Innehåll

Aspire X-Dreamer II

Inledning
Specifikationer
Lådan
Installation
Testkörning
Slutsats


Tack till SLC Scandinavian AB för att de ställt ett chassi till vårt förfogande.

28/5 -04 | pwm | nospam_pwm@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Installation

Första gången jag skulle öppna lådan så satt den högra sidopanelen väldigt hårt fast. Efter att väl ha fått loss den en gång, så känns passformen bra.

En detalj man saknar från en del lite dyrare lådor är fastsnäppbara hållare för alla fläktar. Den bakre fläkten är lätt att skruva in, och sväljer 80, 92 eller 120 mm fläkt. Tyvärr är det ganska små lufthål i plåten, så fläkten tappar lite kapacitet, samtidigt som blåsljudet ökar. För att montera någon fläkt i fronten måste man ta loss frontpanelen - 6 plastpinnar som man får trycka ihop lite medan man drar ut fronten - så att man kommer åt att skruva.

Medan man skruvar fast fläktarna får man en känsla att plåten i fram och bakpanel är något tunn - den sviktar lite medan man skruvar. Detta verkar nu inte vara något problem, för tack vare alla falsningar av plåten så känns lådan som helhet väldigt stabil. Inga tendenser till att vilja skeva när man fyllt upp lådan.

En trevlig detalj när man kommer till själva datorbygget är att moderkortet monteras på en lös bricka. Vissa kombinationer av lådor och CPU-kylare kan ibland ställa till stora problem att komma åt när man skall måtta in och spänna fast kylaren. Ett litet irritationsmoment i sammanhanget är att 6 av distanserna till moderkortet är av mässing, medan de tre sista distanserna - längst fram - är av fjädertyp och med en helt annan skruvgänga.

Externa enheter - CD, diskett, hårdisk mm - skruvas på traditionellt vis fast direkt i lådan. För filservrar och liknande är det bättre med glidlister, men trots allt är detta en väldigt billig låda och många låter sin dator vara ifred när de väl satt ihop den och fått den att fungera.

Nätaggregatet kommer med två kablar för externa enheter. Vardera kabeln har 2 kontakter för 5,25" enheter, och en kontakt för 3,5" enheter Om man, som i detta fallet, monterar två CD-enheter och två hårddiskar så finns det ingen ledig kontakt för att på ett snyggt sätt mata fläktar och frontpanel, utan en separat splitter-kabel är lämplig.

Lådan är inte allt för stor, och vid montering av grafikkortet så bör man tänka på var man monterar hårddiskarna. Som synes på nedanstående bild så blir det lätt trångt mellan grafikkort och kablarna som sticker ut ur hårddisken. Ett litet problem jag stötte på är att det sitter en nit just ovanför bakplåten för grafikkortet. Gör man som man är van vid och trycker i kortet rakt ner så är det lätt att missa att niten är i vägen. Enklast är att ta bort en av täckplåtarna på sidan om AGP-sloten för att lättare trä in kortet under niten.

Ljudkablarna från frontpanelen dras igenom en medföljande täckplåt och kopplas in i ljudkortet. Personligen hade jag gärna sett att lådan hade haft ett separat hål för att trä ut dessa kablar, så att man slapp förlora en kortplats.

USB-kablarna är avsedda för intern montering. Den ena kabeln har en 4-polig kontakt och den andra kabeln en 5-polig kontakt. Den 5:e polen är skärm.

Kabeln till temperaturgivaren är ungefär 20cm lång, så den används lämpligast för att mäta allmän temperatur i lådan.

Testkörning

Vid provkörning kan jag konstatera att luften som kommer ur nätaggregatet blir betydligt mycket varmare än när samma utrustning körde med ett Chieftec 360W nätaggregat.

Lysdioderna på fronten lyser väldigt intensivt blått. Om man eventuellt vill köra datorn dygnet runt och ha den stående i sängkammaren så kunde det vara bra med en strömbrytare för att släcka ner maskinen.

Vid testningen av lådan användes en Enermax 120mm fläkt bak samt två billiga 80mm fläktar på lågt varvtal fram. Efter ett par timmar med full last så stannade temperaturen i lådan på 26 grader.

Följande spänningar uppmättes:

NominelltAsus ProbeMultimeter
VilaLastVilaLast
+12V12,3V12,4V12,51V12,55V
+5V4,78V4,73V4,96V4,93V
+3,3V3,26V3,26V--
Vcore1,664V1,664V--

Följande temperaturer uppmättes, vid en omgivande temperatur av 25 grader:

PositionVilaSeti@Home3DMark2001
Processor374243
Moderkort323333
Grafik GPU646671
Grafik RAM474952
HD A29,229,529,6
HD B30,931,131,1

HD A är lådans inbyggda temperatursensor, som placerades mellan två hårddiskar.
HD B är mätt med en extern digtaltermometer, vars sensor placerades på samma ställe.

Som synes varierar temperaturen i lådan väldigt marginellt beroende på last. 6 grader skillnad mellan vila och max för processorn, 1 grad för moderkortet och 7 grader för grafikprocessorn. Alltså väldigt marginella temperaturförändringar, dvs kylningen verkar fungera bra i lådan.

Slutsats

Med tanke på priset så får man nog säga att man får väldigt mycket låda för pengarna. Lådan har väldigt fin ytfinish och är fullt tillräckligt stor för de flesta vanliga användare. Vid hårdare överklockning - framför allt i kombination med ett vasst grafikkort - skulle jag dock vilja höja ett varningens finger för nätaggregatets kapacitet.

Vill man köra med vattenkylning så är lådan lite för trång för att på ett bra sätt kunna pressa in radiator och pump utan att göra ingrepp eller blockera hårddiskplatser eller likande.

FördelarNackdelar
  • Lågt pris
  • Gott om plats för fläktar
  • Löstagbar bricka för moderkortet
  • Välutrustat
  • Snygg lack
  • Borde haft separat hål för audiokablarna
  • Strömbrytare för belysningen
  • För få strömkontakter/kablar
« Föregående  


28/5 -04 | pwm | nospam_pwm@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!