Innehåll

Chieftec Dragon Super MidiTower (AX-01SL-D)

Inledning
Ett bra chassi
Specifikationer
Intryck & funktioner
Fler funktioner
Montering & kylning
Slutsats


Tack till Alcyone för att de bistod med produkt för test.

02/10-02 | whiz | whiz@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Intryck & funktioner

Första intrycket av Chieftec Dragon säger inte så mycket. När jag tog upp chassit ur förpackningen förvånades jag över hur lätt det var, det blir en ganska stor skillnad i vikt när man byter upp sig till aluminium från stål. Själva lådan, och särskilt sidoplåtarna såg därför misstänkt tunna ut. De är dock stabila och fladdrar inte så som billiga chassins plåtar har en tendens att göra.

Själva utseendet går inte att klaga på. Den är snygg, stilren och silverfärgad som det mesta är inom Hi-Fi och annan hemelektronik nuförtiden. Tyvärr skiljer den sig inte nämnvärt från resten av Chieftecs sortiment vilket gör den på gränsen till tråkig. Chieftecs chassin är populära vilket gör att det känns lite trist att satsa på något som är nästan identiskt med polarens datorlåda.

Även om ett chassi knappast räknas till den innovativa delen av hårdvarubranschen dyker det upp en del smarta lösningar då och då. Inte sällan har dessa först introducerats av uppfinningsrika hårdvarufantaster. Chieftec har på sina modeller en del smarta funktioner vi ska kika närmare på.

Ena sidan är utrustad med låsbart handtag vilket gör servicearbete smidigt. Det finns också fästen för skruvar, men de känns näst intill onödiga. Vill man går det att komplettera med sk. tumskruvar så man slipper använda verktyg. Dörren hakas också av direkt utåt så man slipper dra den hela vägen bak, ett system som t.ex. Aopen använde på sina HX-08-chassin.

Fläktarna monteras mycket smidigt i plasthållare, inga skruvar behövs. I en av de löstagbara hållarna för 3,5"-enheter finns också möjlighet att fästa en fläkt. Perfekt för varma hårddiskar. Själva hållaren är också mycket trevlig att arbeta med då man kan skruva fast hårddiskar, diskettstationer och liknande utan att behöva arbeta i lådan. Tummen upp!

För att slippa bekymra sig över om DVD-spelaren matchar färgen på lådan har Chieftec utrustat chassit med en dörr att dölja dessa bakom. Den är dessutom låsbar vilket gör att man kan hindra sina klåfingriga ungar från att trycka på reset. Nackdelen är förstås att det blir besvärligare att komma åt CD/DVD, vill man så går det att koppla loss dörren, det förstör dock helhetsintrycket av lådan.

Montering av CD/DVD-enheter sköts i likhet med diskarna inte direkt i chassit. Man skruvar istället fast skenor på enhetn och sticker sedan in den i lådan. På så vis är det enkelt att byta ut enheter samt montera dem utan att behöva plocka av bägge sidorna på chassit. Tyvärr fungerar dessa dåligt då det gäller mindre vanliga 5,25"-enheter. Min hårddiskhållare visade sig sitta väldigt löst då man plockar bort kassetten med disken. Det finns även ett mindre problem med vibrationer då enheterna inte sitter riktigt fast. Mindre kul för dig med snabba läsare.


« Föregående Nästa sida »

 

02/10-02 | whiz | whiz@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!