Innehåll

Roundup av Athlon 64-moderkort

Inledning
AMD Athlon 64
K8T800 / nForce 3 150
ABIT KV8-MAX3
Albatron K8X800 Pro II
Epox EP-8HDA3+
FIC K8-800T
Gigabyte GA-K8VNXP
MSI K8T Neo-FIS2R
Shuttle AN50R
Soltek K8AV2-RL
Överklockning
Testsystem
Prestandatester
Slutsats


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Gigabyte GA-K8VNXP

Gigabyte har valt att delta med ett av sina VIA-baserade kort. Som vanligt med kort från Gigabyte får man massor av godbitar, både i form av tillbehör och funktioner. Eller vad sägs om dual LAN, dual BIOS, GigaRAID, DPS K8 och mycket mera. Håller även GA-K8VNXP samma kvalité som Gigabyte:s övriga kort?

Specifikationer

Processorstöd Sockel 754-baserade, Athlon 64.
Nordbrygga VIA K8T800.
Sydbrygga VIA VT8237.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version F4.
Maximal systembuss 255 MHz.
Vcore Upp till 1,7 V.
Vmem Upp till 2,8 V.
PCI-platser 5 stycken.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 3 stycken.
Minnesstandard Single Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 2 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler och 2 stycken ATA-133-kanaler med RAID-stöd.
USB-portar 4 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC658).
Nätverk Realtek 8110S (1 Gbit) och Realtek 8201 (100 Mbit).
Serial ATA (SATA) 2 stycken SATA-150-portar, (VT8237).
RAID Ja, RAID 0, RAID 1 och RAID 1+0 (enbart på ATA-RAID-kontrollern).
Övrigt Firewire800-port, DPS K8, Dual BIOS, AMD Cool’n’Quiet.
Pris Cirka 1800 SEK.

Gigabyte:s kort är en av de mest kompletta lösningarna med två nätverksanslutningar, RAID på både SATA- och ATA-portarna, Dual BIOS och mycket mera. Framförallt är de dubbla nätverksanslutningarna och Dual BIOS som är både intressanta och relativt udda. Det förstnämna kan vara användbart om man vill dela ut Internet till fler datorer, men med tanke på hur billig en riktig router idag är kanske en sådan är en bättre lösning. De dubbla BIOS-kretsarna har man dock betydligt större användning för. Man har helt enkelt monterat två BIOS-kretsar på moderkortet och satt det ena som backup. Blir huvudkretsen defekt av någon anledning kommer den andra kretsen ta över och man har fortfarande ett fungerande moderkort. Man behöver alltså aldrig mer vara orolig när man omprogrammerar sitt BIOS! Dessutom har Gigabyte inkluderat den nya Firewire-typen, Firewire800 (IEEE1394b). Fördelen med den här gentemot den äldre standarden är att man har fördubblat överföringshastigheten, från 400 Mbit/s till hela 800 Mbit/s.

DPS K8-enheten gör att man får en sex-fas strömförsörjning till processorn. Normalt hittar man en tre-fas strömförsörjning till processorn, eller möjligtvis fyra på de mer avancerade moderkorten. Men det som Gigabyte har gjort är något extremt. Detta gör att man kan bibehålla en jämn och stabil strömöverföring till processorn även vid mycket höga hastigheter vilket är fördelaktigt ur överklockningssynpunkt.

I förpackningen

Det som återfinns inuti lådan förutom moderkortet är följande:

  • 3 st. ATA-kablar.
  • 1 st. floppy-kabel.
  • 2 st. SATA-kablar.
  • 2 st. strömkabelsadaptrar för två SATA-enheter.
  • 1 st. bakplåt med två USB- och två Firewire-portar.
  • 1 st. bakplåt med extra uttag för ljudkortet.
  • 1 st. bakplåt med SATA-uttag (eSATA).
  • 1 st. I/O-plåt.
  • 1 st. DPS K8-enhet.
  • 1 st. monteringssats till DPS2-systemet.
  • 1 st. CD-skiva med drivrutiner och program.
  • 1 st. Quick Installation Guide.
  • 1 st. moderkortsmanual.
  • 1 st. manual till ATA-RAID-kretsen.
  • 1 st. klisterlapp som beskriver de olika jumprarna på moderkortet.
  • 1 st. papperslapp med tillägg till manualen.
  • 1 st. ”case badge”.

Det mest intressanta tillbehöret som medföljer är bakplåten med två SATA-kontakter och en molex-kontakt. Med hjälp av den kan man använda helt vanliga interna SATA-produkter utanför lådan. Det går alltså utmärkt att använda till exempel en SATA-hårddisk som en flyttbar enhet.

I övrigt hittar vi inget speciellt upphetsande bland tillbehören. Det enda som kanske är lite udda är att det medföljer hela tre stycken ATA-kablar. Medan många andra tillverkare har gått över mer och mer till SATA-kablar och kontakter verkar Gigabyte hålla sig kvar till ATA. Vilket som är bäst beror helt och hållet på köparen.

Layout och integrerade funktioner

Vid en första anblick ser moderkortets layout ut som precis vilket annat moderkort som helst. Men när man tittar närmare ser man något som är mycket udda placerat. BIOS-kretsarna sitter framför AGP-platsen! Normalt brukar de sitta allra längst ner i det högra hörnet på moderkortet, så det är en ganska stor omplacering. Dessutom hittar man en underlig kontakt mellan I/O-portarna och processorsockeln. Den tillhör DPS-enheten, och det är alltså i den blåa kontakten man monterar DPS K8-enheten.

Den största av de två strömkontakterna, ATX-kontakten sitter utmärkt uppe i det högra hörnet. Men dess lillebror, ATX12V-kontakten är placerad ganska dumt till, i processorsockelns nedre vänstra hörn. Fördelen med att placera den här är att den sitter nära alla strömkrävande enheter. Nackdelen är att man måste dra kabeln som skall dit mer eller mindre rakt över processorkylaren vilket är allt annat än bra.

Till höger om minnesplatserna där ATX-kontakten är placerad hittar vi ytterligare tre kontakter, två ATA och en floppy. De sitter allihop bra här, men vi ställer oss frågande till att placera floppy-kontakten på ett sådant bra ställe. Enligt vårt tycke hade det varit bättre att flytta ner den i det högra hörnet av moderkortet och istället flyttat upp några andra kontakter, till exempel de två ATA-kontakterna tillhörande RAID-kretsen.

Kylaren som sitter på nordbryggan är relativt stor och har en fläkt monterad på sig. Därför bör det inte vara några problem att hålla nordbryggans temperatur nere på en lämplig nivå, även när man överklockar systemet. Det hade naturligtvis varit trevligt med en passiv lösning utan fläkt, vilket man föredrar beror på om man prioriterar överklockning eller ljudnivå i första hand.

I det högra hörnet längst ner på moderkortet hittar vi två stycken SATA-portar, två ATA-kontakter med RAID-funktioner, sydbryggan och diverse kretsar. Något intressant med kontakten för front-funktionerna som också är placerade i detta hörn är att den är färgkodad, det gör inkopplingen av dess små kablar betydligt enklare. Vi hittar också två av de fyra lediga fläktkontakterna här nere. De kvarvarande återfinns precis ovanför och under processorsockeln.

När vi tittar på baksidan av moderkortet hittar vi I/O-portarna. Där finns fyra stycken USB 2-portar, två nätverksanslutningar, två PS/2-portar, två COM-portar, en LPT-port och tre kontakter som hör till ljudkortet. Man hittar dessutom ytterligare kontakter på de medföljande bakplåtarna.


« Föregående Nästa sida »


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!