Innehåll

Belkin WLAN

Inledning
Wireless Cable/DSL Gateway Router
Wireless USB Network Adapter
Wireless Notebook Network Card
Wireless Desktop PCI Network Adapter
Installation
Prestanda
Användandet
Slutsats


Ett stort tack till Belkin som gjorde recensionen möjlig.

20/10-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Har ni som jag blivit trötta på att ha nätverkskablar dragna genom hela huset? Det är inte enbart opraktiskt, det är även otroligt fult. Vad är då lösningen på detta oangenäma problem? Ett alternativ är ju att klippa alla sladdar och ta bort det interna nätverket man idag har, dock är det antagligen inte många som känner för att göra detta. När man väl har förstått fördelarna med ett eget nätverk vill man inte gärna bli av med det. En mer realistisks lösning är då WLAN, trådlöst nätverk.

Detta var för några år sedan helt orealistiskt för hemanvändare, priserna var alldeles för höga och att konfigurera dessa nätverk var allt annat än lätt. Men som med mycket annat inom datorindustrin har priserna sjunkit och användarvänligheten ökat. Idag kan man få ett lättinstallerat och kompetent trådlöst nätverk för under 5000 SEK inkl. moms. Det är ett sådant vi nu ska ta en närmare titt på. Produkterna kommer från Belkin och är följande; Wireless Cable/DSL Gateway Router, Wireless USB Network Adapter, Wireless Desktop PCI Network Adapter och Wireless Notebook Network Card.

Wireless Cable/DSL Gateway Router

Routern fungerar både till PC och Mac, den har en 10 Mbit/s WAN-port och en integrerad 10/100Base-Tx ethernet-switch vilket gör det möjligt att även ansluta datorer med hjälp av kabel, alltså inte enbart genom WLAN. Routern använder sig av 802.11b standarden, vilket teoretisk har en maxkapacitet av 11Mbit/s. Routern är WiFi-certifierad så den kan kommunicera med andra 802.11b-enheter från andra företag utan problem.

Färgen på routern är en stilren nyans av lila, detta tillsammans med att routern är ganska liten gör att man kan placera den i stort sett vad man vill. Man kan alltså placera den på skrivbordet utan att skämmas för den.

Routern erbjuder en NAT-brandvägg som skyddar dig från intrång, denna kan ersätta en mjukvarubrandvägg och du tjänar på så sätt systemresurser på din dator. Den stödjer även IP Sec "pass-through" för fjärråtkomst via VPN (Virtual Private Networking). DMZ (demilitarized zone) är en annan användbar funktion som routern använder sig av. Vid användning av DMZ vidarebefordras alla anrop till ett internt IP. Detta är fördelaktigt vid tex. spelande eftersom många sådana inte fungerar bakom en brandvägg. Dock gör detta dig mycket utsatt för angrepp så att använda DMZ jämt är inte att rekommendera.

Installationen av routern sker genom ett enkelt och väluppbyggt webgränssnitt. Routern stödjer även DHCP, dvs. den delar automatiskt ut IP-adresser till alla ansluta datorer i nätverket. Inget krånglande med att ställa in IP-nummer, nätmaskar osv. alltså.

Med i routerns paket finns tre manualer på olika språk, ”Quick start guide” för både PC och MAC på flertalet olika språk. Det medföljer även en CD-skiva med manualer på andra språk än de trycka, på skivan finns naturligtvis också mjukvara. Något jag saknade i paketet för routern var en eller flera TP-kablar. Sådana medföljer flertalet andra routrar på marknaden, de är heller inte speciellt dyra att tillverka så varför Belkin valt att inte skicka med sådana är en gåta för mig.

Några andra funktioner som kan komma att vara användbara är ”MAC Filtering” och ”LAN Client Restrictions”. Den förstnämnda går ut på att man fyller i vilka MAC adresser som skall ha tillgång till nätverket. Detta kan vara användbart för det blir då svårare för utomstående att komma åt nätverket. Om man kombinerar detta med 128-bitars WEP-kryptering blir det trådlösa nätverket realativt säkert. I ”LAN Client Restrictions” kan du hindra interna IP-nummer tillgång till både nätverket och Internet under vissa tidpunkter, detta kan vara använbart för föräldrar som vill förhindra deras barn att surfa hela dagarna. Tyvärr går det inte att blockera specifika URL:er vilket även det hade kunnat vara bra i sann big-brother-anda.

