Innehåll

Roundup av Athlon 64-moderkort

Inledning
AMD Athlon 64
K8T800 / nForce 3 150
ABIT KV8-MAX3
Albatron K8X800 Pro II
Epox EP-8HDA3+
FIC K8-800T
Gigabyte GA-K8VNXP
MSI K8T Neo-FIS2R
Shuttle AN50R
Soltek K8AV2-RL
Överklockning
Testsystem
Prestandatester
Slutsats


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Albatron K8X800 Pro II

På en ganska kort tid har Albatron blivit ett ganska stort märke i Sverige. Företaget i sin nuvarande form har knappt funnits i tre år men har ändå lyckats slå sig in på den hårda entusiastmarknaden. Deras kort brukar inte vara fullproppade med funktioner, utan de satsar istället på stabilitet, överklockningsvänlighet och prestanda, vilka alla tre är viktiga på den marknad de huserar på.

Specifikationer

Processorstöd Sockel 754-baserade, Athlon 64.
Nordbrygga VIA K8T800.
Sydbrygga VIA VT8237.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version 1.06.
Maximal systembuss 300 MHz.
Vcore Upp till 1,9 V.
Vmem Upp till 2,9 V.
PCI-platser 6 stycken.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 3 stycken.
Minnesstandard Single Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 3 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler.
USB-portar 2 stycken.
Ljud 8-kanalsljud (VIA VT1720 Envy 24PT).
Nätverk 3Com Marvell 1 Gbit.
Serial ATA (SATA) 2 stycken SATA-150-portar, (VT8237).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1.
Övrigt BIOS Mirror, Voice Genie.
Pris Cirka 1300 SEK.

Det enda udda med det här kortets specifikationer är att det är enda moderkortet i testet som använder sig av VIA:s Envy-krets till ljudet. Varför det är så få som använder sig av den kretsen är mycket konstig. Den har stöd för 7.1-ljud och ljudkvalitén i sig skall dessutom vara betydligt bättre än andra integrerade ljudkort. Albatron har också valt att använda sig av dubbla BIOS-kretsar, BIOS mirror. Så om den ena kretsen av någon anledning blir korrupt tar den andra automatiskt över vilket enligt oss är en mycket trevlig funktion.

En annan intressant funktion är Voice Genie. Istället för att moderkortet ger ifrån sig pip eller visar något kryptiskt meddelande på en LED-display så pratar moderkortet om något är fel! Om till exempel minnet inte sitter i riktigt så säger en röst (på engelska) att det inte finns något minne installerat. En mycket trevlig funktion, om än inte speciellt användbar eftersom det inte är så ofta man får problem med hårdvaran på det sättet.

I förpackningen

I lådan som moderkortet öppnas hittar man följande:

  • 2 st. ATA-kablar.
  • 1 st. floppy-kabel.
  • 1 st. SATA-kablel.
  • 1 st. strömkabelsadapter för en SATA-enhet.
  • 1 st. bakplåt med fyra USB-portar.
  • 1 st. bakplåt med två Firewire-portar.
  • 1 st. bakplåt med en COM- och en spel-port.
  • 1 st. I/O-plåt.
  • 2 st. CD-skiva med drivrutiner och program.
  • 1 st. Quick Installation Guide.
  • 1 st. moderkortsmanual.
  • Tyvärr medföljer det inte speciellt mycket tillbehör med den här produkten, enbart en SATA-kabel är på tok för lite. Så på denna punkt har Albatron helt klart dragit ner på utgifterna. Det enda som är riktigt bra är manualen. Den är betydligt tjockare än vad som är normalt. Manualen tar upp allt möjligt och det på ett mycket bra sätt.

    Layout och integrerade funktioner

    Som brukligt med Albatron moderkort är själva kretskortet blått, men de har inte gått samma väg som många andra producenter och färgat diverse kontakter i tusentals färger. Så kortet ser ganska alldagligt ut, men i dagens färghysteri gör det i alla fall att kortet ser lite udda ut.

    Till höger om minnesplatserna hittar vi som vanligt de två IDE-kontakterna och ATX-kontakten. Den mindre ATX12V-kontakten sitter i det nedre vänstra hörnet av processorsockeln. Dessa placeringar har länge varit mycket vanliga för moderkortstillverkare, oavsett plattform, varför ändra på ett vinnande koncept? Men om man vill vara lite petig kan man påpeka att ATX12V-kontakten hade kunnat placeras på ett annat sätt för att underlätta kabeldragandet. En kontakt som dock sitter väldigt udda till är floppy-kontakten. Den sitter längst ner till höger under den sista PCI-platsen. Det är som sagt inte speciellt många som använder sig av denna kontakt i dagsläget, men att placera den där nere är katastrof för dem som verkligen tänkt använda den.

    På nordbryggan sitter det en passiv kylfläns, alltså utan fläkt. Den är kopparfärgad men efter att ha skrapat lite på den ser man att själva kärnan är gjord i aluminium. Den är relativt stor har många så kallade ”fins” vilket borde gör att den kyler nordbryggan ganska bra.

    Nere i det högra hörnet av moderkortet hittar vi två SATA-kontakter, de båda BIOS-kretsarna, DIP-switchen för Voice Genie, kretsen för ljudkortet, en fläktkontakt och en del annat. De andra fläktkontakterna hittar vi vid nordbryggan och processorn. Tyvärr är de bara tre till antalet och minst en till hade inte skadat. Med den ovannämnda DIP-switchen ställer man in vilket språk som moderkortet skall ”tala” när något är fel. Man kan välja mellan engelska, japanska, kinesiska och tyska.

    Tar vi oss sedan en titt på I/O-portarna ser vi att det även här ser helt normalt ut. Två PS/2-portar, en LPT- och en COM-port, en nätverksanslutning, två USB 2-portar och sex in-/utgångar till ljudkortet. Möjligtvis kan USB-portarna anses vara något få till antalet. Men Albatron har dock skickat med en bakplåt med extra USB-portar så det borde inte vara något större problem på den här punkten.


    « Föregående Nästa sida »


    13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

    Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

    Diskutera denna recensionen i vårt forum!