Innehåll

Roundup av Athlon 64-moderkort

Inledning
AMD Athlon 64
K8T800 / nForce 3 150
ABIT KV8-MAX3
Albatron K8X800 Pro II
Epox EP-8HDA3+
FIC K8-800T
Gigabyte GA-K8VNXP
MSI K8T Neo-FIS2R
Shuttle AN50R
Soltek K8AV2-RL
Överklockning
Testsystem
Prestandatester
Slutsats


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


MSI K8T Neo-FIS2R

MSI har länge gjort intressanta produkter men det här är vår första bekantskap med dem. Just det här kortet från MSI är som de flesta andra moderkort till Athlon 64 baserat kring VIA:s K8T800-chipset. Kortet har en hel del intressanta funktioner, är det lika bra i praktiken som det ser ut att vara på pappret?

Specifikationer

Processorstöd Sockel 754-baserade, Athlon 64.
Nordbrygga VIA K8T800.
Sydbrygga VIA VT8237.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version 1.2.
Maximal systembuss 280 MHz.
Vcore Upp till 1,55 V.
Vmem Upp till 2,8 V.
PCI-platser 5 stycken.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 3 stycken.
Minnesstandard Single Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 2 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler och ytterligare en ATA-133-kanal med RAID-stöd.
USB-portar 4 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC655).
Nätverk Realtek 8110S (1 Gbit).
Serial ATA (SATA) 4 stycken SATA-150-portar, (VT8237 och Promise 20378).
RAID Ja, RAID 0, RAID 1 och RAID 0+1 (enbart på två SATA-kontakter och en ATA-kontakt).
Övrigt Firewire, CoreCell, D.O.T, AMD Cool’n’Quiet.
Pris Cirka 1400 SEK.

Även det här kortet är ganska likt alla de andra rent specifikationsmässigt. Den största skillnaden är att man har valt att implementera både ATA- och SATA-RAID med hjälp av Promise 20378-kontrollern. Kortet är välutrustat och har alla de funktioner som ett modernt moderkort bör ha i dagens läge.

CoreCell är MSI:s motsvarighet till ABIT:s uGuru. Ett chip på moderkortet som övervakar systemet och som man kan använda för att justera diverse inställningar. Moderkortet stödjer också en funktion som MSI kallar ”Dynamic Overclocking Technology, D.O.T”. Har man denna funktion aktiverad så överklockas systemet automatiskt när det behövs. Man kan ställa in att processorns hastighet skall öka mellan 1 och 10 % när man belastar processorn för fullt. Processorn går alltså bara i den högre hastigheten när den behöver den, när man surfar, skriver i en ordbehandlare eller liknande körs systemet i standardfart.

I förpackningen

Det som återfinns inuti lådan förutom moderkortet är följande:

  • 1 st. rundad ATA-kabel.
  • 1 st. rundad floppy-kabel.
  • 2 st. SATA-kablar.
  • 1 st. strömkabelsadapter för två SATA-enheter.
  • 1 st. bakplåt med två USB-portar och lysdioder för felsökning.
  • 1 st. I/O-plåt.
  • 1 st. retention frame.
  • 1 st. CD-skiva med drivrutiner och program.
  • 2 st. disketter med drivrutiner till de båda SATA-kontrollerna.
  • 1 st. Quick Installation Guide.
  • 1 st. moderkortsmanual.
  • 1 st. manual till RAID-kretsarna.

Det som är mest udda med dessa tillbehör är bakplåten med lysdioder som man kan använda sig av vid felsökning. Dessa fyra lysdioder kan visa olika meddelande och är mycket användbara om något inte fungerar som det skall. ABIT hade som redan nämnts valt att placera en liten LED-display på moderkort och Albatron har sitt Vocie Genie, men MSI:s tillvägagångssätt fungerar också bra.

I övrigt är tillbehören ganska medelmåttiga. Det är mest standardprylar som medföljer och inte ens så mycket av det. Till exempel är det lite få ATA- och SATA-kablar som medföljer. Men en sak som kanske är bra för er entusiaster är att plastramen som skall sitta runt processorn levereras löst. Så om man skall använda sig av en högprestandakylare behöver man inte göra sig besväret med att montera bort denna.

Layout och integrerade funktioner

MSI är kända för att göra sina produkter på röda kretskort. Det här moderkortet är inget undantag utan så rött det bara kan bli. Till allt detta röda har MSI valt att färga sina kontakter med orange, gult, mintgrönt, rött och vitt. Dessa färger ger tillsammans ett mycket udda intryck och liknar inget annat moderkort vi sett innan. Om det är snyggt eller inte vågar vi inte svara på för skönhet ligger trots allt i betraktarens ögon.

Den större av de båda strömkontakterna, ATX-kontakten, är placerad uppe i det högra hörnet av moderkortet. På denna plats brukar den sitta och den sitter även bra där. Den mindre kontakten, ATX12V-kontakten, är placerad rakt till vänster om nordbryggan. Det gör det lite krångligt att dra kabeln dit men här sitter den nära tre strömkrävande komponenter, processorn, grafikkortet och processor vilket väger upp för kabeldragningen.

Till höger om minnesplatserna sitter inte bara ATX-kontakten, utan också två IDE-kontakter och en floppy-kontakt, precis som på Gigabyte-kortet och det finns egentligen inget att anmärka på vad gäller placeringen av dessa.

Nere i det högra hörnet av moderkortet hittar vi ytterligare en IDE-kontakt, fyra SATA-kontakter, sydbryggan, och diverse kretsar och småkontakter. En intressant sak vi ser är att kontakten för front-funktionerna är färgkodad precis som på Gigabyte- och Epox-korten. Det verkar alltså som fler och fler tar efter Gigabyte på den här punkten.

Något annat som vi tycker är bra är att nordbryggan har passiv kylning. Detta gör att man slipper en av alla fläktar i datorn och därmed får en lägre ljudnivå. Under våra tester blev flänsen aldrig riktigt varm så den klarar av att kyla nordbryggan galant. Det skall bli intressant och se hur detta moderkort överklockar sedan med den passiva kylningen.

Tar vi oss sedan en titt på I/O-kontakterna bak på moderkortet ser de minst sagt lite udda ut. Vi ser inte mindre än två Firewire-portar, varav den ena av mini-typ vilket är mycket ovanligt att se bland moderkortets I/O-portar. Det sitter också hela sju stycken kontakter till ljudkortet här bak, så en extra bakplåt med kontakter för ljudkortet behövs inte. Sedan hittar vi naturligtvis också de vanliga portarna, fyra stycken USB 2-portar, två PS/2-portar, en nätverksanslutning, en COM- och en LPT-port.


« Föregående Nästa sida »


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!