kablar är försedda med UV-reaktiva kontakter och buntband. ATX-kabeln till moderkortet är även försett med en skyddsstrumpa.

Följande kablar/kontakter finns tillgängliga:

Nät150 cm svart
Moderkort50 cm med grön skyddsstrumpa.
ATX 12V50 cm
AUX-kontakt50 cm
Externa enheter2 st 110 cm försedda vardera med 5 strömkontakter, varav en för diskett.

Då marknaden snabbt är på väg mot SATA-diskar så är det lite synd att ett nytt nätaggregat inte kommer med någon SATA-anslutning eller adapter.

Ytterligare en sak man gärna skulle vilja har är givare för temperatur och varvtal. De flesta modernare moderkort har anslutning för åtminstone fläkten.

Produkten

Nätaggregatet är tillverkat i eloxerad aluminium med överdel av genomskinlig plast. Det är nu inte så vanligt att man får möjlighet att se insidan på sitt nätaggregat - om man nu inte är servicetekniker eller bara mera äventyrligt lagd. I det här fallet ser man ett prydligt ihopmonterat aggregat, med flitig användning av buntband och krympslang.

För kylning används två 80 mm fläktar som sitter diagonalt monterade på kortsidorna. Båda fläktarna är transparenta med en svag blåfärgning. De är UV-reaktiva och har 4 blå LED monterade.

En sådan här godbit bör ju rimligen placeras så att så mycket som möjligt av härligheten syns. Problemet är bara att i många lådor så sitter nätaggregatet högst upp, och fönstret på nätaggregatet hamnar då ovanför kanten på lådans sidofönster. Alternativet då är att antingen ta upp ett fönster i toppen på lådan, eller att montera nätaggregatet upp-och-ner i lådan. Men det är nu det underliga visar sig. Av någon anledning - godkännanden? - så verkar Aspire redan ha förutsett det problemet. Det visar sig nämligen att samtliga reklambilder på aggregatet är tagna upp-och-ner. Tittar man på placeringen av skruvhål samt anpassningen till det kurvade uttag vissa lådor har för fläkten så råder ingen tvekan. Texten på baksidan skall vid korrekt montering faktiskt vara upp-och-ned...

Vid montering i låda visade det sig att ett av skruvhålen inte gick att använda. När aggregatet plockades ut igen så ser man tydligt att en av skruvarna för att hålla fast akrylglaset ligger så nära att skruvhuvudet skymmer en bit av hålet där tumskruven skall gängas fast. Som synes på den nedre vänstra bilden så är endast tre tumskruvar monterade. Den högra bilden visar hur hålet för tumskruven blockeras av ett skruvhuvud. Konstruktionen är likadan i ett hörn till, men där är det inga problem. Borde vara en miss som Aspire kan åtgärda med en liten justering av någon borrmall.

Varvtalet på fläktarna går att reglera med hjälp av en extern potentiometer. Reglerområdet ligger på 80-100 % vilket kanske skulle kunna anses litet. Dock skall man tänka på att ett större reglerområde knappast skulle accepteras av nödvändiga provningsanstalter. En bättre lösning rent tekniskt skulle vara ett fläktarna styrdes automatiskt utifrån temperaturen i aggregatet. I sådana fall skulle fläktarna i princip kunna stängas av helt vid låg belastning, utan att för den skull riskera brand i ett maxbelastat aggregat.


« Föregående Nästa sida »


2004-06-01 | pwm | nospam_pwm@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!