Innehåll

Cooler Master Jet 7

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Cooler Master som gjorde denna recension möjlig.

16/10-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Det hör dessvärre inte till ovanligheterna att tillverkare slarvar med att göra monteringsprocessen så smidig som möjligt, och allt för ofta får man ta till grova portioner våld, något som man av flera uppenbara skäl till varje pris vill undvika.

Cooler Master har valt en ganska smidig monteringsarm, som för enkelhetens skull går att använda helt utan verktyg. Det krävs förvisso en del våld får att monteringsprocessen skall fullbordas, men mängden kraft som krävs är tillräckligt låg för att vi skall kunna anse att fastmonteringen är förhållandevis smidig. Armen fäster för övrigt över alla tre piggar på varje sida av sockeln, vilket minimerar risken att kylaren lossnar vid till exempel transporter.

Innan man ens börjar fundera på att använda monteringsarmen är det dock mycket viktigt att man tar bort den skyddstejp som finns under kylflänsen. Denna hindrar den mycket känsliga kopparytan från att få skador; den är känslig helt enkelt eftersom koppar är en relativt mjuk metall. Efter att man tagit bort tejpen så är det dags att tillfoga processorkärnan ett tunt lager kylpasta. En rejält tilltagen förpackning med kiselbaserad kylpasta medföljer, men för bästa möjliga värmeledning rekommenderar vi silverbaserad kylpasta. Efter att ha gjort detta så är det dags att placera kylaren på processorn, och använda monteringsarmen som vi tidigare beskrev.

Slutligen så skall vridpotentiometern monteras i antingen en 3.5"-plats, eller i en kortplats. Oavsett vilken plats man väljer är monteringen av denna enkel, det är bara att föra potentiometerns smala del genom hålet på den plåt man valt, och sedan skruva fast en mutter. Sist men inte minst trycker man fast den kromade knoppen, och vips så är kylaren färdigmonterad. Skulle man mot förmodan ha problem med monteringen medföljer en kortfattad installationsguide vilken innehåller en rad illustrationer, och monteringsavisningar på nio språk.

Resultat

För att testa kylarens kylningsförmåga användes följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2500+ (Barton, 1833 MHz)@2000 MHz (1,65 V)
Moderkort: Albatron KX18D Pro II
Chassi: Chieftec BX03B-B-B
Chassfläktar: Två stycken 80 mm à 20 CFM (en som insug- och en som utsugsfläkt)
Nätaggregat: Chieftec 360 W
Chassitemperaturen uppmättes till 30 grader Celsius.

Vi har valt att jämföra Jet 7 med den högpresterande kylaren Aero 7, också tillverkad av Cooler Master. Saknar du bilden över hur den sistnämnda kylaren presterar är det en bra idé att titta på vår recension av den, där den ställs mot ett par kända kylare.

För att testa kylarnas kylningsförmåga kördes programmet Prime95 i ett par timmar eller tills temperaturen stabiliserat sig. Alla testade kylare testades och monterades om tre gånger för att utesluta att icke-optimal montering påverkade deras kylningsförmåga negativt. För att avläsa temperaturen användes en lös temperatursensor monterad precis intill processorkärnan. Temperaturen från sensorn avlästes sedan med hjälp av en Vantec Nexus Multi-Function Panel. Under alla tester användes vanlig kiselbaserad kylpasta, jämnt utspritt på processorkärnan i ett tunt lager.

Värdena i diagrammet anger antal grader Celsius, och lägre värden ses som bättre sådana.

Som synes presterar Jet 7 helt klart bra, men inte riktigt i klass med Aero 7. Kylaren vinner förvisso vid det lägsta varvtalet, men då har Aero 7 en betydligt behagligare ljudnivå. Slutsatsen rent resultatmässigt är alltså att Jet 7 presterar bra, men knappast exceptionellt.

Slutsats

Skall vi försöka runda av det hela lite så ställer vi oss i ärlighetens namn lite tveksamma till denna kylare. Visst, den presterar bra, har ett justerbart varvtal och går att montera utan verktyg. Den faller dock på att vara lite medelmåttig; för de 450 kr som kylaren troligtvis kommer att kosta finns det helt klart bättre alternativ, i varje fall om vi begränsar oss till främst kylningsförmåga kontra ljudnivå. Nej, ska man spendera pengar på denna kylare ska det bara vara för att man är hopplöst förälskad i dess utseende. Faller man inte under denna kategori känns det svårt att motivera ett köp.

Fördelar Nackdelar
God kylningsförmåga Ljudnivån kan uppfattas som störande även vid det lägsta varvtalet
Justerbart varvtal Medelmåttig i förhållande till en rad andra socket A-kylare
Går att montera utan verktyg (Obefintlig tillgänglighet)



« Föregående  


16/10-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!