Innehåll

Roundup av Athlon 64-moderkort

Inledning
AMD Athlon 64
K8T800 / nForce 3 150
ABIT KV8-MAX3
Albatron K8X800 Pro II
Epox EP-8HDA3+
FIC K8-800T
Gigabyte GA-K8VNXP
MSI K8T Neo-FIS2R
Shuttle AN50R
Soltek K8AV2-RL
Överklockning
Testsystem
Prestandatester
Slutsats


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


FIC K8-800T

I Sverige är FIC en mycket okänd tillverkare och inte många affärer tillhandahåller deras produkter. På pappret ser deras produkter dessutom ut att vara ganska enkla, men detta återspeglas som tur var även i priset. Hur är då deras Athlon 64-kort och är det trots sin enkelhet något att satsa på?

Specifikationer

Processorstöd Sockel 754-baserade, Athlon 64.
Nordbrygga VIA K8T800.
Sydbrygga VIA VT8237.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version VXA41.
Maximal systembuss 250 MHz.
Vcore Upp till 1,575 V.
Vmem Upp till 2,8 V.
PCI-platser 5 stycken.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 3 stycken.
Minnesstandard Single Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 3 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler.
USB-portar 2 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC655).
Nätverk Realtek 8100C 1 Gbit.
Serial ATA (SATA) 2 stycken SATA-150-portar, (VT8237).
RAID Ja, RAID 0, RAID 1 och RAID 0+1
Övrigt -
Pris Cirka 1000 SEK.

Det mest upphetsande med det här kortets specifikationer är nätverkskortet på 1 Gbit. Det är dock mer regel än undantag att ett sådant finns integrerat på moderkort idag, vilket borde säga en hel de om det här kortets brist på intressanta funktioner.

I förpackningen

När lådan öppnas hittar man följande:

  • 1 st. ATA-kabel.
  • 1 st. floppy-kabel.
  • 1 st. SATA-kabel.
  • 1 st. strömkabelsadapter för en SATA-enhet.
  • 1 st. bakplåt med två USB-portar.
  • 1 st. bakplåt med två Firewire-portar.
  • 1 st. bakplåt med utgångar för ljudkortet.
  • 1 st. I/O-plåt.
  • 1 st. CD-skiva med drivrutiner och program.
  • 1 st. Quick Installation Guide.
  • 1 st. moderkortsmanual.
  • 1 st. ”Service Tracking Form”.

Det här är helt klart det moderkort med minst tillbehör som deltar i det här testet. Men eftersom FIC:s avsikt med det här moderkortet är att göra ett billigt sådant är det kanske inte allt för förvånande. Men att enbart skicka med en SATA- och IDE-kabel är nästan att gå över gränsen. Oavsett vilka enheter man har är man nästan tvingad att köpa en kabel till vilket gör att det här kortet kanske inte blir så billigt som man först hade trott vid ett eventuellt inköp.

Layout och integrerade funktioner

Färgmässigt är FIC lite udda. På den gröna grunden har de färgat kontakter och dylikt i pastelliknande färger. Ljuslila, marinblå och limegröna är några av de lite udda färgerna man hittar på moderkortet, färgkontrasterna är alltså inte så stor mellan de olika enheterna.

Den enda kontakten vi hittar till höger om minnesplatserna är ATX-kontakten. IDE-kontakterna har flyttats längre ner på kortet. Något ännu mer underligt är att de inte ens är placerade bredvid varandra. Den första IDE-kontakten sitter på tvären precis under minnesplatserna, den andra sitter en bit ner och går man lika långt neråt igen hittar man floppy-kontakten placerad på samma sätt, utmed den nedre kanten av moderkortet. Detta gör att den ena IDE-kontakten hamnar lite väl långt ner på moderkortet, så om man använder en liten större låda måste man ta och införskaffa en ganska lång IDE-kabel. Den kvarvarande störmkontakten, ATX12V, hittar vi längst upp i kortets vänstra hörn.

På nordbryggan sitter det en väldigt stor kylfläns. Eftersom den är så pass stor har FIC troligen valt helt rätt när de valt att inte placera någon fläkt på den. Precis vid denna hittar vi också en av de tre fläktkontakterna, den andra sitter uppe vid minneplatserna och den tredje längst ner till vänster på moderkortet.

Något intressant med det här kortet som vi märket under våra tester var att man i BIOS kunde fixera PCI- och AGP-hastigheten till 33 respektive 66 MHz. Detta är ett av de problemen som i princip alla moderkort till Athlon 64 idag har, man kan inte låsa dessa två hastigheter vilket gör att när man överklockar processorn ökar också dessa hastigheter. Tyvärr fungerade funktionen i BIOS inte speciellt bra, så fort man aktiverade den vägrade datorn att starta. Men förhoppningsvis får FIC denna funktion att fungera och då bör också andra moderkortstillverkare kunna implementera denna funktion i sina kort.

I/O-delen av moderkortet är ganska normalt utformad med två COM-portar, en LPT-port, två PS/2-portar, fyra USB 2-portar, en nätverksanslutning och diverse kontakter tillhörande ljudkortet.


« Föregående Nästa sida »


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!