Innehåll

Mystify Razer Boomslang 2100

Inledning
Tekniska specifikationer
Utseende och ergonomi
Inställningsmöjligheter
Känsliga rörelser
Slutord


Ett stort tack till GTEK för att dem bistod med produkten för recension.

11/01 -04 | egar | egar(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Då har den varit ute på marknaden ett tag den nya Mystify Razer Boomslang 2100. Den har fått datorspelare att både jubla och stillsamt muttra. När vi testade Razerns föregångare Razer Boomslang 2000 och Razer Boomslang 1000 så var både whiz och chrono överens om att det var en riktigt bra datormus. Vad tycker vi då om musens återkomst?

Tekniska specifikationer

Låt oss ta en titt på Razerns tekniska specifikationer:

Upplösning: 2100 DPI
Programmerbara knappar: 5
Ergonomiskt utformad för både vänster- och högerhänta
Kulan är inbäddad i ett skyddshölje
USB-port med PS/2 adapter
2,5 m kabel

Vi finner inte några direkt spektakulära nyheter här, det mesta är sig likt från föregångarna men man skall enligt tillverkaren har fixat till mängder med små felaktigheter.

Utseende och ergonomi

Vid första anblicken på monstret ser den inte ut som något annat än en gigantisk hand. Det gör den även efter andra, tredje och även den femtionde anblicken. Musen är helt svart med ett litet undantag och det är texten på kreationen. överlag är inte det någon vacker kreation utan ser bara ut som en stor fet svart klump med tillhörande sladd. Inte ens förpackningen är lika exklusiv som den var senast det begav sig, lite tråkigt att man sparat på estetiken med tanke på hur mycket man får betala för produkten.

Med tanke på Razerns storlek så innebär det att man helst skall ha stora grytlock till händer, för inte ens mina relativt stora händer vill lägga sig bekvämt över dess yta. Jag måste även säga att den inte alls känns bekväm i handen mest på grund av knapparnas storlek och den platta bakdelen. Det här är som det sagts så många gånger före oss, en spelmus som det tar väldigt lång tid att bekanta sig med. Jag har inte lyckats bekanta mig med dess ergonomiska utförande trots att jag haft en osedvanligt lång testperiod. Kanske är det musens symmetriska utformning som gör att det tar så mycket längre tid att vänja sig vid den?

Musen har alltså fem stycken knappar varav två är de sedvanliga högra och vänstra musknapparna. Scrollknappen är även den sedvanlig men med 36-hack istället för 45 som det brukar vara på de flesta möss idag. Sedan har vi även två knappar på varsin sida av musen, även dessa börjar bli standard på något dyrare möss idag. Återigen finner vi på några skavanker i utförandet. För det första så låter scrollen extremt mycket vid varje rörelse vilket leder till att man blir måttlig irriterad efter att enbart använt musen till någon minuts slösurfande. Det positiva med scrollhjulet är att man skall vara bra slarvig med fingrarna för att scrolla längre än ett steg i stridens hetta, utmärkt när man skall byta vapen i stressade situationer.

Inställningsmöjligheter

Inställningsmöjligheterna är ganska många för Razern. Främst är programvaran väldigt lättmanövrerad och lättförståelig. Känslighet kan ändras under tiden då du spelar, knapparna kan programmeras för valfri tangent på ditt tangentbord. Väljer man att använda sig av PS/2-anslutningen så finns det inställningar för att ändra kommunikationshastighet mellan mus och dator, något som TerraTec valt att kalla för PS/2-flex. Efter en del pillande så fungerar allting utan några förhinder.

Känsliga rörelser

Den höga känsligheten ställer helt nya krav på användaren av Razer-musen. För det första krävs det inte längre några vidare stora musrörelser för att manövrera sig i spel eller operativsystemet. Har man problem med hög känslighet på musen så är inte detta en produkt för dig. Låg känslighet är nämligen inget att rekommendera med Razern eftersom man då förlorar precision. Vi har ännu inte beträtt kulmusens allra största gissel, smutsen. Även om tillverkarna skryter med att de har kapslat in kulan i ett smutsskydd som skall minska kravet på städning så kräver det att man tar hand om sin Boomslang.

Slutord

Då det egentligen är samma mus som kommer i en reviderad version så bör de som omfamnade någon av de förra versionerna av Razern även gilla denna. Personligen finner jag musen väldigt klumpig och obekväm i handen, någonting som är ytterst subjektivt så prova den innan du bestämmer dig. Boomslang 2100 kommer likt sina föregångare inte attrahera alla men de med lite större händer och försmak för hög känslighet har störst sannolikhet att finna en själsfrände i sin Boomslang 2100. Förutom dessa två egenskaper krävs det att man har ett stort tålamod och att man lägger ner tid att lära sig behärska den.

Fördelar Nackdelar
  Hög inlärningströskel
  Ergonomin
  Dyr ca. 600kr
11/01 -04 | egar | egar(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!