Innehåll

Aspire X-Dreamer II

Inledning
Specifikationer
Lådan
Installation
Testkörning
Slutsats


Tack till SLC Scandinavian AB för att de ställt ett chassi till vårt förfogande.

28/5 -04 | pwm | nospam_pwm@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Aspire X-Dreamer II är en mycket intressant låda, då det är en budgetlåda som trots det kommer med nätaggregat, fönster, frontportar, belysta chassifläktar, färgmatchning, termometer mm. För den som inte har så mycket tid - och givetvis även pengar - att lägga på egenhändig moddning av lådor så fyller X-Dreamer II en intressant niche. Det som behöver tillsättas till receptet är någon extra fläkt och en packe interna datordelar - moderkort, HD etc - så har man ett färdigt paket att ta med och fresta kompisarna med på nästa LAN-träff.

Lådan kommer från Aspire, som är färska på den svenska marknaden. Företaget startade 1999, och specialiserar sig på stylade produkter i första hand för spel-burkar. För närvarande innefattar produktsortimentet bland annat datorlådor, fläktar, nätaggregat, tangentbord, möss och högtalare.

Specifikationer

Typ av lådaATX Midi-tower
Antal kortplatser7
Nätaggregat400W
Interna enheter4st 3,5"
Externa enheter2st 3,5" och 4st 5,25"
FläktarInstallerat: 80mm i tak och vänstersida
Option: 2*80mm i fronten samt 80, 92 eller 120mm bak.
Höjd430mm
Bredd200mm
Djup440mm
Vikt9kg
MaterialStål
Färgersvart, blå, grön, silver eller gul.
Prisca 700-760:- inkl. moms

Lådan

Hela lådan är - i detta fall - enhetligt blå med alla plåtdetaljer vackert pulverlackade. I fronten sitter en genomskinlig skiva av akrylplast med 6 blå högintensiva lysdioder. Framför de två översta 5,25" platserna sitter det fjäderbelastade luckor med en tunn fönsterlist och en ejektknapp, vilket gör att CD-enheterna normalt sett inte syns. Använder man hörlursuttaget på sin CD-spelare så är luckan däremot ivägen, eftersom den är svår att öppna utan att ejekta CD-trayen.

Även diskettstationen har en matchande täckpanel med spår för diskett samt ejektknapp.

För information sitter dels två lysdioder - ström och hårddisk - samt en bakgrundsbelyst display som visar temperaturen i lådan.

Läst ner på lådan sitter en liten uppvikbar lucka som gömmer hörlurs- och mikrofonuttag, samt två USB-kontakter. På den testade lådan finns även en lösbrytbar täckplatta för ett FireWire-uttag. Hörlurs- och mikrofonuttagen är kopplade till två kablar som via en PCI täckplåt dras ut och kopplas in i motsvarande uttag på ljudkortet. De två USB-kontakterna däremot har kablar för inkoppling direkt på moderkortet.

Den högra sidopanelen är fastskruvad med vanlig krysskruv, medan den vänstra, som kommer med ett akrylglasfönster, använder tumskruvar för att förenkla att komma in i lådan utan användning av verktyg.

Lådan kommer i orignal med 2 stycken 80mm fläktar med blå lysdioder i. En fläkt i taket som drar ut värme, och en fläkt i fönstret på vänster sida som suger in sval luft. Båda fläktarna är UV-reaktiva. På baksidan finns det plats för en fläkt i jämnhöjd med processorn. Denna plats har färdiga hål för 80, 92 eller 120mm fläkt.

Vidare finns det plats för två 80mm fläktar i fronten, som förutom att suga in luft i lådan även ger lite svalka åt installerade hårddiskar. Tyvärr sitter de två fläktarna i bredd. Det hade varit mer fördelaktigt att få montera fläktarna ovanför varandra, för att ge jämnare luftcirkulation över diskplatserna.

Alla plåtkanter är falsade eller på annat sätt avrundade för att hålla händer och kablar hela.

Nätaggregatet som sitter installerat är på 400W och har följande data:

SpänningStrömEffekt
+3,3V15A49,5W
+5V30A150W
+12V15A180W
-5V0,6A3W
-12V0,6A7,2W
+5VSB2A10W
Totalt 400W
För enkelhets skull har jag valt att i tabellen även skriva ut den tillåtna effekten för de olika spänningarna. Om man tittar på summan av de olika effekterna så ser man att detta är ett aggregat som det är i princip omöjligt att ta ut 400W ur, eftersom det inte finns någon överlappning mellan olika kombinationer av uttag. Dyrare aggregat brukar normalt låta användaren till viss del själv planera fördelningen av effektuttag mellan de olika matningsspänningarna, så att till exempel en dator som förbrukar lite på +5V kan ta ut lite mera på +12V i stället.

Som sig bör så levereras lådan med en påse skruv och ett par fötter. Då lådan inte har någon inbyggd högtalare så levereras ett litet piezoelement som man sätter direkt på högtalarkontakten på moderkortet.


  Nästa sida »


28/5 -04 | pwm | nospam_pwm@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!