Innehåll

Coolermaster IHC-L71

Inledning
Specifikationer
Kylflänsen
Kylförmåga
Sammanfattning
Slutsats


Tack till Coolermaster som bistod med produkten för recension.

24/9-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylförmåga

Så utfördes testet:

Testsystem:
Epox 4G4A+
P4 2.26 @ original vcore
300W Nätaggregat
Miditower med ena sidan öppen

Motherboard Monitor 5 användes för att läs av tempraturen via den inbyggda dioden i P4-processorn.
CPUburn användes för att belasta processorn.

Alla mätvärden togs när de stabiliserat sig. Silverpasta användes istället för den medföljande pastan.

Vi jämför IHC-L71 med Intels orginalkylare. Faktum är att Intel-original är fenomenalt bra för att vara en medföljande kylfläns. Det är en mycket stor aluminiumfläns försedd men en lågvarvig fläkt och den gör sannerligen sitt jobb väl och det till en behaglig ljudnivå. Faktiskt så väl att många av de P4-kylflänsarna man kan köpa i butik är sämre. En liten notis är att Intel-original är hela en cm bredare än vad IHC-L71 är.

Vi börjar med temperaturen i viloläge. Alltså när processorn ej utför något nämnvärt arbete utan man är inne i Windows utan några aktiva program.

Skillnaden är inte stor, Coolermaster IHC-L71 vinner med endast en grad vid inaktivitet. Vi går vidare till testerna under belastning.

Även under belastning så är skillnaden mycket liten. Endast en ynka grad skiljer dem åt.

Sammanfattning

Prestandamässigt är inte skillnaden stor mellan dessa två kylflänsar. Intels kylare är enkel och effektiv, Coolermasters är snygg, lätt att hantera och lika effektiv som Intels. En grad i tempskillnad är inget att tala om även om det naturligtvis ger en viss fördel till Coolermaster. Särskilt undrar vi om inte den parad med en kraftig fläkt kan göra underverk. Det som imponerar är tre saker: aningen bättre kylning, lägre ljudnivå samt att den är lätt att montera men framför allt lätt att ta av. Hela kylflänsen ger ett intryck av kvalité sett till hur den ser ut och hur den presterar. Den enda egentliga nackdelen rent praktiskt är skyddsplasten som satt undertill. Det är frustrerande att se den någorlunda blanka ytan bli nedkladdad av limrester medan man sitter och plockar bort millimeter för millimeter av lim och papper.

Slutsats

Kan vi då rekommendera kylflänsen? Ja, vi tvekar inte på att säga att den är mycket bra. Den kanske inte passar i alla system om man vill överklocka rejält eftersom den är riktad till de som vill ha en riktigt tyst dator. Men trots det så hänger den med en bra bit även på det området.

I de fall där man inte har fått med någon kylfläns när man har köpt sin P4 eller kanske har en högljudd fläkt i ens färdiga paket så är IHC-L71 ett utmärkt val. De lite drygt 450:- som man får lägga på den är tämligen väl spenderade. I vart fall så är det inte hutlöst dyrt med tanke på att man får en stor, tyst och högkvalitativ kylfläns. Det finns betydligt billigare alternativ och de ger definitivt mer per krona, det är upp till köparen att bestämma om det är värt den lägre ljudnivån.

Det finns dock ett fall där man definitivt inte tjänar på att byta till IHC-L71 och det är när man redan har Intels tysta orginalkylning. Att betala så pass mycket för aningen lägre ljudnivå och en grad lägre temp är definitivt att kasta pengarna i sjön.

Kort sagt, IHC-L71 håller hög kvalité för ett rimligt pris.

Fördelar Nackdelar
Bra kvalité Priset
Tyst Tejpen på undersidan
Bra spännen  
Hyfsad prestanda  
Kylpasta medföljer  
Fläktgaller  
« Föregående  

 

24/9-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!