Innehåll

ASUS P5AD2-E Premium

Inledning
Specifikationer
AI Proactive
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till ASUS som gjorde denna recension möjlig.

21/01-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS, stabilitet & överklockning

ASUS har till skillnad från majoriteten av moderkortstillverkare valt att använda sig av ett BIOS från American Megatrends Inc, AMI. Dock är skillnaderna mellan AMI och den andra stora tillverkaren, Award ganska minimala. Det enda man egentligen märker är att AMI har byggt upp allt via flikar, medan Award använder sig av en huvudmeny med val.

I tabellen nedan ser ni vilka olika spänningar och hastigheter man kan reglera i BIOS.

Busshastighet 200 till 400 MHz (1 MHz intervall).
PCI-Express hastighet 99 till 255 MHz (1 MHz intervall).
CPU/DIMM-ratio 1:1,3:4, 2:3.
VCore 1,375 till 1,8 V.
VDimm 1,8 till 2,2 V.
NB Voltage 1,5 till 1,8 V.

De olika inställningarna av spänning och hastighet räcker till för de flesta. Men om vi jämför med ABIT Fatal1ty AA8XE hamnar ASUS-kortet på efterkälken, å andra sidan var ABIT extrem på den här punkten. Vi ser också att man har möjligheten att låsa hastigheten för PCIe-bussen vilket är viktigt om man överklockar. Detta har tidigare varit ett problem på moderkort baserade kring Intels nya 900-serie av kretsar. En annan intressant funktion är att man på vissa processorer kan ändra multipeln, dock enbart nedåt och då till 14. Genom att göra så kan man uppnå en högre systembuss vilket ökar systemets totala prestanda.

Det går också bra att överklocka direkt ifrån Windows tack vara ASUS AiBooster, dock fanns det vissa problem. Att ställa in hastighet, spänning och liknande var inga problem, men lämnade man programmet öppet ett tag möttes man av en hel hög felmeddelande efter ett tag. Så har det varit ändå sedan i våras när ASUS släppte sina första moderkort baserade kring Intels 900-kretsar, och det är rent ut sagt dåligt av ASUS att inte ha fixat till det här ännu!

Vad gäller stabiliteten så var den överlag god. Vi råkade aldrig ut för någon systemkrash över huvud taget under den tid vi utvärderade kortet. Men allt var tyvärr inte perfekt, framförallt är det problem i BIOS vi har märkt av. Några av de största felen är att det tar ett tiotal sekunder för BIOS att hitta alla hårddiskar, dessutom har datorn en tendens att stänga av sig och sedan starta någon sekund sedan när man väljer att starta om datorn. Förhoppningsvis kommer båda dessa fel att rättas till inom kort, men i den BIOS-version som släpptes för någon dag sedan (1003) återstår problemen fortfarande.

Precis som tidigare har vi tyvärr inte tillgång till någon vettigt processor för att testa dessa nya moderkorts överklockningspotential. De är helt enkelt designade för att klara en busshastighet som vida överstiger vår processors kapacitet. Men vi lyckades uppnå en ny rekordhastighet med ABIT-kortet, tyvärr var vi inte ens nära den med ASUS-kortet. Vi uppnådde enbart en stabil hastighet på systembussen med 244 MHz, mot 261 MHz för ABIT-kortet. Eftersom moderkortet är designat att klara hela 266 MHz är det troligen något annat som är flaskhalsen. Om vi höjde systembussen över 244 MHz såg vi ett märkligt fenomen, vid belastning av processorn sjönk helt enkelt hastigheten på systembussen, ibland så lågt som till ~150 MHz! Vad detta beror på har vi inte lyckats få reda på, trots idogt forskade. Men eftersom vi såg samma fenomen hos ABIT-kortet (dock vid en systembuss på över 270 MHz) är det troligen en funktion i processorn/moderkortskretsen som på något sätt känner av att processorn inte klarar av den satta hastigheten, och helt enkelt klockar ner den. Notera också att det inte är den C1E-instruktionen som finns i de nyaste Intel-processorerna (med E0-stepping), vi använde oss av en äldre processor (D0-stepping) som inte har stöd för C1E, dessutom fungerar inte C1E på det sätt som vi såg vår testdator reagera. Vi har däremot sett rapporter på Internet från personer som lyckats uppnå väldigt höga busshastigheter (320 MHz) och uppåt med det här moderkortet, men också andra rapporter från personer som inte har kunnat överklocka något över huvud taget, så vi kan inte dra några enkla och helt korrekta slutsatser av det här.


« Föregående Nästa sida »


21/01-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!