Innehåll

Roundup av Athlon 64-moderkort

Inledning
AMD Athlon 64
K8T800 / nForce 3 150
ABIT KV8-MAX3
Albatron K8X800 Pro II
Epox EP-8HDA3+
FIC K8-800T
Gigabyte GA-K8VNXP
MSI K8T Neo-FIS2R
Shuttle AN50R
Soltek K8AV2-RL
Överklockning
Testsystem
Prestandatester
Slutsats


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Slutsats

Alla korten vi testade denna gång är bra på sitt sätt. Vi har inte hittat något kort som är riktigt dålig och som man absolut inte skall köpa. En del har många funktioner, andra är billiga. Vilket man föredrar är helt upp till sig själv. Dock har de billiga korten en nackdel, det finns idag inte några riktigt billiga processorer till dessa moderkort. Och skall man ändå lägga ut runt 2000 SEK på en processorn gör troligen inte några få hundralappar så mycket på det stora hela. Så de lite dyrare och mer välutrustade korten har helt klart en fördel på grund av detta.

Något vi blev förvånade över var den prestanda som alla korten gav. Vi har tidigare sett att Intel Pentium 4 fick sig ett rejält skutt i prestanda när det lanserades moderkort med dubbelkanaligt minne. Alla dessa moderkort använder sig dock av enkelsidigt men utklassar ändå de Intel-system vi tidigare testat. Minnesprestanda är med andra ord inte allt.

ABIT KV8-MAX3
Kortet från ABIT är som vanligt väldigt intressant på så sätt att det har ett flertal förnuftiga funktioner och man får med en hel del tillbehör. Layouten på kortet är mer eller mindre perfekt och det är inget som sitter väldigt dumt till. Kortet överklockar bäst i testet trots att varken PCI- eller AGP-hastigheten är låst vilket vi anser vara mycket underligt. Kortet presterade ganska bra, men då skall man ha i åtanke att ABIT överklockar kortet redan vid leverans! Prismässigt ligger kortet i det övre segmentet men med tanke på vad man får med i form av tillbehör och funktioner kan vi inte direkt betrakta det här kortet som dyrt.

Det är troligen främst överklockare som kommer att ha störst nytta av detta kort, trots det ganska högra priset och dess tveksamma prestanda.

Albatron K8X800 Pro II
Albatron-kortet är inte lika fullproppat som många andra moderkort, det följer inte heller med allt för mycket tillbehör. Men kortets starka sida är dess prestanda. I många test presterar det över medel, men skall man överklocka skall man troligen se sig om efter ett annat kort. Vi uppnådde den allra lägsta klockfrekvensen med det här kortet.

De personer som kan ha nytta av detta kort är de som söker efter ett stabilt och relativt billigt moderkort, men för den delen inte vill ge avkall på varken funktioner eller prestanda.

Epox EP-8HDA3+
Kortet från Epox har ett bra förhållande mellan funktioner och pris. Det har bland annat stöd för de flesta RAID-lägen, 0, 1 ,10 och 5, varav det sista är mycket udda att hitta direkt på moderkort. Något som vi dock saknar är den tredje minnesplatsen. Enbart två platser på ett sådant här i övrigt fullutrustat kort känns underligt.

I överklockningstesterna presterade kortet extremt bra och hamnade på en god andraplats. Även kortets prestanda var bra och inget att gnälla på. Troligen passar det här kortet bra för de som vill ha ett billigt, välutrustat kort som går att använda till ganska hög överklockning.

FIC K8-800T
FIC K8-800T är testets billigaste produkt och det syns helt klart när man tittar på de funktioner kortet har och vilka tillbehör som medföljer. Dock presterar korten relativt bra och överklocknignen är inte dålig. Men trots detta har vi svårt att rekommendera detta kort till någon på grund av att det idag inte finns några billiga processorer till sockel 754.

Gigabyte GA-K8VNXP
Kortet från Gigabyte är ett av de mer välutrustade, Dual BIOS, DPS K8, Dual LAN, Firewire800, ATA-RAID och mycket mera. Framförallt de två sista är ganska udda på dagens moderkort. Tillbehören var också tagna i överkant och man får med det mesta man kan tänkas behöva. Kortet presterade relativt bra men överklockade desto sämre. I prestandatesterna hamnade korten i den övre delen men i överklockningstesterna var det snarare tvärt om.

Så den som letar efter ett moderkort med mängder av funktioner och tillbehör tillsammans med ett snabbt moderkort passar Gigabyte GA-K8VNXP prefekt.

MSI K8T Neo-FIS2R
MSI-kortet utmärker sig på så sätt att det har en hel del udda funktioner, såsom D.O.T och CoreCell. Dessutom är layouten mycket bra, det överklockar relativt bra och prestandan ligger i det övre segmentet. En av anledningarna till att kortet inte går att överklocka mer kan vara att de högre spänningarna till processorn saknas. Förhoppningsvis rättar MSI till detta i en framtida BIOS-uppdatering. Något annat vi gillar med det här kortet är den passiva kylningen på både nordbryggan och strömförsörjningen.

Kortet är relativt billigt om man tar hänsyn till vilka funktioner och tillbehör man får. Detta tillsammans med de enastående egenskaper det uppvisar kan vi inget annat än ge det utmärkelsen ”Best Product”.

Shuttle AN50R
Detta var testets enda moderkort som använde sig av NVIDIA nForce 3 150-kretsen. Trots att denna krets på pappret är underlägsen VIA:s så presterar Shuttle-kortet förvånansvärt bra. Något mindre trevligt är att tillbehören och funktionerna är inte tillräckligt bra för att försvara det höga priset. Det finns flertalet kort som kostar ungefär lika mycket men som har betydligt fler integrerade funktioner.

Något som gjorde oss förvånade var att kortet överklockade relativt dåligt. Trots att AGP-hastigheten var låst kom vi inte upp i speciellt höga hastigheter och kom ganska långt efter det bästa kortet på den här punkten, ABIT KV8-MAX3.

Soltek K8AV2-RL
Soltek-kortet är ett av de kort med lägst pris i testet och precis som på FIC-kortet syns det i specifikationerna och på avsaknaden av tillbehör. Kortet hade dock bra layout men hade en ganska underlig placering av minnesplatserna. De satt ovanför processorn istället för till höger om den som är vanligt.

Kortet presterade ganska bra men hamnade i testets undre segment och samma sak gäller överklockningen.


« Föregående  


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!