En funktion jag saknar på routern är en inbyggd skrivarserver, men det är också den enda funktionen som saknas enligt mig.

Som tillbehör finns ett väggfästa att köpa, med hjälp av denna kan man hänga upp routern på väggen eller i taket om man känner för det. Dock sitter LED:en endast på framsidan av routern, inte ovanpå så om man hänger upp den i taket eller på väggen kommer man inte ha möjligheten att se LED:en på routern. Detta har naturligtvis ingen större betydelse, enda gången man behöver använde LED:en är vid installation och felskökning.

Priset för denna enhet ligger på drygt 2500 SEK inkl. moms.

Belkin Wireless USB Network Adapter

Även denna är WiFi-certifierad och kan således kommunicera med andra 802.11b enheter utan problem. Den är Plug-and-play kompatibel och har enligt tillverkaren en räckvidd på 540m vid fri sikt. Den stödjer både 64- och 128-bitars kryptering, vilket är fördelaktigt eftersom ditt WLAN-nätverk annars skulle vara helt öppet, det är i princip bara att ställa sig utanför byggnaden nätverket huserar i med en bärbar dator och ett
WLAN-kort så har man full access till ditt nätverk om kryptering inte används.

Med i paketet är två stycken manualer på olika språk och en CD-skiva med program, drivrutiner och flera manualer i pdf format på olika språk.

Denna enhet går att hitta för lite mer än 1000 SEK inkl. moms.

Wireless Notebook Network Card

Belkins PCMCIA-kort har liknande specifikationer som USB-adaptern, enda skillnaden är att det är ett PCMCIA-adapter istället för en USB-ansluten sådan. Detta medför att den har lägre strömförbrukning men också att den inte har lika lång räckvidd.

Med i paketet är en manual, en CD-skiva och ett registreringskort. Medföljer gör även ett mjukt plastfodral att frakta PCMCIA-kortet i. Här tycker jag Belkin borde ha satsat på ett fodral i hårdplast, ett sådant skulle inte kosta mycket att tillverka men skulle förlänga enhetens livslängd en hel del eftersom mycket dam och smuts nu har möjligheten att tränga in i produkten.

Priset för denna produkt är runt 800 SEK inkl. moms.

Wireless Desktop PCI Network Adapter

Denna är enbart till för att ansluta ovanstående PCMCIA-kort till en stationär dator, det är alltså inte en PCI->PCMCIA som fungerar med alla PCMCIA-kort. Med tanke på priset så är det kanske heller inte att vänta.

I detta paket finner man en tryckt manual på alla nordiska språk, vilket man inte gör i de andra lådorna. Det medföljer också en CD-skiva med det vanliga innehållet och även här hittar man ett registreringskort.

PCI-adaptern kostar cirka 500 SEK inkl. moms.

Allmänt

Alla produkter är välpackade i plastpåsar och har ett frigolitliknande material runt sig, så risken för fraktskada är nästintill obefintlig. De har allihop officiellt stöd för alla Windows versioner från 95 fram till dagens XP (NT 4.0 inkluderat). Routern har även stöd för Mac OS 9+ (AppleTalk). USB- och PCMCIA-korten har stöd för Ad-hoc, dvs. en slags peer-to-peer anslutning för WLAN-adaptrar. Detta kan vara användbart för de personer som känner att de inta har råd med en Accesspunkt, då kan man enbart köpa två stycken WLAN-adaptar, ställa dessa i Ad-hoc läge och de får då direktkontakt med varandra utan hjälp av någon Accesspunkt.

Som ni ser finns det WLAN-produkter som passar de flestas önskemål, USB-adaptern för de som inte vill skruva inne i datorn. PCI+PCMCIA-adaptrarna för dem som vill kunna använda ett kort till både en laptop och en stationärdator och slutligen finns även ett PCI-kort för de som endast vill ha ett WLAN-kort för den stationära datorn och som inte har något emot att skruva i dator. Den sistnämnda produkten kommer vi tyvärr inte testa här, men den fungerar i princip som de andra adaptrarna fast med en annan anslutning.

Med alla Belkins WLAN-produkter följer det med fri telefonsupport under dygnets alla timmar och livstidsgaranti.


  Nästa sida »

 

20/10-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!