Innehåll

Cooler Master Aero 7

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Cooler Master som gjorde denna recension möjlig.

07/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Många kylartillverkare slarvar med att göra monteringen enkel, och många kräver väldigt mycket våld för att kunna monteras ordentligt på processorn. Den största nackdelen med en svårmonterad kylare är att man riskerar att skada den bräckliga processorkärnan vid montering.

Cooler Master har valt en mycket smidig monteringsarm, som för enkelhetens skull går att montera helt utan verktyg. Armen fäster även över alla tre piggar på varje sida av sockeln, vilket minimerar risken att kylaren lossnar vid till exempel transporter.

Att monteringsarmen är så förhållandevis stor kan ställa till med problem i vissa ovanliga kombinationer. På en del moderkort är sockeln riktad så att armen kommer att hamna precis över en av minnesplatserna, vilket gör att man inte kan ta ut eller sätta in minnen ur dennna plats då kylaren är monterad. Detta är dock endast ett problem med vissa specifika moderkort, och bara om man använder alla minnesplatser.

Innan man ens börjar fundera på att använda monteringsarmen är det mycket viktigt att man tar bort den skyddstejp som finns under kylflänsen. Denna förhindrar den mycket känsliga kopparytan från att få skador. Efter att man tagit bort denna så är det dags att applicera ett tunt lager kylpasta på processorn. En rejält tilltagen förpackning med kiselbaserad kylpasta medföljer, men för bästa möjliga värmeledning rekommenderar vi silverbaserad kylpasta, som generellt brukar vara bättre på att leda värmen. Efter att ha gjort detta så är det dock dags för att placera kylaren på processorn, och använda den smidiga monteringsarmen.

Slutligen så ska vridpotentiometern monteras i antingen en 3.5"-plats, eller i en kortplats. Oavsett vilken plats man väljer är monteringen av denna enkel, det är bara att föra potentiometerns smala del genom hålet på den plåt man valt, och sedan skruva fast en mutter för att hålla denna plats. Sist men inte minst trycker man fast den kromade knoppen, och vips så är kylaren färdigmonterad. Skulle man mot förmodan ha problem med monteringen så medföljer en kortfattad monteringsanvisning på nio språk, dock ej på svenska.

Resultat

För att testa kylarens kylningsförmåga användes följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2400+ (2000 MHz)
Moderkort: Asus A7V8X
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassfläktar: Fyra stycken 80 mm à 35 CFM
Nätaggregat: Chieftec 340 W

Vi har valt att jämföra Aero 7 med en mycket folkkär och högpresterande kylare, Alpha PAL8045. Denna kombinerades med en 80 mm-fläkt på cirka 40 CFM. Som referens i testet finns även en Titan TTC-D5TB(F/CU35) representerad. Aero 7 kunde med hjälp av vridpotentiometern testas vid tre olika varvtal: 1850, 3000 och 4600 RPM.

För att testa kylarnas kylningsförmåga kördes programmet Prime95 i en timme eller tills temperaturen stabiliserat sig. Alla testade kylare testades och monterades om tre gånger för att utesluta att icke-optimal montering påverkade deras kylningsförmåga negativt. För att avläsa temperaturen användes en lös temperatursensor monterad precis intill processorkärnan. Temperaturen från sensorn avlästes sedan med hjälp av en Vantec Nexus Multi-Function Panel. Under alla tester användes vanlig kiselbaserad kylpasta, som applicerades i ett tunt lager på processorn.

Värdena i diagrammet anger antal grader Celsius, och lägre värden ses som bättre sådana.

Aero 7s kylningsförmåga imponerar helt klart. Vid 3000 RPM håller den ungefär samma ljudnivå som den fläkt som Alpha PAL8045 utrustades med, men den klarade av att kyla tre och en halv grader bättre, vilket helt klart är imponerande. Ökades varvtalet ytterliggare till 4600 RPM presterade den en och en halv grad bättre än vid 3000 RPM. Vid det lägsta varvtalet, cirka 1850 RPM, presterade kylaren något bättre än den betydligt mer högljudda Titan TTC-D5TB (F/CU35).

Slutsats

Att sammanfatta denna recension blir inte särskilt svårt, Cooler Master har verkligen lyckats med sin Aero 7. De har skapat en kylare som håller hög kvalitet, har mycket god kylningsförmåga, är enkel att montera och som man enkelt kan välja ljudnivå på. Vid den lägsta ljudnivån blev kylaren nästintill ohörbar, vilket gör att den även lämpar sig till de som vill ha tysta datorer. Det uppskattade priset på 500 kr är helt klart rimligt, speciellt med tanke på vad man får ge för andra högpresterande kylare. Härmed skulle vi vilja tilldela kylaren vårt pris "Best Product", eftersom vi med ovanstående motivering anser att denna produkt är värd detta pris.

Eftersom produkten lanserades för endast ett par veckor sedan har den inte hunnit leta sig fram till de svenska butikshyllorna än. Troligen är det dock bara en tidsfråga innan denna produkt hittar till Sverige.

Fördelar Nackdelar
Hög kvalitet. Höjden kan vålla problem i vissa chassin.
Bra kylningsförmåga. (Obefintlig tillgänglighet).
Enkel att montera.  
Smidigt reglerbart varvtal.  



« Föregående  


07/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!