Innehåll

ASUS Pundit-R

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout/Design
Montering
Användningsområden
Testsystem/Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till ASUS som gjorde denna recension möjlig.

24/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Att gå från ett tomt skall till en fullt fungerande dator med en sådan här produkt är något krångligare än att bygga en dator i ett vanligt ATX-chassi. Men tar man sig först en titt i manualen och går metodiskt till väga så bör det inte vara några problem. Om man någon gång blir osäker är det bara att öppna manualen och ta sig en titt på alla illustrationer. För er som vill ha lite grundläggande hjälp med hur man bygger datorn rekommenderar vi vår PC-byggarskola.

Första steget i installationsprocessen är att ta bort höljet runt produkten. Det gör man enkelt genom att först skruva loss två skruvar och sedan skjuta hela höljet bakåt och uppåt. Eftersom höljet har en ganska tajt passform måste man ta i en del för att få loss det, men det är alltså helt normalt. Nästa steg är att ta bort sektionen som man installerar hårddisken och den optiska enheten i. Detta gör man mycket enkelt genom att först ta bort fronten som sitter fast med krokar och sedan lossa på tre skruvar. När det är gjort kan man dra hela sektionen rakt uppåt för att få ut den ur chassit. Efter det här har man betydligt mer utrymme i chassit att arbeta med och det är långt ifrån lika trångt som innan. För att kunna installera processorn enligt manualen är det första man skall göra måste man naturligtvis ta bort kylaren som redan är monterad. Eftersom moderkortet använder samma fästanordning som vanliga Pentium 4-moderkort bör detta steg inte ställa till några problem alls, det är enbart att lossa på två krokar. Dock måste man först skruva loss luftkanalen som sitter på fläkten, eftersom krokarna annars kommer att slå i luftkanalen.

Nu är det enligt manualen dags att installera processorn. Vi tyckte detta verkade fel eftersom det är gott om plats att installera minnesmodulerna när den stora processorkylaren inte var i vägen. Så vi frångick helt enkelt manualen och installerade minnesmodulerna för att sedan gå över till processorn. Men vi märkte snabbt att vi helt enkelt inte fick på kylaren när vi hade ett minne i den plats närmst processorn, man fick inte ner kroken mellan kylaren och minnet! Summa summarum, följ installationsanvisningarna i manualen slaviskt, det finns en anledning till att man gör allt i en viss ordning. Först processorn och kylaren, sedan minnesmodulerna alltså.

Nästa steg enligt manualen är att installera de PCI-kort man har tänkt använda. Skall man inte bygga ut sin dator med några sådana kan man helt enkelt hoppa över det här steget. Det är dock mycket enkelt att installera dessa kort. Hela installationen kan göras utanför chassit eftersom man kan lyfta ut hela PCI-konsollen. När man har installerat en eller två PCI-kort, beroende på hur många man skall använda sig av, är det enbart att trycka tillbaka hela konsolen och så är det klart. Installationen av PCI-korten i konsolen går dock till på precis samma sätt som i vilken dator som helst. Man skruvar loss en skyddsplåt för att sedan trycka dit PCI-kortet och slutligen skruva fast kortet i konsolen.

Sista steget är att installera hårddisken och den optiska enhet man har tänkt använda. Detta görs i den sektion man plockade ut precis i början av monteringen. Lägg denne upp och ner på platt på golvet och skjut helt enkelt in hårddisken och den optiska enheten och skruva fast dem. Ett problem man kan stöta på här är med den optiska enheten. Eftersom det är en lucka framför den för att ge ett enhetligt utseende kan det om man har riktigt otur vara omöjligt att använda den optiska enheten. Antingen på grund av att eject-knappen sitter fel eller för att släden på enheten är felplacerad. Vi testade dock med tre olika enheter och alla fungerade utan problem, så det bör inte bli några problem. Ytterligare ett lite problem vi märkte var att man behöver åtta stycken skruvar för att få dit hårddisken och den optiska enheten, och det medföljer bara fyra stycken. Se alltså till att ni har fyra stycken extra skruvar till hands.

Nu är all hårdvara där den skall vara och det är bara att skjuta tillbaka höljet och skruva dit det. Förhoppningsvis kommer datorn att starta som den skall och man kan börja installationen av den mjukvara man tänkt använda.


« Föregående Nästa sida »


24/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!