Innehåll

Cooler Masters rundade kablar

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Runda kablar VS vanliga flatkablar
Utseende
Flexibilitet
Avskärmning
Resultat
Slutsats

 

Tack till Cooler Master som gjorde denna recension möjlig.

06/09-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Cooler Master är främst kända för sin insats inom OEM-marknaden, där de är en stor aktör inom processorkylning. På senare tid har de blivit världkända för sina chassin, som kännetecknas av mycket hög kvalitet och funktionalitet. Nu ska vi ta en titt på några andra produkter från Cooler Master, nämligen deras rundade IDE- och floppy-kablar.

Kablarna finns tre olika serier av kablar: Colored, Transparent och Ultra. Colored och Transparent har ungefär samma egenskaper som de flesta andra runda kablarna på marknaden, medans Ultra har lite andra egenskaper. Nåväl, mer om detta senare, nu tar vi en titt på specifikationera.

Specifikationer

IDE-kablarna

Rekommenderat pris Ca 125/150 kr (Colored-Transparent/Ultra)
Total Längd Ca 60 cm
IDE-standard UDMA/133 och sämre
Antal kontakter 3 stycken
Kontaktplacering Efter 0, 40 och 60 cm
Tillgängliga färger Colored/Transparent: Röd, grön och transparent
Ultra: Svart

Floppy-kablarna

Rekommenderat pris Ca 70/90 kr (Colored- Transparent/Ultra)
Total längd Ca 45 cm
Antal kontakter 2 stycken
Kontaktplacering Efter 0 och 45 cm
Tillgängliga färger Colored/Transparent: Gul och transparent
Ultra: Svart

I förpackningen

I förpackningen finner vi detta:
  • Kablarna.
  • Specifikationsblad och manual (tryckt på förpackningen).

Runda kablar VS vanliga flatkablar

Vad är då syftet med att skaffa så kallade runda kablar jämfört med vanliga flatkablar? Fördelarna kan sammanfattas med dessa punkter:
  • Mindre utrymmeskrävande.
  • De runda ser bättre ut i de flesta system.
  • Runda kablar hindrar inte luftflödet på samma sätt som flatkablar kan göra.
  • I vissa fall ökad prestanda pga bättre avskärmning mot elektromagnetisk störning från komponenter i datorn.
  • I vissa fall mer flexibla.

Utseende

Kablarna är, som de flesta andra runda kablar, maskingjorda för att ge ett proffsigt utseende. Transparent- och Color-serien har ett ganska tjockt plastlager som omger kablarna, och det gör dem ganska tjocka och oflexibla.


Transparent floppy

Ultra floppy

Transparent IDE

Ultra IDE

Ultra-kablarna har istället en sorts nätstrumpa som omger ledarna och avskärmningen, vilket gör de smalare än de andra kablarna. Utseendemässigt är detta de ända skillnaderna mellan kablarna, om man bortser från jordningskabeln hos Ultra-kablarna.

Flexibilitet

Vad finns det då att säga om flexibiliteten hos dessa kablar?
Jo, Transparent- och Ultra-kablarna har som sagt ett ganska tjockt plastlager utanför ledarna. Detta plastlager gör att kabeln inte blir särskilt flexibel, ett problem som dock de flesta runda kablar har.

Ultra-kablarna har en lite annan uppbyggnad. Istället för ett plastlager runt kabeln så har man gjort ledarna och avskärmningen runt de något mindre och sedan monterat en sorts nätstrumpa utanför. Allt detta för att kabeln ska bli flexiblare, och det blir den faktiskt. Konceptet är verkligen lyckat och kablarna blir nästan lika flexibla och böjbara som vanliga kablar.

Avskärmning

En av fördelarna med runda kablar är som sagt att de kan ge ökad prestanda. Hur är då detta möjligt?
Genom att på olika sätt avskärma kablarna så minskar man den mängd data som störs av den omgivande elektromagnetiska strålningen som faktiskt finns i datorsystem. Tillverkaren har använt lika olika metoder för att göra detta på Ultra- och Transparent/Colored-kablarna.

