Innehåll

Belkin USB 2.0-produkter

Inledning
Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card
Specifikationer
Paketets innehåll
Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit
Specifikationer
Paketets innehåll
Installation
Användning
Prestanda
Slutsats


Tack till Belkin som gjorde denna recension möjlig.

28/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Ibland kan det vara både krångligt och besvärligt att sätta in en ny enhet internt i datorn, eller så finns det helt enkelt ingen plats kvar. Vad skall man göra i dessa lägen? En lösning på detta problem är externa enheter. Andra tillfällen när sådana produkter kan vara intressanta är när man enkelt vill flytta stora mängder data mellan två datorer eller när man vill ta enkel backup på viktig data.

Externa hårddiskar och CD-brännare har dock några nackdelar. Det största nackdelen är att de är ganska dyra, en 120 GB extern hårddisk kan gå på runt 3000 SEK, dessutom är det som oftast helt omöjligt att uppgradera sådana produkter. Ett smartare alternativ kan då vara att köpa en extern låda som vid leverans är tom och som man sedan helt fritt kan välja vad som skall placeras i denna. Det är bl.a. en sådan produkt vi här på 64bits skall ta oss en titt på idag. Produkterna kommer från Belkin och heter Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit och Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card. Är dessa ett bra val för backup av data och liknande?

Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card

Detta kort ger datorer utrustade med en PCMCIA-port tillgång till två stycken USB 2.0-kompatibla portar. Detta kan vara ett enkelt och billigt sätt att uppgradera t.ex. äldre bärbara datorer att klara av nya tillbehör som släpps på marknaden och som tar nytta av USB 2.0-standarden. Det enda kravet är att datorn skall ha ett PCMCIA-fack av typ II. Man kan alltså utrusta väldigt gamla bärbara datorer med detta kort.

Specifikationer

Specifikationer på detta PCMCIA-kort är följande;

USB 2.0-kompatibel.
32-bitars PCMCIA II kompatibel.
Stödjer Windows 98SE -> XP.
Livstidsgaranti.

Det är alltså ett helt vanligt PCMCIA-kort som ger din bärbara (eller stationära) dator tillgång till två stycken USB 2.0-portar. Lite tråkigt är att enheten inte stödjer MacOS över huvud taget.

Paketets innehåll

Det som kan hittas i förpackningen är detta;

Enheten själv.
En strömadapter.
En adapter för svenska eluttag till strömadaptern.
En manual.

Alltsom behövs för att börja använda enheten direkt medföljer vilket kanske inte är så märkvärdigt. Produkten kan faktiskt ta ström direkt från PCMCIA-porten trots att det medföljer en strömadapter. Den medföljer ifall man vill att enheten skall skall bli ”självförsörjande” och inte dra ström från den bärbaras batteri.

Förpackningen som enheten levereras i ser lite underligt ut men jag kan garantera att den gör sitt jobb väl. När jag fick leveransen av lådan såg det ut som att man hade kört över den ett flertal gånger med en bandvagn och jag blev minst sagt orolig för hur den skulle se ut inuti. Men till min förvåning var inget trasigt, det enda spåren av den vårdslösa behandlingen var en del repor i den tjocka plastförpackningen.

Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit

External Drive Enclosure Kit är en låda där man kan montera in antingen en 3,5”- eller en 5,25”-enhet för att sedan koppla in den till en USB-port. Man kan alltså med denna enhet ”omvandla” en produkt som är avsedd för intern montering att monteras externt. Det går med andra ord utmärkt att montera en hårddisk i denna enhet och på så sätt få en flyttbar sådan som man kan ha med sig mellan jobb och hem, ta backup på eller något helt annat. Detta är både en billigare lösning än de färdiga externa enheterna som finns på marknaden och en mer flexibel sådan. Detta eftersom man fritt kan välja vilken hårddisk, CD- eller DVD-brännare man vill montera in.

Specifikationer

Specifikationerna på enheten är som följer;

USB 1.1- och 2.0-kompatibel.
Stödjer Windows 98SE -> XP och Mac OS 8.6 -> X (endast USB 1.1).
Inbyggt 40 W-nätaggregat.
ATA-33/66/100- och ATAPI-stöd.
Klarar både 3,5"- och 5,25"-enheter.
Livstidsgaranti.

Som synes klarar enheten USB 2.0 vilket enligt mig är ett krav på en sådan här produkt. USB 1.1 klarar bara 1,5 MB/s medans 2.0 klarar hela 60 MB/s. USB 2.0 är alltså hela 40 gånger snabbare än version 1.1 av samma gränssnitt. Att koppla in en stor hårddisk eller liknande till USB 1.1 känns ganska onödigt. Man kommer med enkel matematik fram till att det då skulle ta runt 12 minuter att flytta enbart 1 GB data, skall man flytta runt 10 GB tar det en oändlighet. Med USB 2.0 går det mycket snabbare, att flytta 10 GB data med detta gränssnitt tar enbart tre minuter i teorin om hårddisken klarar av att skyffla 60 MB/s. Om man kopplar in CD- eller DVD-brännare är det också trevligt med USB 2.0 eftersom gränssnittet då inte kommer att vara flaskhalsen.

Paketets innehåll

Även i denna förpackning får man med allt som behövs för att börja använda enheten direkt. Det som ligger i lådan är följande;

Enheten själv.
Två sidoplattor och en frontlucka till enheten.
En strömkabel.
En USB 2.0-kabel.
En manual.
En CD-skiva med drivrutiner och program.
En påse med skruvar för montering av 5,25”- eller 3,5”- enheter.

Manualen som medföljer är ganska kort. Detta gör dock inte så mycket eftersom det är inte så mycket som behöver förklaras. Det enda som kan vara lite underligt är hur man skall montera enheterna. Detta eftersom de ovanligt nog monteras från undersidan av lådan. Men det är dock inget större problem eftersom manualen förklarar tydligt hur man monterar en hårddisk inuti lådan. Manualen går också igenom mjukvaruinstallationen. Det kapitlet är ännu kortare än det tidigare eftersom alla nyare operativsystem hittar enheten utan några drivrutiner. Det är bara att koppla in enheten i ett USB-uttag och trycka på on-switchen så skall operativsystemet sköta resten. Detta gäller för Windows ME, 2000 och XP, använder man sig av 98SE får man snällt stoppa in den medföljande CD-skivan för att ge Windows drivrutiner till enheten.


  Nästa sida »

 

28/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!