Innehåll

ASUS Pundit-R

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout/Design
Montering
Användningsområden
Testsystem/Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till ASUS som gjorde denna recension möjlig.

24/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Små datorer, så kallade barebones eller SFF:s (Small Form Factor), har blivit allt vanligare och idag har nästan alla stora hårdvarutillverkare någon form av sådan produkt. Men bara för att de olika företagens produkter har en likhet, storleken, behöver de inte på något sätta se ut på samma sätt, eller vara tänkta för samma målgrupp. Vissa tillverkare försöker bygga en SFF för personer som vill ha en kraftfull speldator, andra bygger dem för att bli så små som möjligt, det finns med andra ord mängder med lösningar, och man skall vara noga med vilken produkt man väljer så den passar till det man tänkt använda den till.

Produkten vi idag skall utvärdera är ASUS Pundit-R. Detta är inte en SFF riktad åt användare som är ute efter otroligt hög prestanda, utan den är till för personer som vill ha en elegant och liten dator att arbeta på.

Läs vidare och se om ASUS Pundit-R passar just era ändamål.

Specifikationer

I tabellen nedan ser ni specifikationerna för ASUS Pundit-R.

Chipset ATI RS300 / IXP200.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version 1.002R.
AGP-platser Ingen.
PCI-platser 2 stycken.
Minnesstandard DDR400/333/266, två stycken platser för maximalt 2 GB.
3,5”-platser 1 styck.
5,25”-platser 1 styck.
IDE-standard 1 ATA133-kanal.
SATA-standard 1 SATA150-kanal.
Grafikkort ATI Radeon 9100.
Nätverkskort 10/100 Mbit genom RealTek 8201BL PHY.
Ljudkort 5.1-kanalsljud genom ADI AD1888.
USB-portar 4 stycken USB 2.0-portar (två bak, två fram).
Frontpanel Ja, innehållande 2 av de 4 USB-portarna, en PCMCIA-plats, två kontakter för Firewire, MIC, hörlurar och SPDIF-ut.
Dimensioner 91 x 275 x 357 mm (B x H x D).
Nätaggregat 200 W.
Pris Cirka 2000 med moms.
Övrigt 4-in-1-minneskortsläsare, DVI-kontakt på baksidan.

Som ni kan se är den här produkten baserad kring ett chipset från ATI, och inte Intel vilket är lite ovanligt. Dock är det integrerade grafikkortet, Radeon 9100, ett av de bättre på marknaden vilket är tacksamt. En annan fördel med det här chipset är att det har fullt stöd för Intels nya processor Prescott, men frågan är om man skall placera en så pass energihungrig produkt i ett så här litet utrymme.

Det finns en del specifikationer för den här produkten vi gärna hade ändrat på. Till exempel hade det varit betydligt trevligare att ha en AGP- och en PCI-plats, istället för två av den senare. Då hade man kunnat installera ett grafikkort som snabbat upp datorn rejält. Som det är nu är man helt låst till det inbyggda Radeon 9100. En annan sak är att datorn enbart har en SATA-kontakt. Idag är det inte något större problem, men inom kort när DVD-brännare och andra optiska enheter börjar dyka upp med SATA-gränssnitt kan man inte använda både en sådan och en hårddisk med en likadan anslutning.

Vi ser också i tabellen ovan att lådan har en inbyggd DVI-utgång, vilket är något utöver det vanliga på integrerade grafikkretsar. Eftersom det också finns en vanlig VGA-anslutning integrerad kan man utan problem använda sig av två skärmar med ASUS Pundit-R, men om man tänkt använda två vanliga CRT-skärmar måste man tyvärr köpa till en DVI till VGA-adapter.

PCMCIA-platsen är även den något man inte brukar se på liknande produkter. Vi förstår heller inte riktigt nyttan med att ha den där den sitter. Man skulle möjligtvis kunna ansluta ett WLAN-kort till den platsen, men då måste frontluckan hela tiden stå uppe vilket inte är speciellt snyggt. ASUS kanske resonerar som så att de främst är affärsmän som skall köpa produkten vilka ofta har en bärbar dator med tillbehör kopplade till PCMCIA-porten. Vi hade dock hellre sett en Compact Flash-läsare på denna plats. De har redan läsare för fyra andra minnestyper, men konstigt nog inte till den vanligast, Compact Flash. Men ASUS hade både kunnat ha kakan och äta den om man skickat med en PCMCIA till en Compact Flash-adapter dock.

Färgen på den enhet vi fick levererad är silver, men även svart finns för dem som hellre vill ha det.

I förpackningen

Produkten i sig är inte bara liten, utan lådan den levereras i är även den väldigt liten. Allt i förpackningen är dessutom packat på ett enkelt och stabilt sätt vilket borde göra fraktskador mer eller mindre omöjliga om paketet bara hanteras någorlunda väl.

Det man hittar i förpackningen förutom chassit är följande.

  • En strömsladd.
  • En SATA-kabel.
  • En strömkabelsadapter för en SATA-enhet.
  • En manual.
  • En CD-skiva med drivrutiner och program.
  • En påse med fyra stycken skruvar.
  • En fot till chassit.
Som ni kan se är det inte en massa tillbehör man hittar i lådan. Men allt man kan tänkas behöva för att komma igång medföljer naturligtvis. En av anledningarna att man inte hittar så många tillbehör är att flertalet komponenter redan sitter monterade inuti lådan, såsom processorkylaren, IDE-kabeln med flera. Det enda som vi egentligen tycker skulle ha kunnat medfölja är som sagt en adapter från PCMCIA till Compact Flash enligt resonemanget under föregående rubrik.

Manualen som medföljer är tyvärr enbart skriven på engelska, men har man inga språkliga hinder är manualen mycket lättförståelig. Den går igenom allt från installationen rent fysiskt till hur man installerar drivrutinerna. Illustrationerna som beskriver hur installationen skall gå till är mycket välgjorda och man behöver knappt läsa någon text, utan bilderna är ofta mer än tillräckligt för att man skall förstå hur installationen skall gå till.


  Nästa sida »


24/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!