Transparent- och Colored-kablarna är avskärmade genom en stor mängd metalltrådar som är flätade runt ledarkablarna. Utanpå detta lager med trådar finns det ett tjockt plastskydd som även avskärmar kabeln en del. Notera dock att dessa kablar inte är avskärmade särskilt mycket vid kontakterna, där skyddar bara till viss del plasten.

Bilderna ovan visar Ultra-kablarna. Som ni ser är de avskärmade på ett lite annat sätt. Metalllagret runt ledarna är inte lika tjockt, och det finns ingen plast runt detta lager som hindrar strålningen. Syftet med detta är att göra kablarna flexiblare. För att kompensera det minskade strålningsskyddet har tillverkaren vidtagit två åtgärder. För det första har de monterat aluminiumfolie runt kontakterna för att skydda kablarna mot elektromagnetisk strålning som kan störa datan som skickas i kablarna. För det andra så har de jordat metallagret runt ledarna för att ge ett extra skydd mot strålningen.

Resultat

Testsystem:
CPU: AMD Athlon XP 1.60GHz@1.70GHz
Moderkort: MSI KT3-Ultra
Grafikkort: ATI Radeon 8500LE
Hårddisk: Seagate Barracuda IV 60 GB 7200 RPM
Chassi: Chieftec DX01B-D med 4st 80 mm-fläktar på ca 25 CFM vardera
Kylare: Alpha PAL8045
Mjukvara: MS Windows 2000 SP3 och HD Tach 2.61

Då var det dags att testa om kablarna verkligen ger den prestandaökning som tillverkaren utlovar. Med hjälp av programmet HD-Tach mättes hårddiskprestandan. Testet kördes 5 gånger med varje kabel och sedan fick man ut ett medelvärde av dessa resultat. Notera att inga tester gjordes med floppy-kablarna, eftersom kablarna i sig inte är någon begränsning vid överföring till och från diskettenheten.

I procent, med standardkablarna som utgångspunkt:

Som ni ser så ger de rundade kablarna faktiskt en prestandaökning på runt 3% jämfört med vanliga kablar. Vi ser också att Ultra-kablarna ger ungefär samma prestanda som Transparent-kablarna.

Slutsats

Både Transparent/Colored- och Ultra-kablarna håller mycket hög kvalitet och ger en prestandaförbättring jämfört med vanliga flatkablar. Min rekommendation är ändå att, om man står i valet mellan Transparent/Colored- och Ultra-kablarna, att man väljer Ultra-kablarna då de är mycket flexiblare.

Inga av kablarna finns att köpa i Sverige än, men Cooler Masters produkter finns i en hel del butiker i Sverige och det är troligen bara en tidsfråga innan vi får se kablarna på hyllorna här i Sverige. Rekommenderat pris på floppykablarna är 70 respektive 90 kr för Transparent/Colored- och Ultra-kablarna. För IDE-kablarna är prisbilden istället 125 respektive 150 kr. Om priserna hamnar kring tillverkarens rekommendationer återstår att se, men om de gör de så hamnar de i ungefär samma prisnivå som andra rundade kablar.

Sammanfattningsvis så rekommenderar vi starkt Ultra-kablarna, då de är väldigt flexibla, smala och ger en prestandaförbättring på runt 3%.

Transparent- och Colored-kablarna

Fördelar Nackdelar
Hindrar ej luftflödet Något oflexibla
Håller hög kvalitet Osäker tillgänglighet
Ger en viss prestandaökning  

Ultra-kablarna

Fördelar Nackdelar
Hindrar ej luftflödet Osäker tillgänglighet
Håller hög kvalitet  
Ger en viss prestandaökning  
Flexibla  

06/09-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!