Innehåll

Belkin USB 2.0-produkter

Inledning
Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card
Specifikationer
Paketets innehåll
Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit
Specifikationer
Paketets innehåll
Installation
Användning
Prestanda
Slutsats


Tack till Belkin som gjorde denna recension möjlig.

28/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Installation

Att installera de två enheterna är inga som helst problem, framförallt inte när man har manualerna till hjälp.

Installationen av Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit tar lite tid men det är som sagt inte svårt. Det första man måste göra är att ta av överdelen på enheten, det gör man genom att helt enkelt dra den rakt uppåt. Nästa steg är att koppla in IDE- och strömkabeln. Det går till på samma sätt som när man monterar en 3,5”- eller 5,25”-enhet internt i lådan, detta bör alltså inte ge upphov till några problem. Nu är det dags att skruva fast produkten inuti lådan, det är här man kan stöta på en del problem om man inte läser manualen. Man monterar inte fast produkterna med skruvar som går in i sidan som man brukar göra, man skruvar faktiskt fast dem i lådan underifrån. När man väl har kommit underfull med detta går det fort att skruva fast den. Det sista steget är att stänga lådan, det gör man genom att sätta på överdelen som man tog av i första steget. Sedan spänner man fast två skenor på sidan vilket gör att överdelen inte kan lossna, det sista man eventuellt gör är att sätta fast en skyddsplatta i fronten på lådan. Det sistnämna gör man dock bara om man har monterat en 3,5”- enhet, har man satt i t.ex. en CD-brännare sticker naturligtvis dess egen lucka ut ur det hålen och någon skyddsplatta är därför inte nödvändig.

När detta är gjort är det bara att koppla in två sladdar på baksidan av enheten och sedan sätta igång den. Använder man sig av Windows ME, 2000 eller XP hittar Windows enheten själv och man behöver inte installera några enheter. När Windows har hittat enheten dyker den upp i både enhetshanteraren och utforskaren. Nu fungerar den precis som en vanlig hårddisk.

Att ta bort enheten är även det enkelt, man kan helt enkelt rycka ur USB-kontakten bak om man vill, detta har dock sina nackdelar. Om man skriver eller läser till enheten när man rycker ur sladden är det risk för dataförlust. Därför är det bättre att använda den inbyggda funktionen ”Säker borttagning av maskinvara”. Använder man sig av den eliminerar man risken för dataförluster.

Installationen av PCMCIA-kortet är även det enkelt. Första steget är att sätta in den medföljande skivan och installera drivrutiner. När detta är gjort trycker man helt enkelt in produkten i ett ledigt PCMCIA-fack och Windows kommer då att hitta enheten och lägger in de redan installerade drivurinterna. Nu är produkten klar att användas och man kan t.ex. ansluta en Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit utan problem.

Användning

Att använda dessa två produkter är mycket trevligt. De fungerar utan några problem och gör det som de skall, varken mer eller mindre.

Användandet av den externa lådan med en hårddisk i går utmärkt. Jag har under en längre tid haft en Maxtor DimondMax VL40 40,9GB hårddisk monterad i lådan och detta har fungerar otroligt bra. Det har inte varit några som helst problem att varken läsa eller skriva till hårddisken på de olika datorer jag testat med. Det som är lite synd med denna enhet när man använder den till hårddiskar är att den är lite stor. Den skulle utan några problem ha kunnats gjort betydligt mindre. Men om man hade gjort den mindre hade man dock förlorat möjligheten att montera in 5,25”-enheter i lådan.

Att ta med sig enheten till jobbet eller en kompis fungerar också bra, den väger inte speciellt mycket vilket gör att den inte känns otymplig vid transport. Något som dock hade varit trevligt är ett fodral av något slag där man kan lägga in enheten tillsammans med dess kablar för enkel transport. Som det är nu finns detta inte ens som tillbehör vilket är lite synd.

Jag har även testat att montera en DVD-läsare i lådan och detta har också fungerar utan problem.

Enheten fungerar alltså perfekt med både 3,5”- och 5,25”- enheter monterade i den. Detta gör att den kan användas till mycket, t.ex. för att ge extra lagringsplats till en bärbar eller att utrusta den med en DVD-brännare.

Eftersom det finns små gummifötter på undersidan av enheten står den stadig på underlaget. Gummifötterna dämpar också vibrationer vilket i många fall är önskvärt eftersom man får en lägre ljudnivå.

Att använda PCMCIA-kortet är också det smidigt. Det enda problemet jag ser med denna produkt är att den drar en hel del ström från den bärbaras batteri. Detta gör att man inte kan använda den så ofta när man inte är hemma eftersom batteriet snabbt tar slut. Detta har Belkin försökt lösa med hjälp av en strömadapter som medföljer. Men meningen med detta har jag faktiskt inte förstått mig på. Om man kan koppla in strömadaptern till PCMCIA-kortet, varför kan man inte lika gärna koppla in strömadaptern till den bärbara och samtidigt ladda dess batteri?


« Föregående Nästa sida »

 

28/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!