Innehåll

Belkin USB 2.0-produkter

Inledning
Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card
Specifikationer
Paketets innehåll
Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit
Specifikationer
Paketets innehåll
Installation
Användning
Prestanda
Slutsats


Tack till Belkin som gjorde denna recension möjlig.

28/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestanda

Hur är det då rent prestandamässigt att använda sig av dessa två enheter, är det ett alternativ för internt monterade hårddiskar? Jag monterade återigen in en Maxtor DimondMax VL40 40,9GB hårddisk i den externa lådan och använde mig av HDTach 2.61 för att ta reda på överföringshastigheten. Jag mätte först överföringshastigheten vid användning av USB 2.0 på ett Abit IT7-MAX2 V2 moderkortet, sedan upprepade jag samma procedur fast på ett PCI-kort med enbart USB 1.1-kompatibla portar. Det sista testet jag gjorde var att montera enheten internt i datorn för att se om man förlorar någon prestandan i den externa lådan vid användning av USB 2.0. Resultatet av dessa tester ser ni nedan.

Som synes går det inte speciellt snabbt att använda sig av USB 1.1. Detta är dock inte så konstigt med tanke på att gränssnitten är en rejäl flaskhals i det här fallet. När man sedan byter till USB 2.0 ser man ett helt annat resultat, nästa lika snabbt som när man monterar hårddisken internt i datorn. Enheten går alltså mycket bra att använda för att ersätta interna hårddiskar för t.ex. backup eller liknande.

PCMCIA-kortets prestanda var lite svår att testa eftersom jag inte hade tillgång till någon USB 2.0-produkt som kunde utnyttja hela gränssnittets potential. Jag testade dock kortet genom att montera det i en IBM T30 och sedan kopplade jag in Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit till kortet med Maxtor disken monterad i den. Jag kom då fram till nästan exakt samma resultat som med Abit-moderkortet vilket bör tyda på att produkten gör det den skall, att ge två USB 2.0-kompatibla portar till datorn.

Slutsats

Belkin har än en gång lyckats ta fram smarta och enkla lösningar. PCMCIA-kortet är enkelt att installera och fungerar mycket bra. De enda egentliga nackdelarna med denna produkt är priset, den kostar runt 700 SEK inklusive moms. Den stödjer inte MacOS av något slag alls och den drar en hel del ström. Men ett smartare sätt att utrusta en äldre bärbar Windows-kompatibel dator med USB 2.0 finns antagligen inte idag.

Den externa lådan fungerar även den mycket bra. Den är enkel att installera och har en stabil konstruktion. Den passar perfekt för den som enkelt vill flytta data mellan två platser, t.ex. för backup. Att man sedan fritt kan välja vilken hårddisk eller annan optisk produkt man vill placera i den är även det ett plus. Som man kanske befarar så är priset inte alls så farligt, det rekommenderade priset för denna produkt är ungefär 1000 SEK inklusive moms.

Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit

Fördelar Nackdelar
Enkelheten. Storleken?
Valmöjligheterna.  
Drivrutinslös.  
Överföringshastigheten.  

Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card

Fördelar Nackdelar
Lätt att installera. Drar en hel del ström.
Ger USB 2.0-portar till äldre datorer. Priset.« Föregående  

 

28/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!