Innehåll

Roundup av Athlon 64-moderkort

Inledning
AMD Athlon 64
K8T800 / nForce 3 150
ABIT KV8-MAX3
Albatron K8X800 Pro II
Epox EP-8HDA3+
FIC K8-800T
Gigabyte GA-K8VNXP
MSI K8T Neo-FIS2R
Shuttle AN50R
Soltek K8AV2-RL
Överklockning
Testsystem
Prestandatester
Slutsats


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Shuttle AN50R

Shuttle är det enda företaget som skickade oss ett kort som använde sig av NVIDIA:s nForce 3 150-krets. Som vi redan har tagit upp skiljer sig denna krets en hel del åt från VIA:s lösning, och finns det någon egentlig anledning till att fler tillverkare har valt att använda sig av VIA:s krets framför NVIDIA:s?

Är Shuttle-kortet något att satsa på över huvud taget eller har Shuttle gjort en tabbe när de valde NVIDIA som samarbetspartner?

Specifikationer

Processorstöd Sockel 754-baserade, Athlon 64.
Nordbrygga NVIDIA nForce 3 150.
Sydbrygga -
Revisionsnummer 1.3.
BIOS-version 11/11/2003.
Maximal systembuss 280 MHz.
Vcore Upp till 1,7 V.
Vmem Upp till 2,9 V.
PCI-platser 5 stycken.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 3 stycken.
Minnesstandard Single Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 3 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler.
USB-portar 4 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC650).
Nätverk Intel RC82540EM (1 Gbit) och Realtek 8201BL (100 Mbit).
Serial ATA (SATA) 2 stycken SATA-150-portar, (Silicon Image Sil3112C).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1.
Övrigt Firewire, två nätverksanslutningar, AMD Cool’n’Quiet.
Pris Cirka 1400 SEK.

Det som är mest intressant med det här moderkortets specifikationer är de dubbla nätverksanslutingar. I övrigt finns inget som är utöver det vanliga, utan resten av sakerna är i princip helt enkelt nödvändiga för att man över huvud taget skall kunna sälja moderkortet.

Lite tråkigt är att ett kort av den här kalibern enbart har två SATA-portar, och en relativt gammal krets för ljudet. Helt ärligt blev vi lite besvikna på det här kortet när vi tog oss en titt på specifikationerna, vi hade helt klart väntat oss mer.

I förpackningen

När vi öppnar lådan finner vi följande:

  • 1 st. ATA-kabel.
  • 1 st. floppy-kabel.
  • 2 st. SATA-kablar.
  • 2 st. strömkabelsadaptrar för en SATA-enhet.
  • 1 st. bakplåt med två USB-portar.
  • 1 st. bakplåt med två Firewire-portar.
  • 1 st. I/O-plåt.
  • 2 st. CD-skiva med drivrutiner och program.
  • 1 st. manual till RAID-kretsen.
  • 1 st. moderkortsmanual.

Även på tillbehörsfronten ser det ganska klent ut. Köper man det här kortet får man inte så många kablar eller något annat i bonus. Manualerna håller dock högsta klass och är lätta att förstå.

De två medföljande bakplåtarna är det som är mest intressant med det här paketet, dessa ger två extra USB- och Firewire-portar. De andra tillbehören är tyvärr allt för mycket standard, och dessutom för få av dem för att det här moderkortet skall bli intressant på grund av vad man hittar i lådan.

Layout och integrerade funktioner

När man tittar på layouten av det här moderkortet ser man att nordbryggan är placerad mycket underligt. Den sitter i det nedre högra hörnet där sydbryggan brukar sitta i vanliga fall. Eftersom nForce 3 är en enkretslösning finns det helt enkelt ingen sydbrygga eftersom den är integrerad i nordbryggan. Därför ser man bara en stor krets på moderkortet. I övrigt är det inget speciellt med layouten på det här moderkortet.

De två IDE-portarna och ATX-kontakten sitter som på så många andra kort till höger om minnesplatserna, även floppy-kontakten är placerad bland dessa kontakter. Den andra strömkontakten, ATX12V-kontakten, sitter i det nedre vänstra hörnet av processorn och även det är helt normalt.

När man tittar lite närmare på kortet ser man två knappar längst ner till höger. Det är en power- och en reset-knapp som sitter här. Denna funktion uppskattas i alla fall av oss, men för många vanliga användare kommer dessa knappar med allra största säkerhet blir helt oanvända. I samma hörn hittar vi också BIOS-kretsen, de två SATA-portarna och kretsen till dessa. SATA-portarna sitter ganska bra där de gör, fast det hade varit ännu bättre om de hade placerats på moderkorts högra kant eftersom de då hade kommit närmare hårddiskarna vilket hade underlättat kabeldragningen.

Totalt finns det tre fläktkontakter på det här moderkortet vilket kanske får anses vara i minsta laget. De är placerade på ganska bra platser, en vid processorn, en vid nordbryggan och en mellan AGP-platsen och den först PCI-porten.

På den gemensamma kretsen för nord- och sydbryggan sitter en ganska liten kylare. Men trots att det finns så pass mycket integrerat i denna krets verkar det som att den klarar sig med en tämligen enkel kylning.

Layouten på I/O-panelen är ganska normal, dock hittar vi en Firewire-kontakten och en optisk dito tillhörande ljudkortet vilka båda är ganska udda. Vi hittar förutom dessa också två PS/2-portar, en COM- och en LPT-port, fyra USB 2-portar, två nätverksanslutningar och ytterligare tre kontakter tillhörande ljudkortet.

Vi vill också passa på att tacka "Stinger" på TechSweden som tog sig tid och hjälpte oss när vi hade problem med vårt testexemplar av Shuttle AN50R.


« Föregående Nästa sida »


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!