Innehåll

Cooler Master CoolDrive 3

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Uppbyggnad & utseende
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Cooler Master som gjorde denna recension möjlig.

07/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Cooler Master grundades 1992, har sedan dess tillverkat produkter inom kylningsområdet, främst för vanliga PC-datorer. För några år sedan hade de en mycket dominerande ställning inom området processorkylning; deras ofta billiga och förhållandevis enkla kylare gick att finna i en stor del av alla datorer som såldes. När överklockning blev populärare och konkurrensen hårdnade så förlorade dock tillverkaren lite av sin ställning, och det var inte alls lika självklart längre att ha en kylare från Cooler Master på processorn.

För att råda bot på sin försvagade ställning bland oss slutkunder så startade Cooler Master för lite över ett år sedan en ny avdelning, som helt inriktade sig på oss slutkunder. Denna avdelning har med rasande takt släppt produkter avsedda för att säljas direkt till slutkunder, och dessa produkter har varit ganska framgångsrika i bland annat USA. I Sverige har intresset för deras produkter varit något svagare, även om en del av deras produkter hittat till de svenska butikshyllorna. Produkten vi nu ska ta en närmare titt på heter CoolDrive 3, och är som ni kanske anar från namnet, en hårddiskkylare. Med hjälp av denna produkt, och en rad andra nylanserade produkter, hoppas Cooler Master få fäste på bland annat den svenska marknaden. Nåväl, låt oss sätta tänderna i CoolDrive 3 och se vad denna produkt har att erbjuda.

Specifikationer

Låt oss precis som vanligt inleda med att ta en titt på produktens specifikationer.

Pris 400 kr (uppskattat pris)
Tillgänglighet Obefintlig (nylanserad produkt)
Format 5.25"
Storlek (BxLxH) 14,6 x 18,8 x 4,1 cm
Material Aluminium och plast.
Vikt Ospecificerad, uppskattning: 250 g
Fläkten  
Tillverkare Cooler Master
Storlek 40x40x20 mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 9 CFM
Ljudnivå 29 dB(A)
Rotationshastighet 4500 RPM
Strömförbrukning 1,1 W

Tillverkaren lovar följande om produkten:

  • Att den reducerar hårddiskens temperatur.
  • Att den reducerar hårddiskens ljudnivå.
  • Att den har ett effektivt dammfilter, som går att rengöra lätt.

Vi kommer naturligtvis att undersöka om produkten verkligen kan göra allt som tillverkaren påstår, och om den är något att satsa sina surt förvärvade slantar på.

I förpackningen

När vi öppnade den kompakta förpackningen fann vi följande:

  • Enheten
  • Monteringsanvisning.
  • 12 stycken skruvar.

Uppbyggnad & utseende

Om vi börjar att ta en titt på produktens utseende så har tillverkaren valt ett ganska stilrent utseende, som utanproblem matchar ett silverfärgat chassi. Vad man tycker om designen är naturligtvis en smaksak, men vi tror att de flesta uppfattar enhetens utseende som tillfredställande.

Bakom de halvgenomskinliga svarta plastbitarna har tillverkaren valt att montera två stycken förhållandevis starka lysdioder, som ska ge enheten ett häftigt utseende. Vår enda anmärkning på dessa är att de tyvärr inte går att stänga av, något som hade varit önskvärt för de som inte vill ha en dator som ser ut som en pyntad julgran.

Aluminiumfronten är gjord för att enkelt kunna tas av, och använder man lagom och välriktat våld så lossnar denna utan problem. Bakom denna finner vi ett dammfilter, som naturligtvis har till uppgift att förhindra att damm sugs in i chassit. Detta dammfilter fungerade mycket väl, och förhindrade dammet både samt var enkelt att rengöra med till exempel en trasa.

Bakom fronten fann vi även en fläkt, som har till uppgift att tillsammans med den kylfläns som hela enheten utgör kyla hårddisken. Denna fläkt är av storleken 40x40 mm, och ger ett luftflöde på ca 9 CFM. Fläktens rotationshastighet på 4500 RPM ger den tyvärr en ljudnivå på ca 29 dB(A). 29 dB(A) brukar inte vara något problem att stå ut med, men fläktens höga rotationshastighet ger ljudet en högfrekvent karaktär, och ljudet kan beskrivas som vinande. Vinande ljud uppfattas generellt som mycket störande, och detta är naturligtvis en nackdel med enheten. En svagare fläkt, alternativt en möjlighet att ändra fläktens varvtal, hade varit välkommen för oss med höga krav på ljudnivån.

Som ni ser på bilden nedan så består enheten av två delar: en huvudenhet som fungerar som en stor kylfläns, och en skena där hårddisken monteras. På huvudenheten sitter den en värmeledande kudde, som har till uppgift att leda värmen från hårddiskens yta till själva enheten.

Om vi sammanfattar utseendet så har enheten ett utseende som troligen faller de flesta i smaken. Kvalitetsintrycket är mycket högt, och det känns inte som tillverkaren sparat in på några detaljer. Fläkten kombinerad med den förhållandevis stora kylflänsen som enheten utgör bör inte ha något problem att kyla en modern IDE-hårddisk. Det enda vi har att anmärka på är att fläktens högfrekventa vinande troligen uppfattas som irriterande av många användare.


  Nästa sida »


07/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!