Innehåll

Roundup av Athlon 64-moderkort

Inledning
AMD Athlon 64
K8T800 / nForce 3 150
ABIT KV8-MAX3
Albatron K8X800 Pro II
Epox EP-8HDA3+
FIC K8-800T
Gigabyte GA-K8VNXP
MSI K8T Neo-FIS2R
Shuttle AN50R
Soltek K8AV2-RL
Överklockning
Testsystem
Prestandatester
Slutsats


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


AMD Athlon 64

64 bitar

Athlon 64:s föregångare Athlon XP skiljer sig åt på flertalet punkter gentemot sin efterträdare. Den allra största skillnaden är att Athlon 64 klarar av att köra 64 bitarsapplikationer. Detta har dock, som det ser ut nu, ingen större betydelse eftersom det inte finns speciellt många program eller spel som går att köra i 64 bitarsläge. Men till skillnad från Intels 64 bitarsprocessor (Itanium) klarar Athlon 64 också av att köra 32 bitars-program utan emulering. Detta gör att man utan problem kan använda sina gamla program och spel, och i framtiden gå över till 64 bitarsprogram om man vill. 64 bitar medför också att man kan använda sig av i princip oändligt med minne istället för 4 GB som normalt är den maximala kapaciteten för 32 bitars-processorer. Men idag finns det egentligen inget behov av en minnesmängd som är större än 4 GB till vanliga datorer. Så i dagsläget är det främst servrar och kraftiga arbetsstationer som har nytta av 64 bitarsprocessorer. Vill ni veta mer om skillnaderna mellan 32- och 64 bitar rekommenderas denna artikel som är skriven av vår Janne Johansson.

Integrerad minneskontroller

En annan nyhet med Athlon 64 är att minneskontrollern har flyttats från nordbryggan och in i själva processorn. Fördelen med detta är att väntetiden (eller latency som det också heter) mellan processorn och minnet har blivit betydligt kortare. Detta eftersom processorn kan kommunicera med minnet direkt utan att gå vägen om nordbryggan. Men allt är inte enbart positivt med en integrerad minneskontroller i själva processorn. När DDR-2 lanseras senare i år måste man inte bara byta moderkort och chipset för att få det till att fungera, man måste också köpa helt ny processor! Använder man sig av till exempel en Pentium 4 idag och vill uppgradera till DDR-2 senare är det fullt möjligt att återanvända sin processor eftersom minneskontrollern där är placerad i själva nordbryggan.

HyperTransport

Detta är en teknik som är tänkt att ersätta den vanliga FSB:n (front side buss, systembuss). Den största skillnaden mellan en vanlig systembuss och HyperTransport är att själva ”bussen” sitter i själva processorn när man använder sig av HyperTranport mellan nordbryggan och processorn. Denna teknik är dock inget nytt utan NVIDIA har tidigare använt sig av den i sitt chipset till Athlon XP, men då i mindre skala. Nyheten här är att kommunikationen mellan processorn och nordbryggan helt och hållet sker med hjälp av HyperTransport. Dessutom används den för kommunikationen mellan nordbryggan och sydbryggan på vissa moderkort. HyperTransport har också ett annat förhållande mellan hastighet och bredd mot vad som är normalt. Systembussen på en Pentium 4 arbetar med en hastighet motsvarande 800 MHz och har en bussbredd på 64 bitar. HyperTransport arbetar i den dubbla hastigheten men har bara en bredd på 16 bitar (gäller VIA K8T800). Men den totala bandbredden som kan överföras per sekund är densamma, 6,4 GB.

SSE2 / Cache

Andra nyheter är att Athlon 64 har fullt stöd för SSE2-instruktioner vilket ingen tidigare AMD-processor har haft. Det var Intel som introducerade SSE2 i samband med Pentium 4, men det är alltså först nu AMD har lagt in stöd för det hela. Transistorerna i Athlon 64 är också betydligt fler till antalet, hela 106 miljoner till skillnad från Athlon XP som enbart har ungefär hälften så många. De flesta Athlon 64 har också en fördubblad L2-cache, 1 MB istället för 512 KB som den senaste versionen av Athlon XP använder sig av.

Cool’n’Quiet

Funktionen Cool’n’Quiet är också något helt nytt. Den är hämtad från AMD:s processorer som sitter i bärbara datorer. Det hela går ut på att processorn anpassar både sin hastighet och spänning under körning. Används processorn för fullt går den naturligtvis i sin maximala fart. Men om man inte använder processorn maximalt klockar den ner sig, en 3200+ kan sjunka så lågt som till 800 MHz! Detta gör att värmeutvecklingen från processorn kan sjunka med runt 60 %. Funktionen har som sagt funnits en längre tid i bärbara datorer där man måste spara på batteriet, men nu har funktionen också tagit sig in i processorer avsedda för stationära datorer.

Men fördelen är inte bara sänkt energiförbrukning, man får också sänkt ljudnivå om man har en processorkylare som variabel fläkthastighet. Eftersom temperaturen på processorn sjunker dramatiskt när hastigheten sjunker kommer också fläkthastigheten sjunka och därmed avge mindre ljud. Så när man tittar på film, surfar eller liknande kan man ha en mycket tyst dator, och om man sedan börjar spela ett spel går processorn igång på full fart och fläkten börjar snurra snabbare.

För att man skall kunna använda den här funktionen räcker det inte med en Athlon 64. Man måste också ha ett moderkort som stödjer funktionen. Dessutom behöver man installera en drivrutin till processorn.

Heatspreader

Athlon 64-processorn är dessutom skyddad av ett metallhöljde. Detta medför att man inte behöver vara orolig att förstöra sin processor när man monterar kylaren på den. Just detta har varit ett problem med de äldre Athlon XP-processorerna. Är man lite oförsiktig eller helt enkelt har otur kan man göra sin Athlon XP helt obrukbar när man monterar kylaren på processorkärnan. Dessutom hjälper höljet till att sprida värmen över en större yta så att det skall bli lättare för kylaren att transportera den energi som processorn avger i form av värme.

Sockel 939

Något som inte ser ljust ut i dagsläget är att AMD kommer att lansera en helt ny sockel inom kort, sockel 939. Detta gör att sockel 754 troligen kommer bli en budgetplattform och sockel 939 kommer bli den plattform man vill använda sig av för att få ut så mycket prestanda som möjligt. Ytterligare en nyhet är att processorerna till sockel 939 kommer att ha stöd för dubbelkanaligt minne, precis som Athlon 64 FX har idag, men priset kommer att vara betydligt lägre. Så om man skall satsa på att sockel 754-system idag eller vänta till våren är ett svårt val. Men så är det med allt, ju längre man väntar ju bättre saker får man, så vi tycker helt enkelt att man skall köpa det man behöver när man behöver det. Det finns alltid bättre saker som väntar runt hörnet, och om man hela tiden väntar tills det kommer några bättre kommer man aldrig att kunna köpa något.


« Föregående Nästa sida »


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!