Innehåll

Belkin 802.11g Wireless DSL/Cable Gateway Router

Inledning
Specifikationer
Funktioner
I förpackningen
Installation
Användandet
Prestanda
Slutsats


Tack till Belkin som gjorde denna recension möjlig.

03/10-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Installation

Att installera en sådan här produkt kan ställa till med en del problem, framförallt om man inte tidigare har något nätverk och/eller aldrig har konfigurerat ett sådant. Därför har Belkin utvecklat ett verktyg som i princip tar hand om hela installationen. Detta gör att det inte bör vara några som helst problem att få routern till att fungera även om man inte har en speciellt stor datorvana. Om man dessutom tar sig tid att läsa igenom manualen kommer troligen vem som helst kunna installera routern.

Vi valde att göra installationen utan verktyget och på så sätt kunna konfigurera routern exakt så som vi vill ha den. Det första vi gjorde var att koppla in alla kablar till routern. Detta vållade inga större problem, det enda som kan gå fel är att man inte kopplar in nätverkskabeln från modemet till WAN-porten utan till en av de fyra LAN-portarna. Gör man det kommer man inte komma åt Internet vilket kanske inte är speciellt lyckat. När modemet var inkopplat till WAN-porten startade vi routern och datorn som vi hade kopplat in fick då automatisk ett IP-nummer. Nu var det dags för själva konfigurationen av routern.

Routern har som redan nämnts ett inbyggt webbaserat konfigurationsprogram. För att komma åt den skriver man helt enkelt in det lokala IP-numret till routern i sin webbläsare (standard är 192.168.2.1). När man har gjort det möts man av ett mycket lätthanterligt konfigurationsgränssnitt och det mesta är självförklarande. Om man dessutom har manualen jämte sig kommer troligen allt gå som på räls. Det första vi gjorde var att konfigurera routern så att vi kom åt Internet. Eftersom vi använde oss av en anslutning från Telia ADSL under testet valde vi att routern skulle bli tilldelat ett IP-nummer automatiskt (dynamisk tilldelning) och att även DNS tilldelas automatiskt. När vi hade gjort detta vara det bara att vänta några minuter tills routern hade blivit tilldelad dessa saker från Telia och vi kunde nu surfa utan några problem. Nästa steg i installationen var att aktivera det trådlösa nätverket och konfigurera det efter våra önskemål. Även detta gick mycket enkelt och vi hade inom bara några minuter ett fullt fungerande trådlöst nätverk. Nu var nästan hela installationen klar och det återstod bara några småsaker såsom att sätta lösenord på routern så att inte vem som helst kan komma in och ändra inställningarna och att konfigurera den inbyggda brandväggen så att de program vi använde oss av skulle komma åt Internet. Det sistnämnda kan i vissa fall ställa till en del problem med Belkin har löst det här på ett föredömligt sätt. De har inkluderat en mängd av profiler för olika program och spel, man väljer helt enkelt ett av dessa i lista och klickar sedan på aktivera, svårare än så är det faktiskt inte. Om programmet inte finns med i den fördefinierade listan men man vet vilka portar programmet använder sig av går det naturligtvis att öppna även dem, fast då blir det lite krångligare.

Om man istället vill göra installationen med det medföljande verktyget så går även det bra. Man börjar installationen med att man stoppar i den medföljande CD-skivan och installationsverktyget startas då automatiskt. Det första man skall göra är att rent fysiskt koppla in routern och hur detta skall göras visas föredömligt genom bilder. När man är klar med det gör programmet alla nödvändiga inställningar i routern och allt skall nu fungera som det skall, enklare kan det helt enkelt inte bli! Belkin själva hävdar att en totalt oerfaren datoranvändare skall kunna får routern fullt fungerade på enbart 3 minuter! Vi kan inte annat än tro på dessa uppgifter eftersom det medföljande installationsverktyget i princip gör allt åt en.

Användandet

Det första som märks när man tar i routern är att den känns väldigt plastig, den väger nästan ingenting och är inte speciellt vridstyv, vi vågar knappt tänka på vad som skulle hända om man tappar routern i golvet. Nu spelar detta förhoppningsvis ingen större roll med tanke på att en router inte är något man rör efter det att man fått den till att fungera.

Att använda routern är inga som helst problem. Allt fungerar som det skall och det är mycket sällan man behöver gå in i konfigurationen och ändra något, efter installationen när man har ställt in allt brukar det oftast bara rulla på så att säga. Det är enbart när man vill öppna nya portar till ett nyinskaffat spel eller liknande som det är nödvändigt att gå in i routern och ändra i konfigurationen.

Den inbyggda säkerhetsloggen i routern är totalt meningslös och går överhuvudtaget inte att använda. För det första fylls loggen mycket fort av meningslös information och den är dessutom inte alls speciellt djupgående utan skriver i princip enbart ut datum, IP-nummer och något i stil med ”Blocked by DoS protection”. Att kategorisera informationen i loggen och att använda sig av färgkodning hade klart gjort den mycket mer användbar.

Ibland kan det vara lämpligt att uppdatera firmwaren (programvaran) i routern för att fixa till buggar och/eller få nya funktioner. Det trevliga med den här routern är att man kan ställa in så att den gör det automatiskt. Dock tycker vi att man inte bör använda sig av den funktionen eftersom när man väl fått den till att fungera som man vill, vad är det för mening med att uppdatera den (if it ain’t broke, don’t fix it)? Dock kan det vara vettigt att ha koll på nya uppgraderingar och se vad de innehåller, kanske en ny funktion, ökad räckvidd eller liknande. Enklaste sättet att göra det är att använda den inbyggda funktionen för att kontrollera om det finns någon ny firmware, om det gör det får man upp både en länk till ett dokument som beskriver vad som är nytt och en länk till firmwaren.

En sak som kan vara intressant för många nu i ”bredbandstider” är att man inte behöver dra långa nätverkskablar genom hela huset för att man skall nå fram till huvudjacket som alla xDSL-anslutningar måste anslutas till. Om man har den här routern placerar men helt enkelt routern och modemet vid huvudjacket och ansluter sedan sin dator trådlöst. Nu när trådlösa kort till datorn blivit otroligt billiga finns det egentligen inte någon anledning till att inte göra på det här sättet. Man får utan problem tag på et PCMCIA-kort med stöd för 802.11b för under 300 SEK med moms och ett PCI-kort med samma specifikationer för lite till. Enda gången som det egentligen är vettigt att satsa på kablat nätverk är om man behöver ett väldigt snabbt och/eller har en tajt budget, annars är trådlöst både trevligt och inte alls dyrt.


« Föregående Nästa sida »


03/10-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!